Честната директна обратна връзка е вградена в културата на Цюлке

...
Честната директна обратна връзка е вградена в културата на Цюлке
Коментари Харесай

Диана Еленкова, управляващ директор на „Zuhlke България“

Честната директна противоположна връзка е вградена в културата на „ Цюлке България “, поделение на Zuhlke R&D IT service, компания със швейцарски корени, учредена през 1968 година У нас тя развива активност от 3 години, а екипът непрекъснато се разраства, като все още наброява 50 висококвалифицирани експерти, които партнират с клиенти от Швейцария, Германия, Австрия, Азия и Англия, с цел да вземат решение проблеми, които не са тривиални. 

Каузата, която е в центъра на ценностната система на Zuhlke, е стремежът да оказва позитивно въздействие върху средата и екосистемите, с които взаимодейства. Поради тази причина да вземем за пример не участваме в планове, свързани с оръжейна активност и хазарт, споделя Диана Еленкова. Важен стратегически фокус за нас е и правилото на многообразието във връзка с човешките запаси, тъй като имаме вяра, че другите вероятности водят до по-добри решения, добавя тя.

Q&A

Проф. доктор Иво Петров:

- Каква е тайната съставна част за построяването и ръководството на добре работещ и обединен екип?

- Доверие, практическо и прочувствено. Практическото доверие е обвързвано с подготвеност и работни привички на сътрудниците. Емоционалното – да знаеш, че сътрудниците са зад тила ти – се гради с обща цел и работа на екипа, открита връзка, честа противоположна връзка, различаване на приноса на останалите и празнуване на триумфи дружно. 

Владимир Ампов – Графа:

- Кои са вашите три основни качества на виновен бизнес водач?

- Мога да приказвам за тях на база противоположната връзка, която имам: достоверност, транспарантна връзка и подготвеност да призная грешките си. 

- На какво и кого се уповавате в сложни моменти – на вярата, на личните си сили, на екипа си?

- Заобиколена съм с вдъхновяващи, доста умни сътрудници. Винаги когато съм имала сложни моменти, екипът освен е бил отсреща да ме изслуша, само че и да предложи хрумвания и поддръжка, с цел да ги преодолея. Безкрайно съм им признателна! 

Емил Нешев: 

- Кои са правилата, от които няма да отстъпите без значение от цената, която ще платите?

- Не мога да мълча, в случай че съм очевидец на компромис с полезности, в които имам вяра. Неспособна съм да си подпиша заплатата, преди да съм платила заплатите на всички останали. Винаги би трябвало да бъда измежду екипа си, в никакъв случай няма да се затворя в обособен кабинет.

Стефан Иванов:

- Коя е вашата най-голяма сбъдната фантазия – в професионален или персонален проект?

- Когато започвах кариерата си, моят жанр – да си покрай хората, да си достоверен, уязвим, транспарантен и неофициален, се възприемаше като доверчив идеализъм. Днес съм заобиколена от хора, които имат вяра, че не е. Много съм щастлива, че мога да потвърдя освен с хрумвания, само че и резултати, че този жанр работи, и то прелестно. 

Въпросите на „ Мениджър “:

- Какви положителни практики прилагате за развиването на гениите и основаване на продуктивна и мотивираща работна среда? 

- Основните мотиватори, на които държим, са: цели, насърчаване на умения и самостоятелност. Наемаме към 5% от претендентите за работа при нас. Всеки, минал сполучливо изявление, процеса на асортимент и почнал работа при нас, счита това за достижение и се гордее с него, тъй като влиза в среда на отлични експерти с положителни обществени умения, от които може да се учи. 

Целите като първи дирек на професионалната мотивация при нас зависят от нашите клиенти и желанията на сътрудниците. Около персоналните цели има построен развой, който съблюдаваме доста съществено. Лидерите на екипи беседват с сътрудниците си най-малко един път на месец по какъв начин да оказват помощ с осъществяването на задачите им. На процедура обаче това е съвсем всекидневно. 

В политиките за насърчаване на умения се стремим да поддържаме добър баланс при плановете, по които работим, сред такива, при които са нужни потвърдени умения и използването на нови, забавни за сътрудниците ни задания. Имаме бюджет за образования в работно време отвън плановете и мощна менторинг стратегия. Събитията и самодейностите ни дават опция на всички да се изявяват и да практикуват уменията си. 

Третият мотиватор – самостоятелност, значи: значими са резултатите, не работното време. Екипите ни са самоорганизирани, а техните водачи дават живот на мотото „ Всяка цел може да бъде реализирана, въпросът е не дали, а по кое време “.

Колегите имат глас във всички решения, които ги засягат. Включваме ги да вземем за пример в даден план единствено в случай че потвърдят предпочитание да работят тъкмо по него. Личните цели се дефинират от хората. Освен това всеки може да се включи в екип за изявление и да взе участие в избирането на новите си сътрудници. 

Честата директна противоположна връзка е вградена в културата ни. Всички водачи на екипи са отворени за рецензия. Не просто събираме и даваме противоположна връзка, а я адресираме осезаемо. Колегите ценят доста това. 

- Качество с какъв знак е добротата, когато човек е на лидерска позиция?

- Добротата е наложително качество. Добрият човек и положителният водач дават на сътрудниците си това, което им би трябвало, даже да е друго от това, което те желаят. Добротата значи да постъпваш, както е редно, до момента в който изслушваш другите и ги разбираш.

Q&A на екипа

Кои от полезностите на компанията ви завоюваха да станете част от нея и за какво?

Мартин Царев, началник екип:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР