Чешкото правителство представи мащабна икономическа реформа, целяща да намали увеличаващия

...
Чешкото правителство представи мащабна икономическа реформа, целяща да намали увеличаващия
Коментари Харесай

Чехия във форма. Как Прага се принуди да реформира икономическата система, за да намали държавния дълг

Чешкото държавно управление показа огромна икономическа промяна, целяща да понижи увеличаващия се държавен дълг. Тя включва понижаване на държавните разноски, повишение на пенсионната възраст и някои налози, оповестява БНР. 

Премиерът Петр Фиала дефинира като съществена цел на промяната " фундаменталното катурване на наклонността за повишаване на дълга ", чийто размер предходната година доближи 42,6% от брутния вътрешен артикул.

Планът " Чехия във форма " планува намаляването на дотациите и разноските в държавния бранш, както и увеличение на налозите върху недвижими парцели и корпоративните приходи. Предвижда се и повишение на пенсионната възраст, която сега е 64 години.

През 2050 година един работещ човек ще устоя един пенсионер и по тази причина смяната е сериозно значима, съобщи общественият министър Мариян Юречка. Целта е средностатитистическият чех да получава пенсия 21 години и половина, като за основа на пенсионната възраст ще се употребява междинната дълготрайност на живота след 2025 година

Предвижда се смяна и в диференцираните ставки на Данък добавена стойност, като за храни и медикаменти тя ще бъде понижена от 15 на 12%, като по едно и също време с това се увеличи данъкът върху алкохол, цигари и хазарт.

Икономическият проект би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание, в който дясно-центристкото ръководство разполага с болшинство.

В Чехия през последните месеци имаше няколко митинга поради инфлацията и влошаващия се витален стандарт, напомня Франс прес.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР