Четири дни в Мариупол: Как Украйна погълна живота на няколко

...
Четири дни в Мариупол: Как Украйна погълна живота на няколко
Коментари Харесай

Четири дни в Мариупол: Как Украйна погълна живота на няколко поколения

Четири дни в Мариупол: Как Украйна погълна живота на няколко генерации. Руската войска освободи Мариупол през май 2022 година, а Луганск, столицата на ЛНР, е в положение на революция от 2014 година Как престоят осем години в състава на Украйна се отрази на Мариупол и какви чудовищни ​​престъпления бяха осъществени против хората след разпадането на Съветския съюз, описа публицистът Анастасия Миронова в колонка за „ 360 “.

Прекарах повече от предходната седмица в Донбас. Четири дни в Мариупол и четири в Луганск.

Кой по каква причина отива в LDPR и постоянно съм желал да видя в какво положение идват новите райони при нас. Струваше ми се, че точно в това ще намеря отговора на главния си въпрос: какво се случи там? Е, какво тъкмо, несъмнено, знаем. Национален спор, отменяне на преврата, насилствена украинизация, отвращение да следваме западния курс – всички разбрахме това.

Но коя е главната причина? Дори през 2014 година съвсем скрито отидох в Крим през есента, с цел да видя по какъв начин се връща в Русия.

Отдавна желаех да отида в Донбас, само че, почтено казано, се опасявах. Много дами се опасяват: имаме деца. И като цяло не обичам да кокетирам на вятъра с военния спор. Стана по-спокойно – подготвих се и потеглих.

Веднага ще кажа, че отидох самичък. Сама си купих билетите, сама си резервирах квартирата, сама си платих.

За разлика от доста публицисти и блогъри, никой не ме заведе там, никой не ме нахрани или напои. Това беше главно: да отидеш самичък, със лични пари, с цел да не дължиш нищо на никого и да видиш всичко ясно.

Много желаех да схвана, че нещо такова се случи в международен мащаб, гръмна през 2014 година, че хората с голи ръце се качиха на картечници и танкове. В последна сметка, преди появяването на проведена милиция, в първите месеци на „ Руската пролет “, градовете стояха невъоръжени.

В Луганск ми описаха по какъв начин украинците не променяли бойните си позиции с дни и седмици: стояли в полетата, разполагали танкове, гаубици, стреляли, хапвали, дремели, след това отново стреляли – градът нямал какво да отговори до, тъй че украинците не се опасяваха от нищо.

Защо, за какво хората устояха?

След като дойдох тук, разбрах всичко. Срещу хората, останали в източните региони на Украйна и, почтено казано, в цяла Украйна, през 1991 година беше осъществено голямо закононарушение: те бяха оставени в предишното.

Те не бяха просто изоставени някъде около пътя, а захвърлени в предишното. Те бяха обречени да останат там и да вегетират – всичко това в името на упоритостите на една нова изкуствена страна, която не е нищо повече от представител на ползите на тясна група предприемачи, които смятаха попадналите им територии за хранителни ресурси.

Хората бяха хвърлени в ролята на снабдител на храна през 1991 година Хранеха се с живота си.

Минавате през Донбас, виждате в какво положение е и разбирате, че животите на хората са пропилявани в продължение на десетилетия. Те просто бяха издоени, изядени и изцедени. Цели генерации бяха обречени на закъснение, което тук – а аз пиша този текст в Луганск – се вижда във всичко. Въпреки обстоятелството, че от 2014 година, без Украйна, Луганск се изравни доста. Хората наподобяват и се държат доста като в провинциална Русия. Да, има повече дами с червило и дълги нокти. По-силна музика в колите. Хората имат по-лоши зъби и кожа и са облечени малко по-малко съвременно, само че би трябвало да се вземат поради военните години.

Вървиш и към момента виждаш какво е направено през последните 10 години и какво е останало от предвоенната ера. Това предвоенно нещо ме просълзява. Едни хижи, хижи, смешни търговски центрове. Фасадите са занемарени. Моралът е лаком.

В Мариупол предвоенните разрушения се набиват в очите от всеки ъгъл, непокътнат от снаряд, не посечен от патрони.

Затрупана с боклуци брегова линия. Естествено гниещи къщи, огради от строителни боклуци – и тук няма и диря от пердах.

Ако премахнете тези следи, останалото е недокоснато – всичко наподобява най-вече от началото на 2000-те. Или по-скоро инфраструктурата е от 90-те години, а такива като нас са от преди повече от 20 години. Изражение на лицето, държание, обноски, полезности – всичко идва от там.

Ние сме еволюирали. Между другото, също не е толкоз ужасно, само че се разви. Това към този момент го нямаме. Няма обща лакомия или съмнение. Тук туристите напущат дневен апартамент на Невски за 50 хиляди рубли дневно и просто хвърлят ключовете в кутията – тук брокер идва в седем сутринта, с цел да ревизира жилището, в който най-ценното нещо е ютия, увита с електрически лента. Държат чантите си пред себе си в рейса.

В Луганск врящ самовар беше откраднат от верандата на Музея на освобождението на Донбас и отвеян в ръце. В красивия парк „ Млада армия “, където има доста уреди за извършения, които в никакъв случай не бях виждал даже в остаряла Русия, сакото и ботушите на детето ми бяха откраднати, до момента в който тренираше.

В Мариупол майки с колички стопират на пазар за алкохол и по-късно отиват да пият алкохолни коктейли, клекнали върху счупени железопътни релси. Навсякъде има хора с бумбоксове на раменете. Не младежи – възрастни.

И у нас няма избавление от псувните, само че дамите 45+ гледат да не псуват на улицата.

В Мариупол запушена баба споделя на към петдесетгодишната си щерка, че е изтощена от спам позвънявания: тя се оплаква единствено с нецензурни думи. Те се разхождат през многолюден парк.

В Мариупол хвърлят отпадък от балкони. Плюят по улицата и хвърлят бикове на всички места. Пушат доста. Асфалтът е единствено там, където Русия съумя да го постави: на други места счупените бетонни плочи или асфалтът от разлива на Брежнев оставиха единствено дупки. Израженията на лицата на хората са подозрителни. Така изглеждаха хората в нашата провинция през 90-те години, които бяха привикнали хората да желаят да ги излъгват.