Често можем да открием, че частния сектор предлага най-различни услуги

...
Често можем да открием, че частния сектор предлага най-различни услуги
Коментари Харесай

Засилен интерес към частни военни компании за спасяване и извеждане на пострадали от Украйна – между 2000 и 10 000 долара за човек

Често можем да открием, че частния бранш предлага най-различни услуги на клиента, който е подготвен да заплаща за такива. По време на една война ще видим, че оръжието е един от най-търсените запаси, а до него се подреждат горива, военна техника и още доста други. Не можем да пропуснем и обстоятелството, че около всички тези се прибавя и още една – частните военни компании. Началото на тази промишленост се ражда във Англия, години след приключването на Втората Световна война. Първите частни военни компании се образуват по образеца на група SAS ветерани през 1965 година и едни от първите създатели са сър Дейвид Стърлинг и Джон Уудхаус, които откриват компанията WatchGuard International.

Дейността на компанията разрешава назначението на частни чиновници, които дават отговор за защита и осъществяването на разнообразни военни интервенции. Едно от първите назначения е Йемен, където е оповестено прекратяването на огъня в избрани шпации. По същото време Стърлинг съумява да подпише контракти с иранци, както и да се наложи в Африка. Неговата компания стартира да работи в Замбия и Сиера Леоне, предлагайки тренировки и образуване на защита. Освен даването на протекция и една частна войска, WatchGuard International се занимава с продажба на оръжие. Повечето негови клиенти са точно страните към Персийския залив.

През годините Дейвид Стърлинг получава някои доста забавни задания, в това число и свалянето на Муамар Кадафи през 1971 година Интересното е, че неговата компания се занимава даже с преследването на бракониери, когато през 70-те и 80-те години стартира незаконната търговия със слонова кост. С развиването на Студената война ще открием, че частните военни компании стартират да се покачват и също по този начин да получават спомагателни средства от възможните военни бюджети.

В момента някои от водачите на този пазар са американската компания Vinnell, Military Professionaln Resources Inc, G4S във Англия, Lordan-Levdan в Израел и Executive Outcomes в Южна Африка. Тук не би трябвало да забравяме и съветската частна групировка Вагнер, която и до през днешния ден се счита за една изключително добра и ефикасна съветска конструкция. До края на 90-те години има ангажирани повече от 6 милиона души в западните компании. Каква обаче е главната функционалност на частните военни компании и къде можем да ги открием при съществуването на война?

През последните няколко седмици ще открием, че сходен наемник е изключително оценен на територията на Украйна. Както се досещаме, при съществуването на война и две враждуващи страни, частните реализатори нямат право да извършват каквито и да е услуги, с които да се въвлекат в евентуална война, както себе си, по този начин и страните, от които идват.

За тях работните задания са малко по-различни. По последни данни излиза наяве, че един наемник може да бъде нает за сумата от 2000 $ дневно, като това не включва бонусите за избавяне на фамилии и извеждането им отвън границите на страната. Заетостта на сходни фрагменти може да бъде открита в уеб сайтове като silentprofessionals.org и точно там се оферират услугите на частни компании и даже на фрилансъри, които имат насъбран опит във военните дейности. Все по-често точно Украйна се оказва дестинация за работа на разнообразни контрактори, като една от главните задания е извеждането на хора от застрашените зони, както и безвредното им постигане до границата.

Както постоянно може да се забележи, въпросните експерти са някогашни бойци, които към този момент не принадлежат към нито една войска, само че към момента имат уменията да убиват. В случай, че търсите още една сполучлива промишленост по време на война, тъкмо тази генерира необикновен скок. През последната седмица разнообразни европейски и западни фрагменти са съумели да дойдат в Украйна, някои идват под формата на доброволци, само че други идват тъкмо с контракти и са подготвени да извършват задания. Неофициални данни показват, че частните компании и фрилансъри ще получат сред 30 хиляди и към 6 милиона $ – последната сума е толкоз висока, когато би трябвало да се изведе по-голямо семейство, постоянно пръснато и в разнообразни райони на Украйна. Очевидно е, че колкото по-сложна е задачата, толкоз по-високи са рисковете и затова цената се трансформира.

Според специалистите, най-трудната задача е извеждането на дами и деца, като преди въобще да стартира една интервенция, контракторът би трябвало да прегледа редица сюжети, да обърне внимание на снабдяването и нужните оръжия, които ще се употребяват. Да не приказваме, че е належащо и разузнаване, което коства пари. Най-често това са суми, които се заплащат от разнообразни разследващи организации, тъй като изпратените сътрудници несъмнено знаят повече, в сравнение с ще бъде заплатено.

Последната интензивност на множеството контрактори беше в Афганистан и Ирак, само че по-късно стартират да се редуцират и поръчките, които могат да се извършват. Според разнообразни данни, в апогея на войната в Ирак са изпратени хиляди частни контрактори, които извършват разнообразни задания и поръчки. Обикновено условията там са защита на боен ескорт, както и пазенето на персони в дома им или ескортирането им до военна база. Компании като Blackwater и до през днешния ден не престават да се пробват да прикрият своите неточности, изключително откакто тяхната работа коства живота на 14 цивилни в Багдад през 2007 година

Това обаче не нарушава изключително реномето им в Източна Европа, където точно такива компании се занимават със отбраната на заможни и богати фамилии. По време на разпада на Югославия, точно такива компании стартират да оферират услуги и даже да отварят офиси в страни като Босна, Хърватска и други. Според разнообразни калкулации, този бранш стартира да покачва своята стойност и до края на 2030 година ще доближи сумата от 457 милиарда $ – съвсем двоен скок от 2020 година, когато се прави оценка на сума от 224 милиарда $.

Бившите военни контрактори публично признават, че не са там, с цел да водят сражения, а извършват най-различни задачи. Често са наемани даже от НПО-та, които имат потребност от защита и би трябвало да доближат до границата или да преминат безвредно. Повечето контрактори потеглят след лекари, психиатри, асистенти, парамедици, мед. сестри и още доста други. Политиката им не разрешава пряк спор, откакто главната им задача е отбрана. Съществуват две разновидности на тази специалност – едната е наемник, като тогава е разрешено да се влиза в борба, до момента в който частния контрактор няма тази независимост.

Най-често определените фрагменти са някогашни бойци, които по една или друга причина са се отказали от армията и кариерата под байрак. Дори и постоянно да се разяснява за легитимност и нравственос, множеството чиновници въпреки всичко припомнят, че когато има живот в риск, точно те са единственият оператор, който може да откри решение. Началото на самите наемници стартира още от Средновековието, когато по-заможните и богати родове съумяват да построят свои лични армии, с които да въздействат освен на политиката на една страна, само че и да бъдат изцяло самостоятелни.

Логично е да видим, че Украйна участват представители на западни компании, само че обратно на упованията ще видим, че постоянно има и много съществено количество съветски наемници и елементи от компании за отбрана и извеждане на хора. Използването на сходни компании за нахлуване няма да се случи, заради простата причина, че нито една компания не е толкоз огромна, с цел да провежда стълкновение и то против публична войска с бюджет, който надвишава неведнъж този на дадена компания.

Сумата за цялостна евакуация от всяка една точка на Украйна коства към 15 000 евро и то единствено в случай че даденият клиент успее да се локализира и уточни къде тъкмо се намира на територията на страната. Други чиновници обаче показват и напълно друга история – от време на време във война е съвсем невероятно да се сътвори каквато и да било поверителност за интервенция. Колко съответни обаче са главните контракти и условия, това никой не може да знае. Относно запазването на професионална поверителност, нито една компания не може и няма да уточни какви хора извежда и от кого се наема.  

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР