Четири членове на на Тристранката подкрепят новия законопроект за социалните

...
Четири членове на на Тристранката подкрепят новия законопроект за социалните
Коментари Харесай

По третия закон за хората с увреждания - дори и тези за критикуват Системата ни убива

Четири членове на на Тристранката поддържат новия законопроект за обществените услуги, двама не го поддържат, а един член се въздържа. Това съобщи общественият министър Бисер Петков.
Одобрение показват синдикатите, като особено КНСБ даде позитивна оценка. От КНСБ обаче показаха неодобрение от Закона за персоналната помощ (бел. ред. - дело на омбудсмана Мая Манолова, в съдействие с самодейността на майки на деца с увреждания " Системата ни убива “), който е пред второ четене в Народното събрание. Причината – този законопроект пречел на настоящия, защото урежда единствено една услуга. " Лична помощ е размер от парички, средства, персонален бюджет, които се дават на хората с увреждания, с цел да заплащат сами определените от тях обществени услуги в съотвествие с тяхната самостоятелна оценка ", съобщи представителят на КНСБ госпожа Бонева. Според нея поради този закон имало дефекти в законопроекта за хората с увреждания, както и в законопроекта за обществените услуги, тъй като поради митингите потърпевша експертизата. Предупреждението на синдикалната конструкция е, че ще има доста съществени проблеми на равнище " организации " при осъществяването на условията и на трите законопроекти.
Същевременно БСК не поддържа законопроекта за обществените услуги. Димитър Бранков от управлението на БСК разгласи, че законът давал на прекомерно доста хора да се възползват от него, освен това в прекомерно огромен брой услуги, а това щяло да изключи доста хора от пазара на труда. Не можем да се съгласим с разсрочването на промяната в тази система до 2035 година, сподели още Бранков. Той посочи и, че няма очакван обществен указател за цената на услугите, както и кой тъкмо ще дава услугите.
Законопроектът за обществените услуги
Основната цел на законопроекта е да улесни достъпа до обществени услуги. Това би трябвало да стане посредством регламентиране на обществена карта за обществени услуги, с която да се обезпечи по-добро покритие на обществени услуги за цялата страна и регламентиране на всички типове услуги – както по-специализирани, по този начин и по-общи.
Втората цел е да се регламентира какъв е резултатът от предоставяните услуги т.е. каква е изгодата за хората, които ги употребяват. Третата цел е да има по-голяма еластичност на финансирането на обществените услуги.
Бисер Петков уточни, че КНСБ и БСК са поискали да бъде основана организация, която да прави оценка качеството на обществените услуги, а това е планувано и в законопроекта. Тази организация ще е част от общественото и трудовото министерство и ще работи и за основаване на стандарти за обществени услуги.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР