Четири години, след като Русия нахлу и незаконно анексира Крим

...
Четири години, след като Русия нахлу и незаконно анексира Крим
Коментари Харесай

Политзатворник умира в Русия

Четири години, откакто Русия нахлу и нелегално анексира Крим от Украйна, закононарушенията и жертвите там не получават задоволително внимание. Една от тях - самоуверен деятел и режисьор на име Олег Сенцов, е решил да промени това. На 14 май Сенцов, който е пратен в сибирска трудова колония зад Арктическия полярен кръг, стартира гладна стачка с искане за освобождението на 64-ма украински политзатворници, държани от Русия. Той не включи себе си измежду тях. Оттогава здравето му съществено се утежни. Адвокатът му твърди, че той е измършавял с близо 8 кг и че жизненоважните му органи са застрашени да спрат да действат. Ако гладната стачка продължи, той може да почине по време на идното международно състезание по футбол, чийто хазаин е Русия.

Режимът на Владимир Путин би трябвало да се засрами и да освободи Сенцов, преди такава покруса да се случи. Според щателната документи на правозащитните групи, 41-годишният гражданин на кримската столица Симферопол е хвърлен в пандиза, тъй като се е съпротивлявал на насилствената съветска окупация на страната му. След като координират помощ за украински бойци, попаднали в капан в кримска база, Сенцов и негов сподвижник са задържани през май 2014 година и упрекнати в тероризъм, написа Club Z.

Властите настояват, че Сенцов запалил вратата на офиса на съветска политическа партия. Той отхвърля обвиняването и споделя, че е бил малтретиран в пандиза. Чиновниците дадоха отговор с цинично изложение на неговите рани като резултат от пристрастяване към садомазохистичен секс. На делото против него основният очевидец на обвиняването се отхвърли от показанията си, като сподели, че и те са били изтръгнати с мъчения. През август 2015 година съдът осъди Сенцов на 20 години затвор в Ямало-Ненецкия самостоятелен окръг, на над 3000 километра от Крим.

Руското навлизане в Крим бе последвано от друго в Източна Украйна, което през последните години мина в патова обстановка. На Путин бяха препоръчани редица шансове за споразумяване на въпроса, като бъдат изтеглени съветските войски от източните Донецки и Лугански провинции в Украйна. Той избра да не го прави. Вместо това продължава зловредната интервенция в Украйна и западните демокрации посредством кибероперации и принуждение като последния опит за отравяне на някогашен разузнавач и щерка му във Англия.

Страните, които ще изпратят тимове и ентусиасти в Русия за международното състезание по футбол това лято, ще подарят авторитет на Путин макар действията му и макар обстоятелството, че неговият режим тъпче с допинг своите спортисти. Техните политически водачи бяха длъжни най-малкото да упорстват Путин да освободи Сенцов и другите украински пандизчии. За тяхна чест някои го вършат. Френският президент Еманюел Макрон повдигна въпроса за Сенцов и уединено, и обществено, когато неотдавна се срещна с Путин.

Украйна от своя страна излезе с концепцията за замяна, посредством която да освободи 23-ма руснаци, упрекнати в закононарушения в Украйна, против Сенцов и няколко други пандизчии. Путин ще постъпи умно, в случай че одобри договорката. Иначе той ще би трябвало да изясни гибелта на един човек, който въобще не е трябвало да бъде заведен в неговата страна, още по-малко хвърлен в пандиза там.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР