Често човек се чувства по-млад или по-възрастен от своите реални

...
Често човек се чувства по-млад или по-възрастен от своите реални
Коментари Харесай

Как да определим възрастта на своя мозък

Често човек се усеща по-млад или по-възрастен от своите действителни години. Същото се отнася и до мозъка - науката демонстрира, че " спирането " на връзката с възрастта е нещо фактически. Мозъците ни могат да остаряват с друга скорост от нашите биологични години - нещо, което се дефинира от здравословното положение, метода на живот и гените.

Но по какъв начин може да разберем дали мозъкът ни е пресен и витален, или остарява с всяка една секунда. За благополучие има някои признаци - и положителни, и неприятни, които могат да ни оказват помощ за установяване същинската му възраст, пише .

3 признака, че мозъкът остава млад
Субективна възраст
Възрастта, на която усещаме, че сме, за разлика от биологичната възраст, е известна като " субективна възраст ". И в случай че нашата субективна възраст е по-малка от броя на годините, които сме натрупали тук, на Земята, това е нещо хубаво.

Хората, които се усещат по-млади, демонстрират по-малко признаци на физическо остаряване на мозъка с годините. Тоест субективната младежка възраст може фактически да има позитивен резултат върху мозъка.
 Снимка 601786
 

Затова е значимо да вършим неща, които ще ни карат да се усещаме млади. Например, в случай че слушаме главно музика от младежките си години, не би било неприятно да я смесим с някои известните в момента песни - това може да помогне да се почувстваме по-жизнени и заредени.
Повече от един език
Доказано е, че говоренето на два езика кара мозъка да " избира " информацията по-ефективно и това му икономисва сила - което пък му оказва помощ да остане млад.

Освен това двуезичните хора не употребяват толкоз огромна част от мозъчните си челни области, колкото тези, които приказват единствено един. Това икономисва " изхабяване " и защищава от когнитивно стареене и деменция. И в случай че към момента не приказваме най-малко два езика, може да създадем нещо по въпроса - да слушаме езикови уроци, до момента в който караме или подготвяме вечеря.
Да живеем за момента
Акцентирането в сегашното също може да помогне за здравето на мозъка и положителната памет. Медитацията е съвършен метод да концентрираме мислите и понижим напрежението. Така чисто физически ще подпомогнем съхраняването на сивото вещество в мозъка си.
 Снимка 601787
 

Може да се опитаме да медитираме още със ставането от леглото за най-малко десетина минути. Това ще даде на мозъка спокоен и работлив старт на деня.

3 признака, че мозъкът остарява бързо
Гледна точка
Скорошно изследване твърди, че мрачните, постоянно недоволни възрастни хора освен имат по-висок % на когнитивен спад, само че също по този начин са склонни да умират в по-млада възраст. Причина за това е негативният стрес - защото хормонът на напрежението кортизол има доста вреден резултат върху мозъка и пречи на ясната мисъл.

Какво може да създадем по въпроса? Просто интензивно да променим метода си на мислене: да дишаме надълбоко и да изберем позитивната мисъл и изявление.
Концентрация
Лесното разпръскване или забравяне също са признаци на когнитивно стареене. Те могат да се появят още на 30-годишна възраст и могат да бъдат знак за развиването на болест на Алцхаймер.

Това, което може да ни помогне в тази ситуация, е реденето на пъзели или решаването на кръстословици, които са положителни способи за създаване на умения за централизация. При по-тежки признаци обаче е добре да се потърси лекарска помощ.
 Снимка 601785
 
Умора денем
Това е основен симптом - сънливостта денем освен значи, че мозъкът не получава нужната " пречистваща " отмора, от която се нуждае нощем, само че може да аргументи директни физически промени в него. А сънят е в действителност значим бранител на мозъка. На човек са нужни от седем и половина до осем часа първокласен сън на нощ за здрав мозък.

За благополучие се оказва, че има някои елементарни неща, които може да създадем за здравето на нашия мозък, и даже да " върнем часовника обратно ". Сред тях са положителният хранителен режим, богат на листни зеленчуци, горски плодове, ядки, риба, зехтин (и даже малко вино) и ежедневното придвижване - даже и само изкачване на стълби или бързо вървене.

От значение са и положителните обществени контакти и другарства, които дават на човек опцията да бъде изслушан и да изрази страстите си. И, несъмнено, позитивното мислене - тъй като позитивното отношение е към живота е основно за отбраната на мозъка от когнитивното стареене.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР