Червеевите дупки, теоретични структури в пространство-времето, според някои теории могат

...
Червеевите дупки, теоретични структури в пространство-времето, според някои теории могат
Коментари Харесай

Фантастика или наука? Учени твърдят, че е възможно да се върнем назад във времето с помощта на кръгова червеева дупка

Червеевите дупки, теоретични структури в пространство-времето, съгласно някои теории могат да се употребяват като портали към други вселени или да обезпечават пътешестване във времето. Според някои учени „ пръстеновидните червееви дупки “ – разновидности, формирани от екзотична материя с негативна сила – също могат да обезпечат такова пътешестване. Въпреки че съществуването на такава материя към момента остава хипотетично, проучването на тези структури може да ни даде отговори на въпроси за някои галактически феномени, които остават едва проучени.

Червеевите дупки са удивителни структури, които не подхождат на обичайното ни схващане за пространство и време. Тези формирания постоянно се свързват с черните дупки, само че в действителност са доста по-сложни и завладяващи. Докато черната дупка е област в пространство-времето, от която нищо не може да избяга, червеевата дупка е самобитен „ директен път “ през пространство-времето, който свързва две отдалечени точки във Вселената.

Неотдавна бе извършено новаторско изследване, което хвърля светлина върху необикновен вид на тези структури – „ пръстеновидната червеева дупка„. Въз основа на теорията за екзотичната материя с негативна сила проучването допуска, че тези структури могат да служат освен като портали към други вселени, само че и да разрешават пътешестване във времето. Ако се потвърдят, тези открития могат да имат дълбоки последствия за разбирането ни за Вселената и самото време. Изследването е оповестено в списание Physical Review D.

Червеевите дупки: комплицирани пространствено-времеви портали?

Червеевите дупки не са безусловно извити триизмерни структури, както можем да си представим. Теоретично те биха могли да бъдат плоски и да наподобяват на порти или портали, водещи към друго място или даже друга галактика. Тази концепция оспорва обичайна ни визия за червеевите дупки (като извити тунели).

Тези структури, известни като „ пръстеновидни червееви дупки “, бяха препоръчани за първи път през 2016 година Те се състоят от верига от екзотична материя с негативна сила. Тази екзотична материя е теоретична идея, която провокира разбирането ни за материята, каквато я познаваме. Тя има негативна сила, т.е. опонира на естествената наклонност на силата да бъде позитивна.

Възможността за битие на екзотична материя с негативна сила произтича от квантовите резултати, които ръководят държанието на частиците в най-малките мащаби. Но до момента сме разкрили незначително дребни количества от сходна материя. Въпросът дали тя участва в количество, задоволително за образуването на пръстеновидна червеева дупка, остава открит.

Пътуването във времето е единствено теоретична опция

Андрей Зелников от Университета на Алберта (Канада) и Павел Кртоуш от Университета „ Карл “ (Прага) имат забележителен принос към разбирането ни за червеевите дупки. Те пресметнаха, че една пръстеновидна червеева дупка на доктрина може да разреши пътешестване във времето. Тази концепция се базира на манипулиране на гравитационните полета на входа и на изхода на червеевата дупка.

Според техния модел, в случай че входът на червеевата дупка е в по-високо гравитационно поле от изхода, двата края на червеевата дупка не възприемат времето по един и същи метод. В резултат на това времето ще тече с друга скорост от двете страни на червеевата дупка. Това събитие е известно като гравитационно уголемение на времето, резултат, предсказан от общата доктрина на относителността на Айнщайн.

Гравитационното закъснение на времето е концепцията, че времето тече по друг метод според от силата на гравитационното поле. Колкото по-силно е гравитационното поле, толкоз повече се забавя времето. По този метод посредством манипулиране на гравитационните полета на входа и на изхода на червеевата дупка теоретично би било допустимо да се „ пътува във времето “ през червеевата дупка.

Важно е обаче да се означи, че тази концепция остава значително теоретична. Създаването на сходни гравитационни полета, да не приказваме за основаването на самата червеева дупка, е надалеч оттатък актуалните ни софтуерни благоприятни условия. Освен това екзотичната материя с негативна сила (необходима в колосални количества, с цел да се поддържа отворена червеевата дупка) е следена единствено в незначителни количества.

Границите на пътуването във времето

Следователно тази доктрина има обилни ограничавания. Едно от най-значимите е, че пътуването във времето няма да е безкрайно. Така да вземем за пример в никакъв случай няма да е допустимо да се върнем обратно във времето досега, в който се е образувала червеевата дупка. Освен това пътуването във времето слага многочислени проблеми, свързани с логичен парадокси, макар че тези парадокси не опонират на законите на математиката.

Практическата реализация на сходни червееви дупки също е изпълнена с доста компликации. Не е известно дали ще бъде допустимо да се сътвори цяла верига от екзотична материя с нужните полета на материята. Да не приказваме, че съгласно някои сведения квантовите резултати могат незабавно да унищожат всяка конструкция, която разрешава пътешестване във времето.

Въпреки тези спънки проучването на червейните дупки може да ни помогне да разберем по какъв начин работят квантовите резултати в пространството. По-специално, проучването на кръговите червееви дупки, които са относително по-опростени спрямо обичайните червееви дупки. По-конкретно те могат да ни оказват помощ да разберем за какво пътуването във времето наподобява неразрешено в нашата Вселена.

Но кой знае? Може би с някой подобаващия галактически правист някак можем да апелираме присъдата си за еднопосочно пътешестване в бъдещето, несъмнено с малко помощ от няколко големи червееви пръстена.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР