Четирдесет картини и част от емблематичните фигури-обекти на българския визуален

...
Четирдесет картини и част от емблематичните фигури-обекти на българския визуален
Коментари Харесай

Преди инсталацията на мястото на мавзолея Венелин Шурелов открива изложба в Париж

Четирдесет картини и част от емблематичните фигури-обекти на българския образен актьор Венелин Шурелов ще бъдат показани в неговата първа независима галерия в Париж " Ротации " (Rotations). Събитието на 19 септември ще открие есенния сезон на Българския културен институт във Франция тази есен.

Сценографът и учител в магистърската стратегия " Дигитални изкуства " на Националната художествена академия е създател и на цифровата апаратура " Един човек ", която през февруари тази година завоюва състезанието на стратегия " Навън " на дирекция " Култура " на Столичната община и трябваше да бъде инсталирана краткотрайно на мястото на някогашния пантеон на Георги Димитров в София до началото на лятото. Според последната информация от нейния създател се чака тя да се появи там най-късно в начаолото на ноември, откакто получи и последното утвърждение от Направление " Архитектура и градоустройство ".

 Изображенията са част от тестванията на софтуерната част на плана
© Венелин Шурелов

Изображенията са част от тестванията на софтуерната част на плана " Един човек "

Пред " Дневник " Шурелов изясни: " Административни пречки няма, има административни процедури. Те са комплицирани и лишават доста време. Въоръжил съм се с самообладание и виждам на това като резултат от демократичното групово предпочитание на гражданското общество всичко да е по разпоредбите. Очевидно администрацията натрупа доста отрицателен опит и се стреми да избегне всяка накърнимост, като и да усъвършенства работата си ", разяснява създателят и добавя: " " Един Човек " наподобява ще даде своя непретенциозен принос в тези процеси, уповавам се в позитивен за всички проект. Очаквам монтажа на металната структура с екраните да стане най-късно при започване на ноември, а работата с програмистите ще добавя в крачка неговите облик и функционалности. "

Дотогава художникът ще се концентрира и връху първата си независима галерия в Париж. " Изложбата включва серия от 40 рисунки в дребен формат. Правени са това лято, особено във връзка представянето в Българския културен институт в Париж ".

 Една от рисунките в изложбата
© Венелин Шурелов

Една от рисунките в изложбата " Ротации "
Той споделя, че поканата на Десислава Бинева, шеф на Българския културен институт в Париж, му е подействала стимулиращо и се е захванал с нещо, което не е правил повече от 20 години. " Имам поради основаването на рисунка в рамка. Още като напълно млад художник, по някакви свои, интуитивни и идеалистични аргументи, взех решение да не вземам участие в процесите по основаване на предмети за продажба. Щастлив съм, че устоях на този принцип. Гледам на изложбата в Париж не като негово изключение, а развиване. "

Защо е решил да направи тази крачка, актьорът изяснява по този начин: " От известно време се загнезди концепцията, че моите странни обекти и пърформанси могат да имат още едно равнище на наличие. Помислих си, че в тях има хрумвания и облици, които някак егоистично са затворени в планове, които рядко могат да бъдат забелязани и потърсих разновидности за спомагателното им битие. "

Темата на изложбата " Ротации " е обвързвана с някои от последните му планове " Ротор " и " Перипатетик ". " Сам се изненадах, какъв занимателен и любопитен мотив могат да бъдат те за изобразяване. В изображенията разбърквам разнообразни техники, колажирам, отпечатвам, надрасквам и прибавям мемоари и наличие, което е оставало по периферията на истинския план ", споделя още Шурелов.
Експозицията " Ротации " ще бъде открита за посетителите и жителите на френската столица на 19 септември в галерията на института, където ще остане до 10 ноември.

 Венелин Шурелов
Венелин Шурелов

Венелин Шурелов е художник, сценограф и куратор, роден през 1977 година. Завършва " Сценография " в Националната художествена изложба, където през днешния ден преподава в съоснованата от него магистърската стратегия " Дигитални изкуства ". Автор е на разнообразни интерактивни инсталации/пърформанси като " Машина за рисунки " (2005), " Фантомат " (2008), Orthoman (2009) Tabula Rasa (2010), " Стрелбище " (2012), " Ротор " (2016) – показан в " Арс Електроника център ". Награждаван е неведнъж за работата си в региона на театъра и актуалното изкуство. Има редица сценографски планове, независими и общи изложения, както и участия във фестивали в България, Европа и Съединени американски щати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР