Често чуваме за унищожаване на природата, за да се направи

...
Често чуваме за унищожаване на природата, за да се направи
Коментари Харесай

Японската гара, построена около 700-годишно дърво

Често чуваме за заличаване на природата, с цел да се направи място за построяването на нещо от индивида. Тази история от Япония обаче споделя за тъкмо противоположното. На север от Осака, една невероятна гара е издигната по този начин, че да обхване едно огромно камфорово дърво, растящо в центъра й.

Гара Каяшима в действителност е по-млада от дървото Кусу, както е известно то в Япония. Тя е издигната през 1910г, до момента в който специалисти са пресметнали, че дървото е на най-малко 700 години.

По времето на градежа на гарата, камфоровото дърво се издигало непосредствено в дясно от постройката. С повишаване на популацията и все по-голямото раздвижване на гарата през 70-те, Каяшима се нуждаела от разширение. Първоначалните проекти били просто дървото да се отреже, само че това провокирало гнева на локалните.

Свързвано с локално провидение и светилище, камфоровото дърво било доста почитано от хората в града. Предложението за премахването му провокирало мощен отзив и даже почнали да се носят клюки за хора, които потърпевши, тъй като били дръзнали да го допрян. Бяла змия, която се свързва с доста божества в шинтоизма, била видяна увита към дървото. Дори се говорило, че от клоните се вдигал дим.

Вземайки поради всички фактори, управляващите взели решение и поръчали нови проекти, които да вградят камфоровото дърво в архитектурата на гарата. Когато най-сетне е приключена през 1980г, признателните поданици издигнали дребен олтар в основата на дървото.

Историята на Кусу от Каяшима демонстрира, че общността може да победи и да реализира позитивен резултат, когато работи заедно.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР