Червени кръвни клетки, засегнати при преболедуване от новия коронавирус, водят

...
Червени кръвни клетки, засегнати при преболедуване от новия коронавирус, водят
Коментари Харесай

След COVID увредените червени кръвни клетки създават проблеми с кръвоносните съдове

Червени кръвни кафези, наранени при преболедуване от новия ковид, водят до проблеми с кръвоносните съдове, които са постоянно срещани при пациенти с тежък Ковид-19, излиза наяве от лабораторни проучвания на шведски учени, представени от Ройтерс.

Смята се, че при доста хора, настанени в болница, инфекцията е довела до увреждане на ендотелните кафези, покриващи кръвоносните съдове. Това е повода за образуването на кръвни съсиреци, увреждане на органи и други затруднения.

Това е открито при 17 заболели от Ковид-19 с не доста тежки признаци, а 27 здрави доброволци удостоверяват „ продължителна дисфункция на ендотелните кафези ” като резултат от коронавирусна зараза.

Сравнени с алените кръвни кафези при здрави хора, тези на пациентите с Ковид-19 отделят по-малко молекули потребен азотен оксид и по-вредни молекули, причиняващи инфектиране, изяснява доктор Али Махди от университетската болница “Каролинска ” в Стокхолм. В композиция с нараснали равнища на избран ензим тези молекули повреждат кръвоносните съдове, откриват учените. В резултат на това кръвоносните съдове не могат да действат вярно.

Този проблем може да се реши с банкет на медикаменти, които възвръщат естественото равнище на ензими и лимитират производството на нездравословните молекули, споделя Махди.

Все още обаче не е ясно дали лабораторните резултати могат да бъдат възпроизведени при хората. Изследването е извършено с първичния вид на новия ковид, тъй че също не е ясно дали алените кръвни кафези са наранени по сходен метод и при инфектирани с други от разновидностите на Ковид-19.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР