Четири грипни щама ще ни разболяват в предстоящата есен и

...
Четири грипни щама ще ни разболяват в предстоящата есен и
Коментари Харесай

Доктори предупреждават: Тази зима грипът ще е жесток, ваксинирайте се

Четири грипни варианта ще ни разболяват в идната есен и зима. Те са с екзотичните имена от Австралия – „ Бризбейн “, от Америка – „ Канзас “ и „ Колорадо “, и от Азия – „ Пукет “. Това заяви пред Би Ти Ви доктор Гергана Николова от Управителния съюз на Българския лекарски съюз. Тя акцентира, че противогрипните ваксини против тях към този момент са доставени и могат да бъдат купени от аптеките в страната.
Всеки би трябвало да се замисли, че грипът ще пристигна пред декември и януари и в този момент е моментът за слагане на имунизациите, тъй като на организма му би трябвало време, с цел да построи имунна отбрана, сподели доктор Николова. Тя добави, че в нейната процедура няма пациенти, които да са болни тежко от грип, откакто са се ваксинирали. Дори човек да се разболее, кара леко болестта, някои хора даже го минават „ на крайник “.

Д-р Петър Димитров пък съобщи пред Lupa.bg, че тази година се чака два от грипните варианти – „ Бризбейн “ и „ Пукет “ да са изключително жестоки и нападателни. Според него имунизирането на хората с по-слаб имунитет е наложително, защото грипа може да е доста рисков за тях. „ Възстановяването от тези два варианта по принцип е постепенно – вместо 3-4 дни, може да продължи по 6-7, даже 10 дни “, споделя доктор Димитров.
За хората с хронични болести грипът крие съществени опасности, безапелационна беше лекарката. Тя съобщи, че децата също могат да бъдат имунизирани, като се съблюдава имунизационния календар. Д-р Николова счита, че за хората над 65 години би трябвало да бъде обезпечена безвъзмездна противогрипна ваксина, само че има подложен предел от здравната каса да се ваксинират 10% от това население. Не са посочени критериите, по които лекарите да ги изберат.

Епидемиолозите са безапелационни, че без значение от имената на грипните варианти клиничната картина протича по един и същи метод – остро начало, което ни поваля на легло, неочаквана изнемощялост, болежка в мускулите, висока температура, от време на време кашлица и хрема, нетърпимост към светлина. По думите на експертите най-ефективният метод за битка с грипа са имунизациите.
Нашата страна изостава в предварителната защита против инфекцията и тежките затруднения от нея, демонстрира европейско изследване. Ние се намираме на последно място на континента брой ваксинирани. На 100 души противогрипни ваксини си слагат едвам 2,4 % от хората в България.
Инфо: Брадва

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР