Чешкият футболен национал и настоящ състезател на Спарта Прага –

...
Чешкият футболен национал и настоящ състезател на Спарта Прага –
Коментари Харесай

Чешки футболен национал обяви, че е гей

Чешкият футболен национал и сегашен играч на Спарта Прага – Якуб Янкто, разгласи, че е педераст. 27-годишният състезател е най-разпознаваемият сегашен футболист от мъжки пол, който се разкрива обществено, откакто Джош Кавало от Аделаида Юнайтед и Джейк Даниелс от Блекпул разкриха сексуалността си надлежно през 2021 и 2022 година

" Здравейте, аз съм Якуб Янкто ", споделя той във видеоклип, оповестен в Twitter. " Като всички останали имам своите мощни страни, имам и своите слаби страни; имам семейство, имам и другари. Имам работа, която правя по допустимо най-хубавия метод, от години, със съвестност, професионализъм и пристрастеност. Както всички останали, и аз желая да пребивавам живота си свободно, без страхове, без предубеждения, без принуждение, а с обич. Аз съм педераст и към този момент не желая да се укривам ", споделя той.Спарта Прага разгласява изказване в поддръжка на решението на Янкто да разкрие половата си ориентировка: " Преди известно време Якуб приказва намерено по тематиката с клуба. Всичко останало се отнася до персоналния му живот. Нямаме повече мнения. Няма повече въпроси. Имаш нашата поддръжка. Живей живота си, Якуб. Нищо друго няма значение ". Официалният акаунт на Висшата лига в Twitter отговори на известието на Янкто, като разгласява: " Ние сме с теб, Якуб. Футболът е за всички " , а Fifpro, международният съюз на играчите, написа: " Живей живота си, Якуб. Гордеем се ", съпроводено от емоджи на сърце.

Якуб Янкто има 45 мача и 4 гола за националния тим на Чехия. Юношата на Славия Прага бе определян като един от играчите с максимален капацитет в Европа в юношеските си години, осъществявайки трансфер в Удинезе още преди да дебютира в мъжкия футбол. Освен Удинезе, той е защитавал емблемите на Асколи, Сампдория, Хетафе (чиято благосъстоятелност е) и Спарта Прага (където играе под наем). В Спарта халфът е съотборник с българския национал Мартин Минчев. Янкто имаше дълга връзка с модела Маркета Отоманска, с която имат наследник.

Посланието му провокира окуражителни думи от ЛГБТ общността, откъдето показаха вяра, че и други професионални футболисти ще последват образеца му, без да изпитват боязън и позор от половата си ориентировка. И до момента в който в женския футбол е относително постоянно срещано състезателките да приказват намерено, че са хомосексуални, то при мъжете тази тематика към момента е табу. Малцина са в действителност световноизвестните играчи, които са имали смелостта да приказват намерено по този въпрос.

Освен Янкто, през 2014 година някогашният немски национал и бронзов медалист от Световното състезание през 2006-а Томас Хицелспергер разгласи, че е гей . А най-известният случай е този на Джъстин Фашану , който бе пионер и още през 1990 година разкри, че е с хомосексуална ориентировка. Преминал през младежкия народен тим на Англия, както и тимове като Манчестър Сити, Нотингам Форест, Норич и Уест Хем, Фашану бе определян като голям гений. Действията му в последната декада на ХХ век обаче пристигнаха във времена, в които обществото не бе готово да одобри, че в типично мъжки спорт като футбола има гейове. Признанието му докара до обвинявания, закани, обиди и откровена ненавист, което за жалост докара до самоубийството му през 1998 г.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР