Често хората си задават въпроси дали наистина котките имат нужда

...
Често хората си задават въпроси дали наистина котките имат нужда
Коментари Харесай

Минерали и витамини за котки

Често хората си задават въпроси дали в действителност котките имат потребност от хранителни добавки с витамини и минерали, витаминните комплекси дават отговор ли на действителните потребности на четириногите? Какви хранителни добавки са по-добри и по-ефективни? Да се опитаме да разберем.

Какви витамини би трябвало да се дават на котки

Ако погледнете рафтовете на обичания си магазин за домашни любимци, ще видите доста артикули с друг състав. Но кои са най-хубавите витамини и минерали за котки и по какъв начин да изберем препарати въз основа на потребностите на съответно животно? За да се доближим до отговорите на тези въпроси, да забележим групите субстанции, които са нужни и най-често дефицитни при котките, без значение от породата и възрастта.

Водоразтворими витамини за котки

На първо място, това е комплекс от витамини от групи В и С (аскорбинова киселина). Витамините от група B са доста, само че котките имат особена потребност от тиамин, ниацин и рибофлавин, всички от които играят значима роля за повишение на имунитета им. Когато се одобряват дружно с аскорбинова киселина, прочут антиоксидант, имуностимулиращото деяние на тези субстанции се ускорява. Една от значимите функционалности на витамин С е присъединяване в синтеза на колаген, който образува съединителната тъкан (кожа, хрущял, връзки).

Други водоразтворими витамини включват холин и биотин, които са от значително значение за кожата и козината. Дефицитът на тези субстанции може да докара до неприятно зарастване на рани, нараснала сензитивност към инфекции, отслабени рефлекси и обща уязвимост. Особено значимо е да се следи салдото на водоразтворимите витамини при по-възрастните котки.

Мастноразтворими витамини за котки

 Хранителни добавки за котки

Те изискват нараснало внимание при боравене, защото съставляват максимален риск за котката при несъразмерен банкет. При непрекъсната приложимост във високи дози те могат да доближат токсични равнища и да доведат до хипервитаминоза. Тази група включва витамини A, D, E и K, които нормално се съхраняват в мастните тъкани и изискват липиди за по-добро асимилиране.

Витамин А е добър за зрението на котката, D е от значително значение за минерализацията на костите, Е е мощен антиоксидант, прочут със своите имуностимулиращи резултати. Витамин К взе участие в механизмите на кръвосъсирването, въздейства върху скоростта на укрепване на рани. Въпреки това, в случай че не се употребяват от клетките, те могат да бъдат токсични, което води до голям брой здравословни проблеми. Ето за какво, преди да дадете на своя опашат другар мастноразтворими витамини, не забравяйте да се консултирате с вашия ветеринарен доктор.

Желязо или стоманен сулфат за котки

Този микроелемент взе участие в оксигенацията на тъканите. Нуждата от желязо се усилва при котки, инфектирани с чревни паразити. Едно от честите затруднения на нашествието е анемията, която понижава способността на кръвта да придвижва О2. Тъй като желязото е належащо за синтеза на хемоглобин, увеличението на наличието на детайла в кръвта може да способства за производството на този скъп протеин.

Калций и Магнезий за котки

Витаминно-минералните комплекси с калций за котенца способстват за развиването на опорно-двигателния уред. Те наложително се предписват при недостиг на макронутриента в диетата. Специална потребност от калций поражда при бременни котки, което е обвързвано с естествени хормонални промени в тялото. Костите, заради измиването на детайла, стават по-крехки, изключително при по-възрастните животни. Приемът на калциеви добавки за котки е профилактика на такива положения.

Калций и магнезий нормално се предписват в композиция. Магнезият усъвършенства усвояването на калция в организма на животните.

Научни обстоятелства за потребностите на котките от витамини

 Затлъстяване при котка

Котките имат неповторими хранителни потребности. Например, те се нуждаят от повече ниацин (Витамин В3), в сравнение с други животни, в това число кучета. При множеството животни витамин А може да се създава в тялото от каротин, който се съдържа в червено-оранжевите зеленчуци. Но ензимът, нужен за производството, не е задоволително деен при котките, заради което към този момент квалифицираният за асимилация се прибавя към състава на хранителни добавки и фуражи.

Витамин D се създава при излагане на слънце. Котките, както и кучетата, не могат да го синтезират в задоволителни количества, тъй че постоянно би трябвало да получават витамина от диетата си. За разлика от кучетата, котките не могат да употребяват растителната форма на D толкоз дейно, колкото животинската. Следователно диетата на последния би трябвало да обезпечава холекалциферол (D3) или равнищата на ергокалциферол (D2) би трябвало да бъдат поправени.

Има редица други характерности, в това число характерности на метаболизма на есенциалните мастни киселини, по-високи условия за витамини от група В и нюанси на въглехидратния метаболизъм. Това значи, че котките не би трябвало да се хранят с кучешка храна и диетата на маца им би трябвало да бъде по-внимателно дефинирана. Ако изберете търговски храни, които са етикетирани като дефинирани съгласно питателните профили на AAFCO или тествани, тогава тези специфични потребности към този момент са взети под внимание.

Симптоми на дефицит на хранителни субстанции при котки

И по този начин, витамините са водоразтворими или мастноразтворими органични субстанции, които естествено участват в храната и са нужни в дребни количества за вярното действие на тялото на котките и техния напредък. Някои детайли се създават в тялото, други би трябвало да участват в ежедневната диета. Неспособността на животното да създава задоволително витамини, неприятното хранене може да докара до болести. Проявите и следствията зависят от това кое вещество не е задоволително.

Например, дефицитът на D предизвиква проблеми с костите, а дефицитът на витамин А предизвиква закъснение на растежа, понижен вкус, очни инфекции, нарушена съгласуваност и увреждане на мозъка. Липсата на B1 (тиамин) води до загуба на тегло и тежки неврологични разстройства. А дефицитът на витамин Е е евентуално съдбовно заболяване, наречено стеатит, което се характеризира с инфектиране на телесните мазнини. Важно е да се обезпечи вярното хранене на животните, за това има специфични котешки храни с витамини.

Симптоми на хранителен дисбаланс и хиповитаминоза при котки

- Козина без искра, матова и груба;

- Нарушения на апетита: епизоди на неконтролирана консумация, последвани от липса на интерес към храната;

- Кожни болести: дерматит, себорея или пърхот при котки;

- Промени в изпражненията: диария, запек постоянно са свързани с липса на хранителни вещества;

- Теглото се трансформира ненадейно: затлъстяването при котка или неочакваната загуба на тегло са ясни признаци на неприятно хранене.

Кога и коства ли си да давате витамини на котката си

 Минерали и витамини за котки

Има непрекъснат спор дали котките, кучетата и другите домашни любимци в действителност се нуждаят от витамини, минерали и други добавки. Противниците на питателните добавки разчитат на обстоятелството, че качествената храна за домашни любимци към този момент съдържа всички нужни хранителни субстанции, в това число минерали, витамини, аминокиселини, незаменими мастни киселини. Някои храни също съдържат пребиотици, пробиотици и антиоксиданти. Ако всички тези хранителни субстанции към този момент са в храната, за какво би трябвало да давате добавки на вашия домакински любим?

Отговорът е елементарен: в случай че животното получава подобаващи грижи и положително хранене, усеща се ужасно, тогава не е належащо да му давате витаминни и минерални добавки.

Ако домашният любим е болен, страда от някаква форма надефицит на макро- или микроелементи, като желязо, калций или калий, тогава прибавянето на тези съставни елементи към диетата ще донесе нужните изгоди. Освен това животните могат да имат проблеми с усвояването на избрани детайли. В такива обстановки ветеринарният доктор може да предложи по какъв начин да се добави диетата за по-добро асимилиране.

Така че питателните добавки в действителност могат да бъдат потребни, когато домашните любимци имат характерни болести. Затова е належащо добавките да се одобряват единствено след консултация с ветеринарен доктор и обзор. Най-често комплексите се предписват в следните случаи:

- бременност, кърмене на котенца;

- стомашно-чревни проблеми, които пречат на ефикасното асимилиране на питателните вещества;

- доказана хиповитаминоза;

- избрани болести или интервала на възобновяване след тях;

- липса на съответно хранене.

Видове добавки за котки

 Минерали и витамини за котки

Подобно на питателните добавки за хора, препаратите за котки се разграничават по състав, форма на освобождение: таблетки, капсули, разтвор. Има няколко основни съставки, които съвсем постоянно ще намерите в добавките:

- Подсилващи витамини и минерали. Има моно- или мултивитамини артикули. Такива добавки съдържат детайли, които към този момент споменахме по-горе;

- Есенциални мастни киселини. Омега 3 и омега 6 поддържат качеството на козината и предотвратяват несъразмерното линеене. Освен това защищават имунната система, черния дроб, очите, мозъка, ставите. Точно както при хората, омега-3 мастните киселини усъвършенстват здравето на сърцето и се борят с високите равнища на холестерола. Котешките храни са с доста по-високо наличие на омега-6, в сравнение с омега-3, заради което доста ветеринари предлагат допълнение на диетата с последните;

- Пробиотици. Това са „ положителни ” бактерии, които усъвършенстват положението на храносмилателната система. Пробиотичните комплекси съдържат микроорганизми като Lactobacillus acidophilus или Lactobacillus casei (също присъстващи в някои кисели млека), които управляват растежа на " неприятните " бактерии в дебелото черво. Прилагат се при храносмилателни разстройства, след боледувания и антибиотично лечение;

- Хранителни добавки. Примерите включват глюкозамин, хондроитин и МСМ, субстанции, които поддържат мускулно-скелетната система на по-възрастните животни. По-специално, те понижават вероятността от болести на ставите и връзките.

Витамините за възрастни котки и котенца, като предписание, работят целеустремено. Например, има минерални добавки за профилактика на желязодефицитна анемия и минерален недостиг. Добавките срещу опадане на козината спомагат за нормализиране на растежа ѝ по време на хиповитаминоза при котки. Повечето от тези медикаменти съдържат витамини от група В, мастни киселини и цинк.

Биодобавките могат да бъдат закупени във ветеринарни аптеки, онлайн магазини и магазини за домашни любимци. Когато избирате, би трябвало да вземете поради потребностите на животното. Ако домашният любим като цяло е здрав, давате му храна с чудесно качество, тогава няма потребност от добавки. Въпреки това, в случай че вашият ветеринарен доктор предложи да ги включите в диетата му, коства си да се вслушате.

Вижте още:

- Най-допусканите неточности при хранене на котка;

- Как да даваме течно лекарство на котката си;

- Защо да даваме рибено масло на котката.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР