Честно казано аз не съм голям привърженик на машинното гласуване

...
Честно казано аз не съм голям привърженик на машинното гласуване
Коментари Харесай

Вижте какви са възможните проблеми, които могат да възникнат при гласуването с машини на изборите 2 в 1

Честно казано аз не съм огромен последовател на машинното гласоподаване в този му тип. Иначе съм голям последовател на новите технологии и на това да може да упражняваме гласа си посредством тях. Това, което персонално мен ме смущава е, че ще има две обособени бюлетини, по този начин, както беше и на локалните избори, поради двата типа избор. Това сподели пред " Фокус “ юрист Мартин Бусаров, ръководител на Районна изборна комисия – Благоевград с богат опит в организацията и провеждането на избори.

По думите му в локалните избори, за разлика от тези, които предстоят, в случай че гласоподавател притежаваше изборно право, той можеше да гласоподава в съответния вид локален избор и е бил допускан до гласоподаване, както за кмет на община, по този начин и за общински съветници.

" Особено тук е, че в случай че гласоподавател няма право да гласоподава в изборите за Европейски парламент, само че може да гласоподава в изборите за народен парламент, поражда въпросът по какъв начин ще бъде следен да не упражни вота си, когато му се пресъздава и бюлетината за европейски парламент. Реално машината ще съдържа опция за гласоподаване и в двата типа избор “, сподели още той.

Адвокат Бусаров разяснява, че има въпроси, които изникват, ще има и проблеми.

" Надявам се обаче, че чисто техническите проблеми с устройствата за машинно гласоподаване да са сведени до най-малко и да нямаме развалени машини. А самият програмен продукт, и самият код, който в действителност съставлява логаритъма за осъществяване на това гласоподаване, уповавам се да бъде заверен по съответния законов ред и правилно да даде опция за упражняването на глас през машината. Каквото зависи от РИК, ще бъде направено “, акцентира той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР