Честа практика, превърнала се в правило в Министерството на отбраната

...
Коментари Харесай

Само във Фрог: Ураааа! ”Калинка” в министерството на отбраната вече стана директор />Реклама / Ads
Честа процедура, трансформирала се в предписание в Министерството на защитата е, да не се организират състезания при назначение на държавни чиновници, изключително що се касае до управителни длъжности. Подход, употребен най-вече, когато служителят, който би трябвало да заеме длъжността, не дава отговор на законовите условия за това, с което се нарушава конкурсното начало, императивно заложено в Закона за държавния чиновник.
Миналата година Фрог нюз осведоми, по какъв начин се става шеф в МО за 4 години, започвайки от нулата “ (виж. https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/frogoko-kak-4-godini-stava-direktor-zapochvaiki-nulata.html)

Алармирахме обществото за фрапиращия случай на поредност от възходящи назначения на цивилната служителка Аделина Емилова Николова, в границите на четири години, която без състезания и без нито един ден като държавен чиновник при идването си, тогава бе назначена за изпълняваща длъжността шеф на дирекция „ Отбранителна аквизиция “, от 01.02.2020 година на дирекция „ Обществени поръчки в защитата “ (след структурни промени), а от 15.04.2020 година, още веднъж без конкурс, към този момент и за шеф на същата дирекция – тихомълком, посред изключителното състояние, и макар мълвата, че официално въпреки всичко конкурс ще има. Както първото нейно предопределение през октомври 2015 година изискваше сан II-ри младши и 5 години стаж в региона на активност на дирекцията, според регистъра на длъжностите в държавната администрация, по този начин и идващите бързи назначения изискваха условия за професионален стаж и сан, на които тя не отговаряше, като точно за това не се правеха и състезания.

Така „ калинката “ на тогавашния министър на защитата Ненчев се трансформира и в елитна „ калинка “ на сегашните ръководещи. В края на месец октомври 2019 година, евентуално определена поради многото си „ качества “, забелязани в нея от тях, макар очевидната липса на професионални такива, бе назначена, по познатия метод, за изпълняваща длъжността шеф, а не за титулярен шеф, евентуално тъй като към момента не е отговаряла на условията за сан V-и старши и 7 години стаж, в очакване вероятно да ги извърши.

В последните седмици въпросната „ калинка “ тръпнеше в нервно напрежение дали към този момент ще бъде назначена за титуляр на влиятелната и високоотговорна служба. Явно по нейни лични сметки се навършват заветните 7 години дължим професионален опит, който все не доближаваше за заемане на длъжността. Това с напрежение очакване се показваше в чести нервни прояви, кресливо и надменно отношение по отношение на подчинените, с което несъмнено се опитваше да преодолее сериозния недостиг от професионални качества и експертиза за сметка на демонстриране на властническо държание, сериозен (според нея) „ политически тил “ и топли връзки с който би трябвало. Липсата на стаж, познания и опит в системата обаче се трансформират, назад на желанието, в очевидно демонстриране на дефицит от разсъдък, когнитивно-поведенческа просвета и липса на управнически и други нужни качества.

При направена бърза информация в Търговския указател се научава, че въпросното лице от Перник е имало разнообразни трудови задължения в интервала 2010-2014 година с компания, наречена с гръмкото име „ Българска софтуерна група “ (ЕИК: 201168647), с разгласен предмет на активност най-общо казано „ всевъзможен тип индустриална, комерсиална и туристическа активност, която не е неразрешена от годните правни правила на страната и която сдружението ще прави в страната и чужбина “. Но на процедура компанията съвсем не е изпълнявала каквато и да е активност, видно от показаните годишни салда, които са към нулата или на загуба. Ако работата в такава „ куха “ компания се зачита като стаж в предметната област, обвързвана със характерната активност на дирекция „ Отбранителна аквизиция “ и след това на „ Обществени поръчки в защитата “, то де факто значи, че това наложително при конкурс за държавни чиновници изискване е напълно фиктивно, безпредметно и напълно елементарно за заобикаляне, заради което и безсмислено.

Тъй като службата по човешките запаси в МО извънредно ревностно пази информацията във връзка с своите фрагменти, не е ясно по какъв начин и на какво съображение това лице е било в началото назначено, и след това преназначавано без конкурс. Но е сигурен един елементарен и безспорен факт – събитието, че на 30.09.2015 година същото лице не е позволено до присъединяване в конкурс във ведомството, на съображение, че „ показаните документи за професионален опит не удостоверяват съществуването на изискуемия най-малък професионален опит (б.а. от 7 години) “, съгласно Списък на позволените и недопуснатите претенденти за длъжността шеф на дирекция „ Проектно ръководство “, подписан от тогавашния непрекъснат секретар на защитата, и явно към 01.02.2020 година (след 4 година и 4 мес.) също към момента ги няма, тъй като тогава още веднъж е преназначено за изпълняващо длъжността шеф на дирекция, а не като титуляр. Елементарният въпрос към назначаващия орган и службата по човешките запаси в МО, с който да се ревизира дали могат да считат, е следният: по какъв начин преди 4 години лицето е нямало 7 години трудов стаж, който към 01.02.2020 година още веднъж го няма, а през цялото това време е имало 5 години професионален опит, като изискване за заемане на длъжностите, на които е назначавано до в този момент без конкурс?

Кратка допълваща картината информация: в случай че един чиновник в МО е военнослужещ - офицер, същият за 4 години може само да стане старши лейтенант и пълководец на рота някъде надалеч отвън столицата, а за длъжността шеф на дирекция се изисква звание бригаден военачалник или полковник.

В началото бе упоменато за обява по случая, която стана изключително известна в МО и ангажира в задоволителна степен за реакция ведомството. МО (в лицето на своя Пресцентър) обаче не опроверга посоченото, което пък е нормална процедура, когато в пресата и медийното пространство излезе (според тях) погрешна и злепоставяща информация. Такива случаи е имало неведнъж, например последно през февруари, т.г., във връзка с обява по отношение на социална поръчка за доставка на леки витлови самолети и съпътващите ги услуги и съоръжение и други

Това държание насочва към едно „ гузно “ изчакване „ ден на мине – различен да пристигна “, по-популярно изречено с нашата сентенция „ Всяко знамение за три дни ". Направили сме надлежно питане до Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “, която би трябвало да дава отговор за съблюдаване на трудовото и служебно законодателство, и зорко следи по какъв начин ще се развие обстановката към скандалните назначения на следващата „ калинка “ и докога министърът на защитата и другите способени институции в страната няма да се сезират и да вземат съответните дадени им от законите ограничения.

Росен Неврокопски
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР