Често, когато работните задачи ни погълнат, не се сещаме да

...
Често, когато работните задачи ни погълнат, не се сещаме да
Коментари Харесай

Как яденето късно вечер може да ни навреди

Често, когато работните задания ни обхванат, не се сещаме да се храним. Случва се по този начин, че отваряме хладилника или към края на деня, или даже чак вечер. И оттук насетне следва добре познатия за мнозина сюжет: претъпкана паница, която изяждаме за минути, а като " подарък " получаваме калории в обилие.

Хората, които се хранят късно вечер, имат по-голям късмет да качат килограми - поради засиленото възприятие на апетит и поради намаляването на изгаряните калориите. Казано по различен метод - този табиет може да промени равнищата на хормоните на глада, метаболизма и складирането на мазнини. Точно това сочи ново изследване, оповестено на 4 октомври в Cell Metabolism.

Изследователи от Brigham and Women`s Hospital, Harvard Medical School и University of Chicago са следили 16 възрастни с наднормено тегло или затлъстяване, които са следвали два проекта за хранене в границите на шест дни.

Единият е включвал закуска в 10 ч., обяд в 14 ч. и вечеря в 18 ч. При другия всяко хранене е било изместено с четири часа по-късно. Ястията и в двата проекта са били идентични. Целта е била да се ревизира дали времето за хранене оказва въздействие върху апетита и метаболизма, в случай че други фактори като калории и съставки са идентични.
 Снимка 590266
 

Участниците правят оценка какъв брой гладни се усещат по време на опитите, а учените пресмятат какъв брой калории изгарят и по какъв начин се трансформират равнищата на хормоните им.

Оказва се, че тези, които са хапвали по-късно, освен че са били два пъти по-гладни, само че са имали и по-ниски равнища на лептин - хормон, който алармира за задоволеност след хранене. Тези хора са изгорили към 60 калории по-малко, спрямо другите, когато са яли по-рано денем.

Изследователите откриват, че по-късното хранене ускорява клетъчните процеси за струпване на мазнини и забавя процесите, свързани с изгарянето им.
 Снимка 590267
 

" Въпросът, който зададохме в това изследване, беше: " Има ли значение времето, в което се храним, когато всичко останало е еднообразно? ", изяснява Нина Вуйович, създател на проучването и чиновник на Brigham and Women`s Hospital. " Открихме, че храненето четири часа по-късно води до значителна разлика в равнищата ни на апетит, в метода, по който изгаряме калории, откакто сме яли, и в метода, по който складираме мазнини. "

Проучването обаче не е задоволително, с цел да приемем резултатите за безусловно годни. Необходимо е да бъде изследвана по-голяма група и по-широка популация, в това число повече дами, защото те съставляват по-малко от половината участници в настоящото изследване.
 Снимка 590268
 

Учените означават също, че въпреки да са направлявали други фактори на метода на живот, като общ банкет на калории, време на сън, излагане на светлина и количество извършения, доста от тези фактори могат да окажат значително въздействие в действителния живот. Така храненето по-късно през нощта може да бъде обвързвано с това какъв брой сън си осигуряваме, като е потвърдено, че лишаването от него може да усили възприятието ни на апетит и приемането на повече калории.

Други проучвания пък поддържат противоположната теза - че късното хранене не води безусловно до повишаване на тегло. Като главен фактор за това те регистрират общия брой калории, които одобряваме и изгаряме, без значение от времето на хранене, написа Insider.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР