Черноморската зърнена инициатива е прекласифицирана като търговски проект, тъй като

...
Черноморската зърнена инициатива е прекласифицирана като търговски проект, тъй като
Коментари Харесай

Русия упрекна САЩ, че превърнали зърнената сделка в търговски проект

Черноморската зърнена самодейност е прекласифицирана като " търговски план ", защото множеството от селскостопанските артикули не доближават до нуждаещите се страни. Това съобщи дипломатът от съветското посолство в Съединени американски щати Андрей Леденев, представен от ТАСС.

" Неискреността, с която американската страна подценява взаимосвързания темперамент на Черноморската самодейност за експорт на украинско зърно и Меморандума за съгласие сред Русия и Организация на обединените нации за поощряване на съветските хранителни артикули и торове на международните пазари (което е ясно посочено в текстовете на договорите) не престава да изненадва. Впечатлението е, че историческият принцип pacta sunt servanda - договореностите би трябвало да се съблюдават - ненадейно се подценява, когато става въпрос за страната ни. Местните управляващи вършат всичко допустимо да потулят въпросите с деблокирането на съветските селскостопански артикули, когато те би трябвало да бъдат доставени на нуждаещите се страни. Вашингтон явно въобще не се интересува от сходни " нюанси ", уточни той.

Дипломатът означи, че " към момента няма прогрес в разрешаването на финансовите и логистичните проблеми с доставките на съветско зърно и торове ".

По негови думи е мъчно в Русия да се внася селскостопанска техника и амоняк по тръбопровода Толиати-Одеса, защото той " не действа ".

" Всичко това е директен резултат от недомислената и отвратителна санкционна тактика на груповия Запад, воден от Съединени американски щати. Вместо фактически да оказват помощ на световния Юг, Съединени американски щати са заети само с непрекъснатите доставки на украинско зърно за европейските пазари, които явно не са в усложнение, и са загрижени за умножаването на облагите на западните селскостопански компании. Никой тук не регистрира филантропичния съставен елемент. Ярко удостоверение за това е изразителното безмълвие на Белия дом във връзка с рестриктивните мерки, наложени от редица източноевропейски страни върху вноса на земеделска продукция от Украйна на дъмпингови цени ", акцентира Леденев.

Той посочи, че " в действителност Черноморската зърнена самодейност се е трансформирала в търговски план ".

" Въпреки обстоятелството, че администрацията на Съединени американски щати продължава интензивно да прокарва тезата за нейното хипотетично значение за световната продоволствена сигурност, цифрите настойчиво потвърждават противоположното. От съвсем 29 милиона тона селскостопански артикули, изнесени от територията на Украйна, едвам 2,6% са изпратени на нуждаещите се страни. На този декор проблемите, с които се сблъсква Русия при доставките на личното си зърно и торове за разрастващите се страни (дори безплатно), са доста показателни ", заключи Леденев.

Споразумението за експорт на храни от Украйна беше подписано на 22 юли предходната година за 120 дни и удължени през ноември за същия интервал. То регламентира реда за доставки на зърно от украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южне.

Освен това беше подписан меморандум сред Русия и Организация на обединените нации за унищожаване на рестриктивните мерки за експорт на съветски селскостопански артикули и торове за международните пазари. Москва обаче твърди, че втората част от съглашението не се извършва.

На 18 март Русия разгласи, че договорката се удължава с 60 дни, като предизвести, че това ще бъде задоволително време, с цел да се оцени ефикасността на меморандума, подписан с Организация на обединените нации. Руското външно министерство също по този начин означи, че бъдещото решение за удължение на договорката ще зависи от свързването на Руската земеделска банка към интернационалната система за банкови разплащания SWIFT, обновяване на доставките на селскостопанска техника, съставни елементи и сервизна поддръжка, унищожаване на рестриктивните мерки върху застраховането и презастраховането, унищожаване на възбраната за достъп до пристанищата, обновяване на работата на тръбопровода за амоняк Толиати-Одеса, както и топене на активи и сметки в чужбина на съветски компании, свързани с производството и превозването на храни и торове.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР