Черногорските депутати гласуваха за ново правителство, подкрепено от проруски алианс,

...
Черногорските депутати гласуваха за ново правителство, подкрепено от проруски алианс,
Коментари Харесай

Черна гора най-накрая има ново правителство

Черногорските депутати гласоподаваха за ново държавно управление, подкрепено от проруски алианс, съвсем пет месеца след общите избори.


Правителството на министър-председателя Милойко Спаич беше гласувано след маратонски диспути през нощта, като беше подкрепено от 46 от 66 присъстващи депутати в 81-членния парламент.

" Нашата визия е Черна гора да бъде Швейцария на Балканите и Сингапур на Европа ", съобщи 36-годишният Спаич пред депутатите преди гласуването.

Неговата партия " Европа в този момент " завоюва нежна преднина на парламентарните избори през юни на фона на пренаселено поле от партии, което докара до продължителни договаряния за разработване на нова коалиция.

Новата коалиция включва проруски и просръбски партии, по-специално алианса " За бъдещето на Черна гора ", чийто водач Андрия Мандич беше определен за ръководител на Народното събрание.

Алиансът на Мандич е срещу признаването на Косово и не поддържа интернационалните наказания против Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

Изборите през юни се организираха единствено няколко месеца откакто политическата институция в Черна гора беше разтърсена от съкрушителното проваляне на дългогодишния водач Мило Джуканович на втория тур на президентските избори през април, който беше извоюван от новодошлия Яков Милатович от партията " Европа в този момент ".

Откакто се образува през 2022 година, " Европа в този момент " набира известност с проевропейската си платформа и обещанието да увеличи заплатите и да стартира промени.

Партията заложи политическото си бъдеще на улавянето на нетърпението на младите гласоподаватели, които търсят инжекция от свежи лица в управлението на страната, дълго доминирано от Джуканович и неговата Движение за права и свободи.

След парламентарните избори през 2020 година, на които хватката на Движение за права и свободи върху властта отслабна, откакто получи проваляне на изборите, Черна гора минава от рецесия в рецесия.

За доста хора в страната с население от 620 000 души, една трета от които се дефинират като сърби, продължителната политическа дисфункция ги е разочаровала.

Черна гора се причисли към НАТО през 2017 година, а от 2012 година води договаряния за участие в Европейски Съюз.

Политическата неустойчивост и парализата на институциите блокираха пътя на страната към 27-членния политически блок. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР