Често в моментите, когато не се чувстваме пълноценно, прибягваме към

...
Често в моментите, когато не се чувстваме пълноценно, прибягваме към
Коментари Харесай

10 лесни трика от арт терапията, приложими в домашни условия

Често в моментите, когато не се усещаме пълноценно, прибягваме към храна, разсейваме се с неща като гледане на телевизия, говорене с другари или просто избираме да прекараме един ден по пижама у дома. Тези други възможности в реалност са избор, който ни оказва помощ да преодолеем неприятните страсти, само че арт лечението ни разкрива доста по-интересни и съответни други възможности.

Всички трикове са доста лесни и можете да извършите сами, като употребявате само материали, с които най-вероятно към този момент разполагате. Също по този начин няма потребност да имате каквито и да е умения, тъй като ще се водим само от нашата креативност. Ето 10 лесни трика от арт лечението, използвани в домашни условия.

1. В търсене на стремежи – сглобете си колаж

 10 лесни трика от арт лечението, използвани в домашни условия

Понякога се случва да загубим визия за това какво желаеме да вършим или се колебаем сред няколко неща и не знаем кое тъкмо да изберем. В тези случаи можем доста елементарно да се откъснем от тези терзания и да потърсим други възможности посредством изкуството. Съберете разнообразни украшения, които може да са под всякаква форма – изображения от списания или вестници, букви, панделки, неизползваеми облекла, стикери или докъдето ви стигне въображението.

След като съберете вашите материали на едно място, вземете един празен лист хартия и започнете да ги залепяте. Не е нужно да имат някакъв ред или да изобразяват нещо. Вашият краен резултат освен ще бъде автентичен и забавен, само че и ще ви помогне да се опознаете. Разгледайте вашето произведение и се пробвайте да анализирате избора си съгласно изображенията и техният ред. Ако се затруднявате, просто се запитайте за какво тъкмо това избрах да залепя и за какво навръх това място.

2. В търсене на решение – рисувайте талази и кръгове

При осъществяването на тази задача е желателно да не слушате музика, тъй като тя повлиява мощно на вашата креативност. Просто вземете един празен лист и писалка и започнете да рисувате кръгове и талази. Това упражнение ще ви помогне да наредите мислите си в вярната посока и да намерите утешение.

Има и втори вид, който е ориентиран към намирането на решения за нещо съответно. При него ви би трябвало един кръг, в който да напишете всички неща, които можете да контролирате, а отвън него – които не можете. Водете се от инстинкта си и по-късно помислете върху това, което сте написали.

3. Намиране на себе си – нарисувайте автопортрет

 10 лесни трика от арт лечението, използвани в домашни условия

Понякога сме заплетени от разнообразни страсти или действаме по метод, който не ни е характерен, а в други случаи просто желаеме да намерим себе си без причина. Чрез изобразяване на автопортрет можете да разбере какво в действителност мислите за себе си. Не забравяйте, че не е нужно да нарисувате шедьовър (при всички случаи, в случай че имате дарбата да го извършите го направете).

Ако въпреки всичко смятате, че това е комплицирана за вас за задача, можете да употребявате разнообразни материали, които да ви оказват помощ, както при колажа. Има и втори метод, който е съсредоточен върху страстите. Нарисувайте сърце и вътре в него започнете да пишете всички усеща, които усещате.

Можете вместо думи да употребявате цветове. Седнете и се запитайте какво виждате в крайния ви план, какво ви харесва и какво не чак толкоз. Ако сте употребявали цветове, потърсете тяхното значение в интернет.

4. Намиране на отговори – изобразяване на мандала

Мандалите заемат с право една огромна и значима част от арт лечението. Тук ще насоча вниманието ни към тези моменти, когато желаеме да разберем най-дълбоко скритите си мисли по отношение на всичко, което ни интересува.

Преди да започнете би трябвало да мислите тъкмо за това, което желаете да разберете. Бъдете спокойни и се отдайте на въображението си при осъществяването на задачата. Когато се чувствате подготвени, нарисувайте един кръг, който ще бъде вашето начало. След това започнете да попълвате кръга по този начин, както го усещате. Може да бъде посредством линии, други кръгове или картина.

След като завършите, помислете върху всички елементи, които сте избрали да извършите, тъй като те крият вашите отговори. Ако това ви затруднява, помислете върху следните въпроси:

  • Има ли някакви по-отличителни или пренебрегнати точки?
  • Има ли нещо, което мога да свържа със настоящ проблем
  • Виждам ли нещо, което е обвързвано с бъдещето?
  • Виждам ли себе си някъде?
  • Има ли елементи, които изискват повече внимание?
  • Виждам ли нещо, което е повлияно по отрицателен метод?
  • Свързан ли нещо с болежка в моята мандала?
  • Виждам ли вяра и фантазии?
  • Има ли нещо, което е неповторимо единствено по себе си?
  • Разказвам ли история с мандала си? Ако да, каква е тя?

5. Спомняне на нещо – чертайте лабиринти

 10 лесни трика от арт лечението, използвани в домашни условия

Чертаенето на лабиринти ни оказва помощ да насочим мислите си към това, което желаеме да си спомним. В същото време е доста прелестно и релаксиращо занятие. Понякога изисква повече време, само че с вярната централизация този метод е изцяло ефикасен. Лабиринтът има огромно въздействие за настройката на нашето мислене в такива обстановки и лесното му осъществяване го слага като един от методите, които си коства да бъдат тествани.

6. При паника – направете си оригами

Тревогата и безпокойството са страсти, които постоянно позволяваме в себе си. Те могат да попречат на нашия сън и даже да навлязат в нашето всекидневие. За да не позволяваме това да се случи, би трябвало да намерим успокоение и да се отървем от тези отрицателни мисли. Арт лечението ни поучава в тези обстановки да създаваме оригами.

Предлагам ви да започнете с нещо елементарно, в случай че преди този момент не сте се занимавали с сходен тип изкуство. В интернет има стотици образци за разнообразни типове оригами, като в множеството случаи ще се нуждаете само от лист, молив и ножица. Това ще ви помогне да се откъснете от всички мисли, които ви карат да сте неспокойни, тъй като ще насочи вашето внимание към нещо, което ви доставя по-голямо наслаждение и вие изцяло ще забравите това, което ви изтезава.

Ако постоянно изпитвате този тип страсти, можете да практикувате този способ постоянно. За по-оптимални и трайни резултати е хубаво да го изпълнявате тъкмо в тази част от деня, когато тези отрицателни мисли ви нападат. Това ще ви помогне да изградите навика да заменяте неприятните настроения с хубави, а в това време и ще създавате нещо красиво и изобретателно.

7. При горест – нарисувайте дъга

 10 лесни трика от арт лечението, използвани в домашни условия

Всеки един от нас е имал моменти, в които се е чувствал даже малко печален. С времето множеството от нас сме се научили да се оправяме с тях и в действителност тук всевъзможен тип разпръскване е подобаващ, стига да е дългогодишен. Някои хора избират да танцуват или пеят, други да излязат с другари, трети да отидат измежду природата.

Има и различен способ, на който ни учи арт лечението и той е просто да си нарисувате дъга. Вашето произведение може да е както просто, по този начин и доста комплицирано. Може да сливате цветовете, като придавате един същински нюх на творбата или да изобразите дъгата в някаква нетипична форма. Какъвто и да е вашият избор, той е верен.

Цветовете на дъгата са успокояващи и гледайки вашето произведение, вие ще прогоните всевъзможен тип горест. Запомнете, че това е една краткотрайна страст, която елементарно можете както да допуснете, по този начин и да отблъснете от себе си.

8. Ярост – чертаене на линии

Някои обстановки ни карат да мислим за тях още веднъж и още веднъж, а когато те провокират гняв у нас, не е по никакъв начин прелестно. За да се отървете от тези непотребни и непотребни мисли, просто вземете лист и писалка и започнете да чертаете линии. Линиите не е наложително да са прави и къде ще ги поставите е персонално ваш избор. Може да са дълги, къси, прави, криви, накъсани, правопорционални и така нататък Този способ ще ви помогне да се разсеете и ще ви донесе голямо успокоение, до момента в който нареждате мислите си.

9. Скучно ви е – използвайте вашите бои или моливи

 10 лесни трика от арт лечението, използвани в домашни условия

Ако чувствате, че в действителност няма с какво да се занимавате или нищо не ви доставя наслаждение, просто вземете един лист и цветни моливи или бои. Започнете да запълвате листа с разнообразни цветове, като не оставяте нито едно празно пространство в края.

Уверявам ви, че в случай че започнете това упражнение, няма да спрете, до момента в който не сте завършили. Ще усетите по какъв начин се зареждате с доста сила и даже разнообразни стремежи при осъществяването ѝ. Не се изисква спомагателна централизация и даже можете да слушате музика, която ви доставя наслаждение, до момента в който го вършиме.

10. Умора – нарисувайте цветя

В доста случаи умората се поражда от прекомерната ни претовареност или от ежедневни задания, които не ни доставят наслаждение. Причината за това е, че когато вършим нещо, което не желаеме, ние се опитваме (често несъзнателно) да се отървем от тези грижи и това ни кара да се усещаме изтощени.

Един доста елементарен способ, на който ни учи арт лечението е рисуването на цветя. По ваша преценка можете да изберете да нарисувате едно цвете с повече елементи или да запълните листа с безчет по-прости. Оцветяването също е по ваш избор, като най-важното е всичко да ви доставя наслаждение.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР