Четене на текстове от епикурейската философия вече е възможно директно

...
Четене на текстове от епикурейската философия вече е възможно директно
Коментари Харесай

Предизвикателството Везувий: Изкуствен интелект помага за разчитането на древни философски текстове

Четене на текстове от епикурейската философия към този момент е допустимо непосредствено от папирусите, върху които са написани, без риск от увреждането им.

Това е резултат от Предизвикателството Везувий – план, извоюван от трима млади откриватели на изкуствен интелект. Целта е разчитане на древногръцките свитъци, открити във Вила деи Папири в античния град Херкулан и достигнали до наши дни с помощта на изригването на вулкана Везувий през 79 година от новата епоха.
Предизвикателството Везувий реши за пръв път казуса с виртуалното насърчаване на тези овъглени свитъци, без да ги допираме. Това са извънредно компресирани ролки, само че в същото време и доста нежни.
Федерика Николарди – експерт по папирусите от Университета на Неапол „ Федерико II “

С помощта на рентгенова микрокомпютърна томография се възпроизвежда вътрешната конструкция на ролката и се откриват областите с мастило. В този миг изкуственият разсъдък търси дребните разлики в плътността в изображението и ги осветлява. Това разрешава четенето им.
Изкуственият разсъдък може да разбере по какъв начин наподобява мастилото, макар че то не се вижда. Но са останали някои модели на повърхността на папируса, тъй че на тяхна основа могат да се създадат прогнози.
Юсеф Надер – откривател на AI

За пръв път в историята учените ще могат да прочетат скъпоценните свитъци на Вила деи Папири, без да ги допират.

„ Когато в началото разбрах, че получаваме действителни комплицирани фрази от вътрешността на свитъка и видях част от транскрипцията, се почувствах необикновено преклонен. Щастлив, че съм част от целия този развой “, споделя Юсеф Надер.

В Националната библиотека на Неапол има лаборатория за запазване и проучване на единствената непокътната антична библиотека – с 1840 артефакти, в това число свитъци и фрагменти, открити във Вила деи Папири в Херкулан.

„ Очевидно има огромно очакване на резултатите от Предизвикателството Везувий, както и за останалата част от сбирката, тъй като ще ни разреши да открием 250-300 изцяло нови произведения “, показва Федерика Николарди.

Затворените свитъци към този момент не са мистериозни обекти от предишното, а вълнуващи вероятности за откривателите.

 

Лука Паламара – Euronews
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР