Често казваме, че намирането на истинска любов е като да

...
Често казваме, че намирането на истинска любов е като да
Коментари Харесай

Намери любовта си: Защо предпочитаме един човек пред друг

Често споделяме, че намирането на същинска обич е като да спечелите от лотарията.

Обикновено се влюбваме най-често по време на някаква смяна в нашия живот: когато си намерим нова работа, когато сме уволнени или когато се преместим в различен град.

Опасните времена също настройват мозъка ни на обич. Например всеки стопански спад принуждава хората да обръщат повече внимание на главните полезности. Няма обаче твърди правила.

Защо избираме един човек пред различен?

Можете да влезете в стая, където всички хора принадлежат към еднакъв обществен кръг, имат почти еднообразно равнище на психическо развиване, обучение и физическа прелест. И да не се влюбите в нито един. Защо? Защото липсва съответна химическа реакция с някой от тях.

Какво е любовна химия?

Според психологът Хелън Фишър, съществуват четири съществени вида персони, които се разграничават в производството на високи равнища на допамин, серотонин, тестостерон или естроген. Всеки от нас е притеглен от избран вид хора. И това се случва по изцяло натурален метод.

Каква е разликата сред четирите вида хора?

Тези, които Хелън назовава „ откриватели “, имат високи равнища на допамин, постоянно се стремят към нови неща и ни притеглят със своята креативност. Но в случай че си мислите, че такива хора биха били привлечени от постоянни и фамилно насочени персони, грешите. Проучванията демонстрират, че „ откривателите “ търсят някой сходен на себе си. „ Строителите “, които са наранени най-вече от серотонин, от своя страна, търсят някой, на който да се облегнат – също „ строител “. Тези двойки са в положение да основат мощни фамилии.

Теорията, че противоположностите се притеглят, обаче, се поддържа, в случай че сте от вида „ шеф “ или „ договарящ “. Тези две групи изпитват взаимно привличане. „ Директорите “ са доста конкурентни и решителни, имат високи равнища на тестостерон, а „ Преговарящите “ имат доста естроген, което ги прави грижовни и съпричастни.

Ако желаеме да създадем семейство, значи ли това, че би трябвало да търсим „ строители “?

Може да нямате естествено увлечение към този вид хора, само че житейските условия могат да ви принудят да вземете умишлено решение да намерите някой, на който да разчитате, който цени домашните и фамилните полезности, твърди Хелън. Това не значи, че други типове хора не са способни на постоянни взаимоотношения, само че те ще бъдат подготвени за тях под други форми и в други интервали от живота. Например „ шефовете “ може да са доста отдадени на фамилията си, само че те са работохолици и нормално им е мъчно да се измъкнат от работа и също така не обичат да вървят на срещи.

Можем ли да създадем здравословна връзка с хора, с които не сме основани един за различен?

Всяка двойка ще има свои лични достижения и проблеми, изяснява психоложката. Например, двама „ откриватели “ се оказват дружно. Няма да се карат по какъв начин да подготвят вечерята. Но защото и двамата са склонни към неприятни привички, нехайство и флирт, това може да бъде проблем.

Четирите вида персона се смесват във всеки от нас и постоянно нашата персона и методът, по който обичаме, се въздействат от вторичния ни вид. Повечето „ откриватели “ имат доста еластичен взор към морала, само че и „ откривателите “, и „ строителите “ като цяло са склонни да поддържат по-силен морал и по тази причина търсят сътрудник, който споделя техните показа за дълг.

*Хелън Фишър е антрополог от университета Рутгерс (САЩ), водещ международен специалист по биология на любовта и привличането. Автор на голям брой проучвания и пет книги.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР