Четири международни медии отрекоха обвиненията, че са знаели предварително за

...
Четири международни медии отрекоха обвиненията, че са знаели предварително за
Коментари Харесай

Новинарските организации отхвърлят обвиненията за съучастие в атаките от 7 октомври

Четири интернационалните медии отхвърлиха обвиняванията, че са знаели авансово за офанзивите на Хамас против Южен Израел от 7 октомври след публикация от произраелска група за наблюдаване на медиите HonestReporting тяхната работа с основани в Газа фоторепортери на свободна процедура.

След публикуването на публикацията от HonestReporting, която се разказва като „ благотворителна организация “ с задача да „ изобличи антиизраелските медийни пристрастия “, израелското държавно управление също изиска пояснения от Ройтерс, Асошиейтед прес, Ню Йорк Times и CNN.

Продължете да четете

лист от 4 детайла „ Изправени сме пред злополучие “, предизвестява кметът на лагера Магази в Газа Колко гибелен е Войната сред Израел и Газа за публицисти? Анализ: Как Израел би намерил, картографирал, завладял и запазил тунелите в Газа? Военните закононарушения на Израел в Газа са замислени, а не по дифолт завършек на списъка

В публикация, оповестена в сряда, уебсайтът уточни, че наличието на 7 октомври на основани в Газа фоторепортери в граничната зона, нарушена от Хамас, повдига „ съществени етични въпроси “. По-нататък се твърди, че наличието им може да е било „ координирано с Хамас “ и се слага под въпрос дали новинарските издания „ утвърждават наличието им във вражеска територия “.

„ Ройтерс изрично отхвърля, че е знаел авансово за офанзивата или че сме присъединили публицисти в Хамас на 7 октомври “, сподели Ройтерс, отговаряйки на публикацията и последвалите изказвания на израелски държавни чиновници.

„ Ройтерс закупи фотоси от двама основани в Газа фотографи на свободна процедура, които са били на границата сутринта на 7 октомври, с които не са имали предходни връзки “, се споделя в известието.

„ Снимките, оповестени от Ройтерс, са направени два часа откакто Хамас изстреля ракети в Южен Израел и повече от 45 минути откакто Израел заяви, че въоръжени мъже са пресекли границата. Журналистите от личния състав на Ройтерс не са били на място на местата, посочени в публикацията на HonestReporting “, добави Ройтерс.

Повече от 1400 души, множеството от които цивилни, бяха убити при нападението против военни постове и гранични общности.

Оттогава Израел стартира въздушно и сухопътно нахлуване против Газа, което до момента е умъртвило минимум 10 812 палестинци, в това число повече от 4400 деца.


Говорителят на израелското държавно управление Ницан Чен сподели в изказване, че Израел изисква пояснения от четирите новинарски медии по отношение на публикацията на HonestReporting, като сподели, че описаното в отчета „ минава всяка алена линия, професионална и морална “.

АП също по този начин отхвърли обвиняванията, че нейната редакция е знаела авансово за офанзивите.

„ Първите фотоси, получени от AP от всеки фрийлансър, демонстрират, че са направени повече от час след началото на офанзивите. Никой чиновник на AP не е бил на границата по време на офанзивите, нито пък някой чиновник на AP е пресичал границата когато и да е “, се споделя в изказване.

„ Ролята на AP е да събира информация за изключителни новинарски събития по света, където и да се случват, даже когато тези събития са ужасяващи и предизвикват всеобщи жертви. “

Новинарската организация също сподели, че „ към този момент не работи “ с фотографа Хасан Еслая, един от четиримата фотографи, документирали офанзивите.

CNN също приключи връзките си с фотографа, който беше сниман на фотография до водача на Хамас Яхя Синвар.

В туит в четвъртък HonestReporting съобщи, че не упреква Ройтерс в скрито съглашение, само че е повдигнал „ някои съществени етични проблеми по отношение на връзката на новинарските издания с тези фрийлансъри и е задал значими и уместни въпроси, на които всеки заслужава отговор “.

>

Неприятна реакция от длъжностни лица

Офисът на израелския министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че гледа с „ най-голяма съвестност “ на догатката, че публицисти, работещи с интернационалните медии, са се включили към отразяването на офанзивите на Хамас.

„ Тези публицисти са били съучастници в закононарушения против човечеството; дейностите им опонират на професионалната нравственос “, се споделя в него.

Бившият израелски дипломат в Организация на обединените нации Дани Данон отиде по-далеч и прикани четиримата фоторепортери да бъдат добавени към листата на „ участниците в клането на 7 октомври “, които да бъдат „ отстранени “ от службите за сигурност на Израел.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР