Честваме паметта на светите Аристарх, Пуд и Трофим, апостоли от

...
Честваме паметта на светите Аристарх, Пуд и Трофим, апостоли от
Коментари Харесай

Днес почитаме трима апостоли, вижте кои са те

Ч естваме паметта на светите Аристарх, Пуд и Трофим, апостоли от седемдесетте. Тези трима апостоли от необятния кръг на разпространителите на Христовото обучение по света били възпитаници на свети деятел Павел. Тримата се загатват в книгата " Деяния апостолски " и в посланията на деятел Павел.

Както при множеството от тружениците за благовестието на Христос, за техния живот са непокътнати доста малко сведения. Авторът на " Деяния апостолски ", евангелист Лука, дефинира Аристарх като македонец от Солун. Вероятно е бил евреин по националност, тъй като нормално по градовете първите почитатели на деятел Павел били евреи. Евреите имали знания за единия същински Бог, както и упованието за идването на Месия - Христос, по тази причина те по-лесно възприемали апостолската проповед, стига да не проявявали твърдоглавие против Христовото обучение.

Според непокътнати антични документи Аристарх евентуално бил от градските първенци. Преданието го сочи като свещеник на град Апамея в Сирия. Но в същото време той придружавал деятел Павел при неговите проповеднически пътувания, както и при затворничеството му в Кесария Палестински и пътуването под стража за съд в Рим. Затова апостолът го назовава съзатворник и помощник.

Свети Пуд се загатва от деятел Павел измежду хората, които били край него, когато бил под домакински арест в Рим. Има сведение, че бил член на римския сенат. Като благоверен и благодетелен човек, приемал вкъщи си светите апостоли Петър и Павел, при него се събирали и други вярващи за молитва, и неговият дом след това се трансформирал в черква.

Свети Трофим също се загатва в книгата " Деяния апостолски ", както и в едно от посланията на деятел Павел, като негов асистент в проповедническото дело. Трофим, дружно с Пуд и Аристарх, придружавал деятел Павел при неговите пътувания и споделял всички неволи с тях.

Тези трима апостоли умрели страдалчески в Рим дружно с деятел Павел в 67 година

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР