Често винят медиите за всички обществени беди. Четвъртата власт обаче

...
Често винят медиите за всички обществени беди. Четвъртата власт обаче
Коментари Харесай

773 чиновници в Община Пловдив и шестте района обслужват пол...

Често винят медиите за всички публични беди. Четвъртата власт обаче не задава тона на публичните процеси. Може да е коректив или да обслужва политиката и властта, съгласно убежденията на публицистите, може да предизвика диспути и да разкрива нередностите, само че не може сама да сътвори или да взриви гражданското общество. Но сигурно може да му е от изгода.  

Един от многото проблеми на българския преход са нереформираните институции. Повечето от тях работят постепенно, съпротивляват се на измененията и постоянно малтретират бизнеса и жителите, вместо да ги обслужват. Много хора не могат да се ориентират в лабиринта от ведомства и организации, не знаят къде и по какъв начин тъкмо до получат нужното им административно обслужване и губят огромна част от времето си, с цел да обикалят разнообразни ведомства, дирекции и отдели.

За да е в действителност от изгода на читателите си, „ Марица ” започва поредност, в която ще показа всички общински и държавни институции, които работят на територията на Пловдив. Ще ви осведомяваме с какво тъкмо се занимават, каква е структурата им, по какъв начин най-лесно да влезем по отношение на тях и какво да създадем, в случай че не си правят работата.

Започваме с най-голямата институция - Общината.

 
Мит е, че администрацията на Пловдив е над 10 000 души 773 служители в Община Пловдив и шестте региона обслужват половинмилионния град
 

Един от митовете, които от години битуват в съзнанието ни, гласи, че администрацията на Пловдив надвишава 10 000 души и продължава да се множи мандат след мандат. Опорна точка на всички съперниците на локалната власт, без значение кой седи в кметския стол, гласи, че администрацията е раздута, а в дирекциите и отделите има хиляди мъртви души, които единствено се разписват във ведомостта. 


Каква е истината? 
Да, кметът на Пловдив в действителност разписва заплатите на близо 11 000 чиновници, само че напълно дребна част от тях са служители, които имат отношение към административното обслужване на жителите.  В броя влизат учителите, читалищните служащи, служащите в общинските предприятия и така нататък Всъщност в състава на администрацията в Голяма община и шестте районни кметства на Пловдив работят 773-ма служители, разпределени в десетки разнообразни структури, дирекции и отдели.    

Градоначалникът, както и шестимата районни кметове, се избират на локалните избори и ръководят с четиригодишен мандат. Те сами избират и назначават своите заместници. В момента кметът на Пловдив Здравко Димитров има 8 заместници /виж таблицата/. Другата огромна илюзия е, че като назначава доста заместници, градоначалникът харчи на вятъра парите на пловдивчани. Истината е, че
заплатите на кмета и неговите вицета идват от държавния бюджет.
Другите две значими позиции в администрацията са на основния проектант на града и на секретаря на Общината.  

Кметът ръководи оперативно града, слага целите, следи за осъществяването на приходите в локалната хазна, залага главните политики и дава отговор за метода, по който се харчат парите. Той и екипът му сформират общинския бюджет, оферират разнообразни стратегии и наредби, нужни с цел да действа Общината. Той е нещо като държавно управление или изпълнителна власт на локално равнище. Всички негови дейности обаче се позволяват и управляват от Общинския съвет.   

Греши този, който мисли, че да ръководиш половинмилионния град е елементарно, тъй като кметът и неговият екип са натоварени не с хиляда, а с хиляди задания. Функциите им са избрани със Закона за локалното самоуправление и локалната администрация /ЗМСМ/ и включват безчет грижи за детските градини и ясли, които в Пловдив са над 70, обезпечаване на естествени условия на образование в общинските учебни заведения, правене и осъществяване на бюджета, поддръжка на пътната инфраструктура и зелената система, основаване на условия за паркиране, гарантиране на вложения, организация и надзор на публичния ред, възстановяване на атмосферния въздух, разчистване на града и депониране на боклуци, финансови инвестиции в развиването на общината, подготовка на европейски планове, разработване и разглеждане на устройствени проекти, запазване на паметниците на културата и реституция на археологически комплекси, поддръжка на читалища и музеи, развиване на туризъм, стопанисване на бездомни кучета и още доста други задължения.
В Община Пловдив сега работят 483-ма чиновници,
настрана в шестте районни кметства, които се явяват второстепенни разпоредители с бюджета, са 290. На кмета и локалния парламент са подчинени 14 общински бюджетни предприятия и 14 търговски сдружения със стопроцентно присъединяване на Община Пловдив, десетки дирекции и отдели.

Кметът Здравко Димитров, чийто мандат стартира през ноември 2019 година, има осем заместници.

Анести Тимчев, натрупал опит в частен бранш, управлява „ Екология и опазване на здравето ”. Пламен Райчев, който преди е бил зам-кмет и ръководител на Общинския съвет в Лъки, а по-късно - шеф на Областното пътно ръководство в Пловдив, съвместява  най-тежките ресори „ Строителство и вложения ” и „ Устройство на територията и общинска благосъстоятелност ”. Бившият помощник-ректор на Аграрния университет-Пловдив
Величко Родопски носи на плещите си „ Финанси и икономически действия ”.
С най-дълъг стаж в администрацията е Георги Титюков, който завежда „ Спорт, юношески действия и обществена политика ”. Титюков, чиято компетентност е макроикономика, е почнал кариерата си в локалната власт като специалист  в регион „ Централен ” през 1996 година, а от 2009 година е зам.-кмет в Общината.

Йордан Ставрев, някогашен чиновник на Министерство на вътрешните работи и някогашен шеф на РУП в Раковски, към този момент втори мандат командва „ Обществен ред и сигурност ”. Тодор Чонов, който преди оглавяваше Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пловдив, е зам.-кмет „ Транспорт ”.
Стефан Стоянов, зам.-кмет „ Образование, бизнес развиване и европейски политики ”,
завежда тези виновни ресори от 2011 година В богатата му професионална биография е записано, че е финалист на премиите за нововъведения в политиката във Виена, Австрия, за програмата за цифровизация на просветителния развой и въвеждане на облачни технологии за обучение във всички общински учебни заведения в Пловдив.

Пламен Панов е зам.-кмет „ Култура, археология и туризъм ”. В общинските структури той е от 2012 година, когато стартира да работи като младши експерт в общинското дружество  ОП „ Европейски политики и съдействие “.

Главен проектант на Пловдив е арх. Димитър Ахрянов, а секретар на Общината - Ангелина Топчиева.  


Кметът Здравко Димитров има три висши -
спортна педагогика, логика на психиката и финансов мениджмънт. Участва в ръководството на Община Пловдив и страната от 2007 година - като кмет на регион „ Западен ”, депутат от ГЕРБ, регионален шеф.

В Община Пловдив са основани 6 независими дирекции, 2 дирекции с по 2 отдела към всяка от тях, 4  дирекции с по 3 отдела към всяка от тях, както и 16 независими отдела. Служителите на Община Пловдив правят  120 административни услуги на жители, като от тях 92 са електронни.  
Хиляди са документите, които се обработват
от служителите в дирекциите и отделите. Според данните от Административно-информационната система от началото на годината най-вече преписки са минали през дирекциите „ Устройство на територията и общинска благосъстоятелност ” - 18 010.  Пловдивчани търсят услуги за кадастър, устройствени схеми и проекти, капиталови планове, общински парцели, пътна и инженерна инфраструктура, строителство, благоустройство, правно обслужване.

Всички решения на кмета и администрацията се вземат след утвърждение на Общинския съвет, който е висш орган на локалното самоуправление, съгласно ЗМСМА.
1568 лв. е междинната работна заплата в администрация
Престижно ли е да се работи в Община Пловдив? Един от главните претекстове при търсене на работа е заплащането. Средната работна заплата в администрацията сега е 1568 лв., малко над междинната за страната, а експерт се  назначава със относително непретенциозно главно заплащане  за водещата конструкция на локалната власт - 1200 лв..

С разпореждане на Министерския съвет общинските чиновници имат право да получават в допълнение заплащане, или така наречените награди, на всеки три месеца, при изискване че за този интервал са направени икономии на фонд Работна заплата. Сумите варират сред 200 и 400 лв., само че се вземат по-рядко от позволените на три месеца.

Възнагражденията се дефинират по отношение на оценката на работата на служителя от директния му началник.

Вероятно поради ниските заплати по отношение на частния бранш в Община Пловдив има  недостиг на фрагменти за длъжности с професионално направление - архитектура, строителни и ВиК инженери.

В Община Пловдив държат да се съблюдават законовите и подзаконовите нормативни актове, по тази причина са назначени общо 48 щатни юрисконсулти. Те обслужват дирекциите  „ Правно нормативно обслужване “;„ Обществени поръчки “;„ Местни налози и такси “; „ Общинска благосъстоятелност “; „ Устройство на територията “;Строителство и вложения “; „ Стопански действия “; „ Екология и ръководство на отпадъците “ и отделите  „ Туризъм “ и  „ Административнонаказателна активност “.



Зам.-кметът по финанси Величко Родопски, който ръководи общинския бюджет, плануван за половин милиард лв., споделя, че стартира деня с четене на пощата най-вече с претенции за пари, продължава с оперативка и разпределение на задания и още веднъж обзор на пощата. Обядва в кабинета.



 Зам.-кметът по обществена политика Георги Титюков приема жители всеки ден и в случай че отсъства, секретарката записва посетителя за идващия ден. 
Ветераните:  Николай Аджеларов навъртя 29 година в локалната власт
Обществена загадка е, че честите промени в структурите на локалната власт се дължат на промяната на ръководството на всеки четири години и в случай че кмет не се задържи на поста повече от един мандат, в администрацията стартира да играе " метла ". 

Шефът на дирекция „ Общинска благосъстоятелност ” Николай Аджеларов е един от ветераните в  локалното самоуправление, макар че в годините обратно и той е попадал в окото на бурята след изборите.



Кариерата на Аджеларов стартира през 1993 година, когато е назначен за основен експерт в отдел “Контрол на строителството и въвеждане в употреба ” към дирекция “Устройствено обмисляне, архитектура и благоустройство ” на Община Пловдив. През 2005-а печели конкурс за  длъжността началник-отдел ”Общински парцели ”, а две години по-късно  оглавява дирекция   ”Общинска благосъстоятелност и капиталова политика ”. Конкурси за шефове на дирекции към този момент от дълго време не се организират.

След изборите през 2011-а Николай Аджеларов е заставен да си търси друга работа и незабавно е назначен  за началник на дирекция " Административно-правно обслужване, финанси и ръководство на собствеността " в Областна администрация. По-късно оглавява дирекция " Административен надзор, районно развиване и държавна благосъстоятелност ". Известно време работи  в община “Родопи “, след което още веднъж е назначен в екипа на регионалния шеф Здравко Димитров в същата дирекция.  

През 2019 година, откакто става кмет, Здравко Димитров изтегля топ експерта в Общината. 

Доайен на Община Пловдив, ценена от всички кметове, беше шефката на финанси Наталия Делчева, пенсионирана преди няколко години. Доскоро Делчева прескачаше до пл. " Стефан Стамболов " 1, с цел да оказва помощ за бюджета. 
Важни телефони и приемни дни
Кметът на Пловдив и неговите заместници имат приемни дни, като жителите би трябвало да дават информация, в това число писмени документи, по проблемите, по които желаят да бъдат признати, както и телефон, е-поща за контакт, предизвестяват от администрацията. Информация за всичко значимо, касаещо развиването на града и работата на администрацията, дава и уеб сайтът на Общината -. 

 

 ЗДРАВКО ДИМИТРОВ, кмет:                                                                                                                          предварително записване на тел. 023/656700

АНГЕЛИНА ТОПЧИЕВА                                                                          сряда                   

Секретар на Община Пловдив                                                          от 13.00 ч. до 15.00 ч.

авансово записване на тел. 032/656715;

ВЕЛИЧКО РОДОПСКИ                                                                         вторник

Зам.-кмет „ Финанси и икономически действия “                               от 10.00 ч. до 12.00 ч.

авансово записване на тел. 032/656 709;

АНЕСТИ ТИМЧЕВ                                                                                 понеделник

Зам.-кмет „ Екология и опазване на здравето “                                      от 09.00 ч. до 11.00 ч.

авансово записване на тел. 032/656 723;

СТЕФАН  СТОЯНОВ                                                                              вторник

Зам.-кмет „ Образование,                                                               от 10.00 ч. до 12.00 ч.

бизнес развие и европейски политики “

авансово записване на тел. 032/656712;

ПЛАМЕН ПАНОВ                                                                      всеки финален вторник на месеца

Зам.-кмет „ Култура, археология и туризъм “                               от 10.00 ч. до 12.00 ч.

авансово записване на тел. 032/207193;

ЙОРДАН СТАВРЕВ                                                                                 вторник

Зам.-кмет „ Обществен ред и сигурност “                                      от 10.00 ч. до 12.00 ч.

авансово записване на тел. 032/656719;

ТОДОР ЧОНОВ                                                                                        вторник

Зам.-кмет „ Транспорт ”                                                                   от 10.00 ч. до 12.00 ч.

авансово записване на тел. 032/656721;

ПЛАМЕН РАЙЧЕВ                                                                                   сряда

Зам.-кмет „ Строителство и вложения “                                     от 14.00 ч. до 16.00 ч.

Изпълнява функционалностите на зам.-кмет „ Устройство на територията и общинска благосъстоятелност ”

авансово записване на тел. 032/656460;

ГЕОРГИ ТИТЮКОВ                                                                     понеделник-петък

Зам.-кмет „ Спорт, юношески действия                                        08:30 ч. до 17:00 ч.

 и обществена политика ”

авансово записване на тел. 032/656768
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР