Чешкият министър на правосъдието Ян Кнежинек подаде оставка (третата промяна

...
Чешкият министър на правосъдието Ян Кнежинек подаде оставка (третата промяна
Коментари Харесай

Оставката на чешкия правосъден министър разпали обвинения за политически натиск

Чешкият министър на правораздаването Ян Кнежинек подаде оставка (третата смяна в държавното управление за седмица), което провокира обвинявания от страна на опозицията за политически напън върху правосъдната система, до момента в който министър председателят Андрей Бабиш е застрашен от дело за машинация, съобщи " Ройтерс ".

Кнежинек се отдръпва ден откакто полицията завърши следствие и предложи на основния прокурор Бабиш и други да бъдат изправени на съд за машинация с европейски дотации - обвинявания, по които министър председателят може да получи до 10 години затвор, в случай че бъде приет за отговорен.

Кнежинек - самостоятелен политик, назначен от партия АНО ( " Действие на недоволните жители " ) на Бабиш - сподели, че ще напусне поста в края на април, без да оповестява детайлности.

Бабиш неведнъж е заявявал, че е почтен и дефинира следствието като скрит план на съперниците му да бъде заставен да излезе от политиката. АНО продължава да е най-популярната политическа партия. " Опозицията не разполага с нищо друго също така дело, това е неуместна история, това е политическо дело ", съобщи Бабиш през вчерашния ден в телевизионно изявление.

Министерството на правораздаването няма право да въздейства върху обособени каузи, само че се разпорежда със системата от държавни прокуратури. Главният прокурор се назначава от държавното управление. Министърът на правораздаването назначава другите държавни обвинители, които вземат решение да отнесат даден случай до съда по предложение на основния прокурор.

Ян Хамачек, ръководител на съдружния сътрудник на АНО - социалдемократическата партия, сподели пред кореспонденти, че в случай че приемникът на правосъдния министър извърши каквито и да било смени измежду държавните прокурори, това ще докара до " съществени диспути в обединението ".

Опозиционните партии разкритикуваха промяната на правосъдния министър. " Това е изключително сериозен въпрос. Полицията предлага министър председателят Бабиш да бъде публично измамен под отговорност и той небрежно сменя министъра на правораздаването. Недопустимо и необикновено ", реагира в " Туитър " лидерът на дясноцентристката Гражданска демократическа партия Петър Фиала.

Бабиш предложи на мястото на Кнежинек Мари Бенешова. Тя беше член на служебното държавно управление през 2013 година, назначено от президента Милош Земан, и е била основен прокурор в държавно управление на Земан в края на 90-те години на предишния век. Земан поддържаше Бабиш в хода на полицейското следствие, заявявайки, че му има вяра.

След привършване на следствието през вчерашния ден полицията сподели, че Бабиш и други би трябвало да бъдат съдени за нелегално отклонение на 2 милиона евро от европейски дотации за построяването на конгресен център край Прага.

Бизнесменът милиардер Бабиш е обект също на следствие на Европейската комисия за спор на ползи при отклонение на по-големи европейски дотации. Премиерът отхвърля да е направил престъпление.

Президентът Земан ще назначи Бенешова на 30 април дружно с новите министри на индустрията и превоза, заяви неговият представител. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР