Четири години подред 20-годишната студентка Кортни криела палеца на дясната

...
Четири години подред 20-годишната студентка Кортни криела палеца на дясната
Коментари Харесай

Опасен навик: 20-годишната Кортни гризеше ноктите си, заради което за малко не умря в страшни мъки

Четири години поред 20-годишната студентка Кортни криела палеца на дясната си ръка от приятеля й, познатите и фамилията й. И по този начин доникъде на юли, когато решила да иде на дерматолог, написа jenata.blitz.bg.

Причината е, че през последните четири години нокътят й почнал да посинява, а малко по-късно станал напълно черен.

„ През цялото време бях с изкуствени нокти, с цел да го скрия. Стисках непрекъснато палеца си в пестник, с цел да не го види някои – срамих се от типа му. Преди месеци обаче и кожата към него стартира да придобива чудноват цвят, по тази причина отидох на кожен лекар ”, споделя Кортни.

Медикът обаче я пренасочил към еластичен хирург и точно там Кортни научила страшната истина, че има недоброкачествен израстък.



Студентката по логика на психиката била диагностицирана с необичаен рак – акрален мързеливи ден субунгвален меланом. Лекарите й споделили, че той може да бъде провокиран от тежка контузия, както и честото хапане на нокти.

Кортни се сетила, че преди четири години била съществено унизена в учебно заведение и тъкмо тогава почнала да гризе ноктите си, а малко по-късно се появили и странните признаци.

От юли насам момичето е претърпяло четири интервенции, а лекарите й споделили, че с цел да овладеят разпространението на тумора ще би трябвало да ампутират палеца й.



Кортни, която е от Нютън Айклиф, Ко Дърхам, само че щом почнала да учи се преместила в Голд Коуст, Австралия, споделя, че щом е научила, че гризането на нокти е предизвикало злокобното й заболяване била напряко шокирана.

„ Хирурзите, които ме оперираха първия път споделиха, че ще би трябвало да отстранен цялото нокътно легло, а след това ще сложат кожна присадка. Казаха, че ще вземат и биопасия, а да схванат разраствали се болестта ”, споделя 20-годишното момиче. 

Медиците й обяснили, че акралният мързеливи ден субунгвален меланом е тип меланома, който се появява на дланите на ръцете, под ноктите или по ходилата на краката.

Причината за редкия рак не е известна, защото не постоянно е обвързвана с честото излагане на слънце, само че някои изследвания допускат, че по-ранната контузия - като погрешно рязане на ноктите, гризането им или пострадването им може да предизвика с заболяването.

Шест седмици след първата интервенция Кортни отишла в Сидни, тъй като лекарите не можели да кажат дали биопсията демонстрира рак или не.

„ Те направиха още проби и когато тези резултати бяха подготвени ми споделиха, че това е недоброкачествен меланом, който е доста рядко срещан, изключително за някого на моята възраст и още повече с тези размери ”, спомня си тя.

Тогава й създали и втора интервенция, както и нови излседвания. Шест седмици по-късно Кортни чула още неприятни вести – лекарите й споделили, че с цел да спрат разпространението на рака ще би трябвало да ампутират целия й палец.



Преди това обаче й създали трета интервенция, с цел да изрежат още кожа с вярата това да спре разпространяването на болестта. Но таи процедура единствено удостоверила нуждата от ампутация.

„ Щом ми поставила упойката ми споделиха, че в случай че намерят нещо притеснително напряко ще отрежат палеца ми. Заспах без да знам дали ще се събудя с пръста си или не. Щом се разсъниха бях щастлива да видя, че още е там ”, спомня си Кортни.
„ За благополучие успяхме да овладеем разпространяването на рака. Затова не се наложи да го ампутираме ”, споделили й лекарите, който обаче удостоверили, че злокобното й заболяване е породено от гризането на ноктите й.



„ Това прекатурна живота ми. Сега няма да мога да пиша журнали, а доста обичам да го върша. Няма да мога и да изучавам цяла година – ще се наложи да отложа дипломирането ми. Но най-важното е, че фамилията и приятелят ми са до мен. Дори не подозирах какво съм си предизвикала сама от един сякаш почтен нездравословен табиет – гризане на нокти. Затова апелирам всички – не го правете, рисково е, аз съм живото доказателство за това ”, приканва Кортни.



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР