Чешкият премиер Андрей Бабиш опроверга изказването на президента Милош Земан,

...
Чешкият премиер Андрей Бабиш опроверга изказването на президента Милош Земан,
Коментари Харесай

Чешкият премиер отрече твърденията на президента за Новичок

Чешкият министър председател Андрей Бабиш опроверга изявлението на президента Милош Земан, че в Чехия е било създадено и тествано бойно отровно вещество от групата " Новичок ", каквото бе употребявано през март за отравянето на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал във Англия, съобщи Франс прес.

" Чешката република в никакъв случай не е произвеждала, разработвала или складирала вещество от групата " Новичок ", написа в Туитър Бабиш, базирайки се на сведения от цивилното и военното разузнаване, оповестява Българска телеграфна агенция.

Президентът Земан, който е прочут с проруските си благосклонности, също се базира на отчет от разузнаването, когато съобщи в четвъртък, че в Чехия е било създавано и тествано такова вещество, само че в дребни количества, които след това са били унищожени.
Днес канцеларията на Бабиш заяви в изказване, че през 2017 година Чехия е направила микросинтез на " Новичок " в границите на военна стратегия за отбрана на цивилни и военнослужещи.

В изказването се акцентира, че тази процедура не може да се счита за произвеждане или създаване на това нервнопаралитично вещество и се прибавя, че изявлението на Земан се дължи на неразбирателство.

Канцеларията на премиера посочи, че тук става дума за " Новичок " вид А-230, а не за вид А-234, какъвто се счита, че е бил употребен за нападението против Скрипал. Тези причини към този момент бяха изтъкнати предходната седмица от чешките министри на защитата и на външните работи
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР