Черно на бяло: Хората на Радев убиват бизнеса!

...
С действията си служебният кабинет на президента Румен Радев влошава
Коментари Харесай

С действията си служебният кабинет на президента Румен Радев влошава условията на бизнес. За четвърти пореден месец бизнес климатът в страната се влошава, показва анкета на НСИ сред мениджърите на фирми. През септември се влошават настроенията в промишлеността, строителството и търговията на дребно, уточнява "".

Тенденцията за влошаване на бизнес климата започва през юни, след като еуфорията от назначаването на служебния кабинет премина. През юли има задържане на настроенията на мениджърите, а през август и септември ситуацията продължава да се влошава. Най-големият проблем във всички сектори на икономиката е несигурната икономическа среда. Наред с това нарастват и очакванията за повишаване на инфлацията.

Влошаването на бизнес климата в промишлеността се дължи на по-резервираните оценки на предприемачите за състоянието на предприятията. Производствената активност е намалена, а прогнозите за следващите три месеца са неблагоприятни. Над 51% от мениджърите в промишлеността са посочили, че най-големият им проблем е несигурната икономическа среда. А 15,6% от мениджърите очакват цените да продължат да нарастват.

През септември бизнес климатът в строителството значително се влошава в резултат на по-песимистичните оценки и очаквания на предприемачите за състоянието на фирмите. Мненията им за получените нови поръчки през последния месец са негативни, което е съпроводено и с влошени очаквания за строителната активност през следващите три месеца. Сред проблемите на фирмите от бранша е и поскъпването на материалите.

В търговията на дребно бизнес климатът също се влошава, което се дължи на по-негативните оценки и очаквания на търговците. Мненията са песимистични както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчици през следващите месеци. Негативното влияние на несигурната икономическа среда нараства. А 23,4% от търговците на дребно очакват цените да продължат да се повишават.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР