Чести прекъсвания и влошено качество на топлоснабдяването на клиентите на

...
Чести прекъсвания и влошено качество на топлоснабдяването на клиентите на
Коментари Харесай

Габрово остана без Топлофикация

Чести спирания и влошено качество на топлоснабдяването на клиентите на " Топлофикация - Габрово ". След инспекции на регулатора, преди ден сдружението подаде искане за прекратяване на издадените от регулатора лицензии за активността " произвеждане на електрическа и топлинна сила " и за активността " транспорт на топлинна сила ".

Вчера кметът на Габрово Таня Христова разгласи, че  " Топлофикация Габрово " може да не работи през идния зимен сезон. По думите й през миналата зима габровци на процедура не са имали централно отопление, тъй като през ден е имало повреди. Тя изясни, че макар множеството инспекции и санкции, не е имало смяна в топлоподаването от локалното сдружение.

Защо " Топлофикация - Габрово " желае да спре работа?

Като претекстове за преустановяване на лицензиите е посочена техническата неспособност на сдружението за осъществяване на лицензионната активност. Решението за преустановяване на лицензиите е взето на извършено съвещание на Съвета на шефовете на " Топлофикация-Габрово " ЕАД, извършено на 2 август 2023 година.

Заявлението обаче не е съображение за прекъсване на инспекцията на КЕВР в " Топлофикация - Габрово ", която тече  сега. В хода й би трябвало да бъдат открити обстоятелствата и събитията, които съгласно сдружението, не му разрешават да продължи да топлоснабдява клиентите си.

Резултатите от инспекцията на " Топлофикация-Габрово " ЕАД ще залегнат в претекстовете на идното решение на регулатора.

Извънредната инспекция от КЕВР в Габрово,

при започване на тази година, установи, че честите спиранията на парното са били непланирани и се дължат на повреди.

Комисията открила, че през 2022 година не са направени никакви вложения, само че и в бизнес проекта на сдружението не са били планувани такива.

Не е вложено в топлоизточника на централата, което би довело до увеличение на успеваемостта на производството на топлинна и електрическа сила и понижаване на вероятността за повреди. Налице е и съществено несъблюдение на ремонтите на топлопреносната мрежа - единствено 29,5 % от плануваните.

В резултат на настъпилите повреди в топлоизточника топлопреносната мрежа е останала недогрята, което е повода през интервала 01.11.2022 година - 20.01.2023 година клиентите в Габрово да не са получавали качествена топлофикационна услуга, написа в отчета на КЕВР.
 Топлофикация-София e подготвена да анулира изравнителните сметки, в случай че се наложи
Ще бъдат ли анулирани изравнителните сметки за парно и топла вода?

Очакват мнение от МФ за начисляването на 9%

Друг главен фактор за честите спирания на топлоподаването е недоброто положение на топлопреносната мрежа. От записаните през целия интервал 21 спирания на топлоснабдяването 16 били са вследствие на повреди по мрежата. Други 5 спирания са заради повреди в топлоизточника, което е нарушило качеството на топлоснабдяването на всички клиенти. Изводът на Комисията е, че необновената топлопреносна мрежа слага под риск сигурността и непрекъснатостта на топлоснабдяването.

Освен това КЕВР е проверила, че при всички 21 повреди топлоподаването е било възобновено за по-малко от 48 часа, което е в сходство на условията. Така може да се заключи, че " Топлофикация - Габрово " ЕАД не е нарушило изискванията на издадената лицензия за активността " транспорт на топлинна сила ". И макар че не дължи съгласно наредбите компенсации, самата Топлофикация е подхванала тази мярка и е обезщетила всички консуматори с 20% за декември и 30% за януари.

На 20 март стана ясно, че специалисти от Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) във Велико Търново са пломбирали котлоагрегата на въглища в габровската топлоцентрала.

" Булгаргаз " се закани да спре газа за " Топлофикация София " от 1 септември

Извънредна инспекция на сдружението от КЕВР поради високата задлъжнялост

Kак ще се отопляват тази зима в Габрово?

За битовите консуматори на Габрово, които са над 4100, е направено бързо проучване на потенциала на енергийната мрежа. Тя разрешава краткотрайното решение клиентите да употребяват електрическа енергия за отопление през зимата. Именно в тази връзка е съответната поддръжка за този отоплителен сезон. В дълготраен проект вероятните механически решения са или да се продължи да се развива централно топлоподаване, или да се подменят самостоятелните абонатни станции в постройките.

Министърът на финансите Асен Василев, представен от  съобщи, че са направени калкулации, че разликата за клиентите при прекосяване от парно на ток е към 1,3-1,5 млн. лв. за отоплителен сезон. Тези пари ще бъдат обезпечени посредством общината на битовите клиенти тази зима, с цел да имат време да преминат на различни решения, които Министерството на енергетиката създава.
 Икономист: Най-големият консуматор на газ е Топлофикация София, а вторият - Нефтохим – Бургас
Икономист: Най-големият консуматор на газ е Топлофикация София, а вторият - Нефтохим – Бургас

Потреблението на газ в България е толкоз малко, че може да се покрие от един танкер с полутечен газ месечно

" Топлофикация - Габрово ЕАД "

е комерсиално сдружение със 100 % частен капитал.

Дружеството е учредено през 1965 година с два котела работещи на въглища и е разширявано на няколко стадия през идващите години, като досега осигуряваше отопление на над 4000 жилището и разнообразни общински здания, в това число учебни заведения, детски градини, здравни центрове и други публични здания.

През 2005 година, след извършена приватизация в края на 2004 година, " Топлофикация - Габрово " ЕАД става частна благосъстоятелност. От тогава собствеността на сдружението се е променяла няколко пъти. Към днешна дата, " Топлофикация - Габрово " ЕАД се ръководи от съвет на шефовете, а едноличен притежател на капитала е сдружение Дарклет Лимитид.
 В сметките от Топлофикация се появява сума, върху която ще се начисляват лихви
В сметките от Топлофикация се появява сума, върху която ще се начисляват лихви

Нов " тласък " да се заплащат постоянно сметките

Дружеството обаче се смята за обвързвано с предприемача Христо Ковачки, който посредством своята компания " Топгруп " ЕООД го приватизира преди близо 20 години.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР