Чешката държавна компания ЧЕЗ е напълно убедена в способността на

...
Чешката държавна компания ЧЕЗ е напълно убедена в способността на
Коментари Харесай

ЧЕЗ: Не очакваме спиране или връщане на сделката

Чешката държавна компания ЧЕЗ е изцяло уверена в способността на “Инерком “ да заплати активите и да ръководи добре електроенергийното сдружение.

Това съобщи за БНР представителят на компанията Алис Хоракова.  " Всички компании, включени в процеса по продажбата, минаха през инспекция за осъществяването на критериите, която беше направена от ЧЕЗ. Също по този начин, банките, които са ангажирани в процеса, направиха свои инспекции, както изисква законодателството. Надзорният съвет на ЧЕЗ получи няколко самостоятелни отчета, свързани с заплащанията на “Инерком “ ", сподели Хоракова. Тя също не пожела да назове цената на договорката, както и да посочи благодарение на кои финансови институции се прави.

Хоракова изрично съобщи, че договорката ще бъде дефинитивно завършена, откакто българските регулатори и най-вече  Комисията за защита на конкуренцията излязат със съответните мнения.

" Цялата процедура минава съгласно българското законодателство и ние не чакаме прекъсване или връщане на договорката ", означи тя.

Междувременно, както ви информирахме по-рано, Националната организация за приходите /НАП/ стартира инспекция по договорката сред ЧЕЗ и “Инерком “. Вчера министър председателят Борисов заяви, че ще разпореди инспекция на договорката на Национална агенция за приходите и на ДАНС.

Премиерът Бойко Борисов изиска Национална агенция за приходите и ДАНС да ревизират случая.

Чешкото издание " Лидове вести " излезе през днешния ден с обстоен материал за договорката за придобиване на бизнеса на ЧЕЗ от българската компания “Инерком “ и версии за финансирането й.

Почти половината от средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са обезпечени с заеми, свързани с офшорни компании, съобщи за БНР шефът на " Лидове вести " Веселин Вачков.

" Фирмата покупател - съгласно информацията, която има разполагаем Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника  - първо, става дума за лични средства на компанията, по-късно за банкови гаранции и накрая  - съвсем половината от цената, е финансирана посредством заем от офшорни компании ", добавя той.

Вачков твърди още, че " част от кредиторите по договорката са свързани с интернационалното следствие за укриване на налози “Парадайз пейпърс “.

Една от офшорните компании се споделя “Ескорт Трейд “ и неин съсобственик е руско-грузински предприемач, чието име попада да вземем за пример в “Парадайз пейпърс “ (Paradise papers). Със същата компания е обвързвана и друга, която е подсигурила един от банковите заеми, разкрива Вачков.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР