Честването ще се състои на Цимер щрасе, до КПП Чекпойнт

...
Честването ще се състои на Цимер щрасе, до КПП Чекпойнт
Коментари Харесай

Днес в Германия отбелязват 62 години от построяването на Берлинската стена

Честването ще се състои на Цимер щрасе, до контролно-пропусквателен пункт " Чекпойнт Чарли ". Междувременно в близкия град Телтов в провинция Бранденбург висши политици в района ще отдадат респект на Петер Мадлер и Карл-Хайнц Кубе, убити надлежно през 1963 година и 1966 година при опит за бягство.

Стената е издигната най-много, с цел да спре изселването на източногерманци на запад, защото приключването на работна ръка забавя стопанската система. Лидерите на Източна Германия упорстват, че Стената пази нейните жители от капитализма. Съоръжението е било дълго почти 155 километра и разделя цели общности за повече от 28 години. Според фондация " Берлинска стена " минимум 140 души са били убити по протежението й, до момента в който са се опитвали да избягат от Източна Германия.

След фрапантен поврат, на 9 ноември 1989 година Стената пада, а Германия в последна сметка се сплотява още веднъж.

Изграждането на Берлинската стена стартира на 13 август 1961 година

  Снимка: Getty Images

Съгласно решение на държавното управление на Германската демократична република (ГДР) на 13 август 1961 година стартира построяването на Берлинската стена. Целта е да се спре потокът от източногерманци към Западна Германия. Стената обкръжава Западен Берлин, който се трансформира в анклав в Източна Германия, като 43 км минават през вътрешността на разделения град. Източен Берлин е столица на Германска демократична република.

Дължината на оборудването е близо 155 км и е висока 3,6 метра. По стената са били ситуирани повече от 7000 източногермански бойци с 302 стражеви кули и 20 бункера. Състояла се е от 45 000 бетонни блока със объл връх, чиято цел била да затруднява опитите за бягство. През нощта са били пускани мощни лампи на всеки 30 метра, като това е била най-осветената част в Берлин. Имало е алармени системи, окопи, бодлива тел, кучета и устройства за автоматизирана пукотевица при опит за бягство. Въпреки това повече от 5000 души съумяват да избягат на Запад.

До издигането на Берлинската стена, в интервала от 1949 година до 1961 година, броят на избягалите от Германска демократична република във Федерална Република Германия е 2,7 млн. души.

Събитието е проследено с доста информации в бюлетина " Международна информация " и в Служебния бюлетин на Българската телеграфна организация (БТА). Първата информация, която се открива в Служебния бюлетин на Българска телеграфна агенция за затварянето на границата сред Източен и Западен Берлин, е на Ройтер:

Коментар на Ройтер за ситуацията в Берлин

Берлин /източен сектор/ 13 август 1961 година /Ройтер/ Днес Източна Германия затвори границата сред Източен и Западен Берлин рано на разсъмване и оповести, че на жителите на Източен Берлин се не разрешава повече да работят в Западен Берлин.

По " Унтер ден Линден " потеглиха дълги колони моторизирана пехота и дребни оръдия. Посоката: Бранденбургската врата.

На към 100 метра от вратата военните колони пресякоха полицейския кордон, ситуиран там авансово. Когато кореспондентът на Ройтер се опита да премине с колата си през вратата /часът беше към 3 след полунощ/, един служител на реда му сподели: " Преминаването неразрешено. Заповедта получихме преди 1 час ". Преустановено е придвижването и на подземната и надземната железници, които свързват Източен и Западен Берлин.

Бързите ограничения за запечатването на границата със Западен Берлин пристигнаха директно откакто в среднощ Варшавският пакт заяви, че към Западен Берлин би трябвало да бъде сложена защита заради " провокационната акция " на Запада.

След затварянето на границата източногерманското държавно управление издаде официално съобщение, в което се споделяше, че занапред нататък жителите на Източен Берлин ще пресичат границата единствено в случай че имат специфичен пропуск. Това разпореждане ще засегне хиляди поданици на Източен Берлин, които работят в Западния бранш на града.

В официалното съобщение на източногерманското държавно управление се споделя, че въведеният пограничен надзор е нещо нормално за всяка суверенна страна. Декларацията на Варшавския пакт, оповестена от организация АДН, разяснява, че граничните ограничения имат за цел да спрат бягствата от Източен в Западен Берлин. Напоследък всекидневно се отбелязва по към 1000 случая. Декларацията признава, че тези ограничения ще провокират " известно стеснение за популацията ", само че твърди, че виновността за това носи извънредно Западът.

Необходимостта от подобен надзор ще престане да съществува с подписването на кротичък контракт с Източна Германия.

Отсега не може да се каже дали границата ще бъде затворена за дълъг интервал или единствено за малко време. Затварянето на границата пристигна напълно ненадейно, въпреки че от предходната седмица се чакаха известни ограничения за ограничение на бягствата.

Беше невероятно да се разграничи дали войските, приближаващи Бранденбургската врата, са руски или източногермански. В някои камиони имаше полиция и униформени елементи, които доста наподобяваха бойните групи и организациите за подпомагане на армията.

Кореспондент на Ройтер от Западен Берлин заяви, че на жителите от западния бранш било позволено да минават в източния, само че това не се отнасяло до популацията в източния бранш.

Снимка: Getty Images

Темата е проследена в доста информации на самия ден под заглавието " Положението в Берлин ":

Берлин, 13 август 1961 година /Ройтер/ Представител на западноберлинската полиция заяви, че на няколко места в Източен Берлин е било видяно придвижване на руски и източногермански войскови елементи. Трафикът сред двата бранша на града е бил прекратен в интервал от 1 до 3 часа след среднощ. Засилена е била граничната защита, тук-там до 20 души на пункт. Другаде е била издигната бариера от бодлива тел.

От бежанския център в Мариенфелде оповестиха, че притокът на бегълци от Източен Берлин е спрял към 2.30 ч. тази заран. Съобщава се също, че кметът на Западен Берлин е напуснал конгреса на Социалдемократическата партия в Нюрнберг и е отпътувал за Берлин.

***

Снимка: Getty Images

Берлин, 13 август 1961 година /Франс прес/ През нощта беше сложена ограда с бодлива тел, с цел да се затвори границата сред Източен и Западен Берлин. На процедура пътят е пресечен за бежанците. Повечето от пунктовете за прекосяване сред двете елементи на града са заградени от сутринта и се пазят строго от полицейски елементи. Отворени са единствено 13 гранични поста, следени от бойци и въоръжени служители на реда.

По-голямата част от станциите по линията на метрото, свързваща Западен с Източен Берлин, са затворени. Никой немец от Източен Берлин не може да премине в западната част на града без особено позволение. Контролът е извънредно непоколебим. Трафикът на корабчетата по берлинските езера от единия в другия бранш е пресечен.

Притокът на бежанци от Източна Германия беше спрян внезапно през нощта с взетите ограничения. Само няколко бежанци се явиха в лагера " Мариенфелд ", Западен Берлин, в първите часове на деня.

В разпоредба на министъра на вътрешните работи на Германска демократична република се показват имената на дванадесетте улици, по които занапред нататък ще става придвижването сред двата бранша на Берлин. Тя съдържа още следните разпореждания по отношение на придвижването: не разрешава се на жителите на Източна Германия да отиват в Берлин, в случай че не работят там; поданици на Източен Берлин, които желаят да отидат в Западен Берлин, би трябвало да са снабдени с позволение от полицейския комисариат в местожителството им; жителите от Западен Берлин могат да минават в Източен Берлин единствено с карта за самоличност; няма смяна в режима на прекосяването на жителите от Западна Германия, които желаят да отидат в Източен Берлин; няма смяна и за чужденците и дипломатите.

В разпоредба на министерството на превоза се дава дълъг лист на спирките на метрото и на градската жп линия, които ще бъдат закрити или прекосяването през тях ще бъде лимитирано.

В Служебния бюлетин на Българска телеграфна агенция се откриват и специфични кореспонденции, като тази на Адам Келет Лонг, който споделя за протичащото се в града и за опитите си да премине границата сред двата бранша на Берлин:

Снимка: Getty Images

Положението в Източен Берлин

От Адам Келет Лонг

Берлин /източен сектор/, 13 август 1961 година /Ройтер/ Днес новият обръч, който Източна Германия сложи по границата сред Източен и Западен Берлин, стартира да работи с цялостна мощ сега, в който прекосих с кола с източноберлински номер през полицейския кордон в Западен Берлин. След това, малко след среднощ, стартира да работи контролът. Бранденбургската врата - основният пункт за прекосяване сред двете половини на града, бе заобиколена от източногерманска служители на реда, въоръжени с автомати и от членове на полувоенизираните " работен бойни отряди ".

Коли от Западен Берлин и от Западна Германия прекосяваха в Източен Берлин съгласно новите правила. Противно на първия ми несполучлив опит да мина в Западен Берлин незабавно откакто границата беше краткотрайно затворена, този път моята специфична зелена карта ми разреши свободен пропуск и ми завоюва махане с ръка от страна на общителния, усмихващ се служител на реда. Той ми сподели: " В продължение на един час към среднощ на никого не бе позволено да минава до момента в който ние не заемем избраните ни позиции. Сега нещата се развиват, както ние възнамерявахме и на хора като вас със зелена карта /обикновеният жител на Източен Берлин има алена карта/ не ще се вършат спънки за прекосяване оттатък. Но никога не би трябвало да взимате източногерманци със себе си ".

Отвъд голямата врата служащи копаеха канал в пътя, който води към границата с Източен Берлин. Нямаше съвсем никакви признаци от войски или оръдия - както наподобява те са били изтеглени след завършването на първата фаза от интервенцията.

Един западноберлински служител на реда не вярваше на очите си, когато аз насочих колата към западноберлинския проверочен пункт, отстоящ на към 100 ярда от Бранденбургската врата. " Вие сте първият човек от Източен Берлин, който минава оттук, откогато всичко това стартира ", ми сподели той. На другите 13 проверочни пункта коли и пешеходци биваха пропускани. Три полицейски кордона ревизираха моя паспорт. Първият кордон беше въоръжен с пушки или автомати, вторият с револвери, а третата група беше невъоръжена.

Предохранителните ограничения за сигурност имаха всеобщ темперамент. Навсякъде по протежението на границата на към 100 ярда във вътрешността въоръжени служители на реда и фабрични служащи охраняваха постройките. Забелязах един въоръжен служител на реда да следи от прозореца на най-горния етаж на една постройка покрай границата. По будките имаше опашки, които купуваха отпечатаните небрежно брошурки с новите правила. Съобщението за новите ограничения пристигнало доста късно, с цел да излезе във вестниците.

Снимка: Getty Images

Извън региона, директно до границата, малко неща говореха, че се е случило нещо трагично. Оживена активност имаше към полицейските сектори, пред които младежи се товареха на камиони, с цел да поемат защитата от служителите на реда, които са били на пост през цялата нощ.

Кореспондент на Ройтер, който дойде със аероплан на летището на Източен Берлин директно отвън града, е забелязал няколко служители на реда с автомати и каски на главите да патрулират към постройките на летището. Контролът на граничния пункт, от който се влиза от летището в Източен Берлин, бил непоколебим. Обикновеният брой на граничните служители на реда явно бил повишен. Непосредствено вътре в Източен Берлин кореспондентът видял ескорт от служители на реда с каски, една бронирана кола, 6 камиона, натоварени с въоръжени с пушки и автомати служители на реда, към 6 мотоциклета с панер, всеки с по двама въоръжени индивида и с картечница, инсталирана на коша и към шест камиона с решетки на прозорците за преместване на пандизчии. Конвоят бил на път към центъра на града, където са ситуирани пунктовете за прекосяване в Западен Берлин.

Според сведения на очевидци, на основната източноберлинска сточна гара били разтоварвани танкове от влакове. Не се знае дали войските са източногермански или руски. Една навалица от към 200 души била отблъсната от полицията на към 600 ярда от граничната линия и съгласно очевидци против тях били докарани 10 танка. Други 22 танка били разтоварени от влаковете на гарата.

Снимка: AP/БТА

Берлинската стена е съборена на 9 ноември 1989 година, когато са отворени граничните пунктове сред Федерална република Германия (ФРГ) и Германската демократична република (ГДР) .

На конференция след съвещанието на Централния комитет на Германската единна социалистическа партия (ГЕСП) Гюнтер Шабовски, секретар по информацията на партията, запитан за новите правила за пътешестване, регламентирани в нов закон, стартира да ги чете от бележката, която му е дадена от държавния и партиен началник Егон Кренц минути преди конференцията, без да е осведомен с тях, тъй като не е участвал на съвещанието. Следва въпрос от репортера на в. " Билд " Петер Бринкман по кое време влизат в действие измененията, на който той, след няколко секунди съмнение, дава отговор: " Доколкото знам, незабавно ". Не е знаел също по този начин, че публично новите правила трябвало да бъдат оповестени по националното радио в емисията в 4 сутринта. Според тях източногерманците можели да пътуват оттатък стената, без да показват за какво отиват там и без да потвърждават, че имат родственици в Западна Германия. Прието било и визите и разрешителните за пътешестване да се издават по-бързо, даже на гранични пунктове. Думите на Гюнтер Шабовски са последвани от взлом на източногерманците към моста на " Борнхолмер щрасе ", предаван по международните малките екрани.

В 21.00 ч. министърът на Държавната сигурност Ерих Милке получава от държавния и партиен началник Егон Кренц инструкции, граничните пунктове към Западен Берлин да бъдат отворени, а един час по-късно и всички пунктове към Федерална Република Германия.

 

Снимка: Getty Images
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР