Често ли през зимата не успявате да стартирате дизеловия двигател

...
Често ли през зимата не успявате да стартирате дизеловия двигател
Коментари Харесай

Как да направим проверка на подгревните свещи на автомобила ни?

Често ли през зимата не успявате да стартирате дизеловия мотор от първия път? Съществува огромна възможност за проблем с подгревните свещи. Какво е тяхното предопределение и по какъв начин да ревизирате редовността им? Споделят от онлайн магазин ТопКар.
Какво е предназначението на подгревните свещи в дизеловия мотор?
За възпламеняване на гориво-въздушната примес в цилиндрите се изисква температура от 800-850 °C. При топъл елемент, сходни условия елементарно се основават и стартирането е безпроблемно. Когато колата е студена, температурната среда е много по-ниска, изключително в студеното време през зимата. За решаването на този проблем, в дизеловите мотори бяха добавени подгревни свещи за бързо стопляне на въздуха в цилиндрите до към 75 °C. Така възпламеняването на гориво-въздушната примес става доста бързо и безпроблемно.

 подгревни свещи
Какво е устройството им?
Освен за възпламеняване на сместа в цилиндрите, подгревните свещи имат спомагателни две спирали – за затопляне и контролиране. Първата се употребява за обезпечаване на нужната позитивна температура на въздуха в цилиндрите. Втората, заради нестабилното електрическо противодействие, защищава от прегряване. Тези детайли работят, до момента в който температурата на охлаждащата течност не доближи 60 °C, което лишава към 3 минути.

Подгревните свещи са доста ресурсоемки, защото за нагряване до 850-1350 °C се употребява приблизително 8-16А (96-192W), а от време на време и 40А ток. Времето за зареждане и напрежението се управляват от електронен модул и термично реле. Последното съставлява комутатор, който отваря и затваря веригата за подсигуряване на нужната температура.
Какви са индикациите за неработеща подгревна свещ?
Това са доста значими детайли от запалителната система на автомобила с дизелово гориво и, когато една или няколко от тях престанат да работят, се демонстрират следните признаци:
при един път загаснал знак за затопляне на арматурното табло, той светва още веднъж за към 50 секунди; ако дълго време, откакто автомобилът е загрял, лампата на таблото не изгасва, евентуално релето е развалено (термопревключвателят). Важно е промяната да стане бързо, защото непрекъснатата работа на подгревните свещи ще ги повреди; ако на открито близките температури към момента са високи (над +5 °C), надали ще забележите, че има щета в детайлите за загряване на цилиндрите; ако има вдлъбнатини по електрода, това може да е разследване от прегряване при работа под висок волтаж или при промени в спиралата; трудностите при палене в студа след първичното затопляне също са постоянно срещана индикация за неработеща подгревна свещ.
Причините за нередовност могат да са две: щета в съставен елемент на горивното съоръжение, като термичното реле или заради изминал експлоатационен интервал на детайла. Смяната се прави почти на 75 – 100 хиляди км пробег. Препоръките са за замяна на всички детайли по едно и също време, а освен на дефектиралата част.
Какви типове се срещат в магазините?
От онлайн магазин ТопКар считат, че главно се оферират модели с единична и двойна серпантина . Първите са с опростена структура и се срещат в множеството модерни коли. Могат да се настройват за съответна температура. Вторите поддържат по-добър термичен баланс и са използвани в коли на дизел.

Съществуват още щифтови и керамични . Последните са по-надеждните решения, защото върхът им е керамичен и по-добре понася температурните съмнения.
Как да ревизирате дали работят?
Методите за инспекция включват образен оглед на частта и положението на релето. Чрез мултиметър се ревизира съпротивлението на намотката и нейната целокупност. При замерване на съпротивлението на бобината, индикаторите би трябвало да са в диапазона от 0,6 до 4,0 ома. При нова част индикаторът може да е 0,7 – 1,8 ома.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР