Черният кон на Гватемала Бернардо Аревало печели президентските избори

...
Изненадващият фаворит Бернардо Аревало победи на президентските избори в Гватемала
Коментари Харесай

Изненадващият фаворит Бернардо Аревало победи на президентските избори в Гватемала в неделя, като посланието му срещу корупцията разпали уморените избиратели.

Аревало събра 59 процента от гласовете, с 95 процента преброени бюлетини, според официалните резултати от националния изборен орган TSE.

Неговият съперник, бившата първа дама Сандра Торес, се нареди на второ място с 36 процента от гласувайте от неделя вечерта.

Аревало предизвика огромно разочарование, след като се противопостави на проучванията на общественото мнение и излезе на второ място на първия тур на изборите през юни.

Преди гласуването в неделя наблюдатели и чуждестранни съюзници алармираха за намеса и усилия за подкопаване на изборния процес, след като висш прокурор се опита да дисквалифицира Аревало и разпореди обиски в партийните му офиси и изборния орган по време на кампанията.

След първи тур, белязан от ниска избирателна активност и невалидни гласове, TSE съобщи "исторически процент на избирателна активност" в края на гласуването в неделя, без да дава подробности.

Ситите гласоподаватели изразиха отчаяние от бедността, насилието и корупцията, които осакатиха централноамериканската нация, тласкайки хиляди нейни граждани да емигрират в търсене за по-добър живот, много от тях в Съединените щати.

„Вече не можете да живеете никъде, защото има толкова много престъпност“, оплака се 66-годишната домакиня Мария Рак, коренно население на маите, която гласува в град Сан Хуан Сакатепекес, на 30 километра (20 мили) западно от столицата.

Шофьорът на камион Ефраин Бох, 47, гласуващ в същия град, призова новото правителство да се справи с корупцията.

Аревало, син на първия в страната демократично избраният президент Хуан Хосе Аревало опроверга чумата на корумпираните политици по време на предизборната си кампания.

„Ние сме били жертви, плячка на корумпирани политици от години“, Аревало, 64-годишен социолог и каза бивш дипломат. „Да гласуваш означава ясно да кажеш, че гватемалският народ е този, който ръководи тази страна, а не корумпираните.“

Прокурорът, който го е набелязал, Рафаел Куручиче – санкциониран от Вашингтон за корупция – каза, че не изключва повече нападения и възможни арести след изборите.

„Риск“ за системата 

В края на гласуването TSE не съобщи за „значителни инциденти“ през деня.

Торес, от традиционно лявоцентристка партия, обеща социални програми и различни субсидии за бедните.

Въпреки това, тя също беше спечелила подкрепата на десните и евангелистите, засили социално консервативната си реторика и беше възприемана като представител на властта.

„Традиционните политически сили са заложили на Торес, защото Аревало се възприема като риск за непрекъснатостта на системата“, каза политическият анализатор Артуро Матуте пред АФП преди резултатите.

57-годишният фермер на маите Бригидо Чавикс каза, че не го прави подкрепете Аревало, "но гласувах за него, защото искаме нови лица."

"Тази дама (Торес) вече е наоколо от дълго време и говори за политики, политики и никога не ги е осъществила."

67-годишната Торес, бившата съпруга на покойния ляв президент Алваро Колом, се провали в третия си опит да стане президент.

Преди резултатите тя осъди "някои нередности" по време на гласуването в неделя, без да дава доказателства.

Преди изборите тя повдигна съмнения относно обективността на избирателната комисия на страната, обвинявайки я, че клони към партията на Аревало.

Тя беше отхвърлила Аревало като „чужденец“, защото той е роден в Уругвай, докато баща му е бил в изгнание.

„Корумпираните“ поеха контрола 

Аревало ще замени непопулярния десен президент Алехандро Джаматей, който е конституционно ограничен до един мандат.

По време на управлението на Джаматей няколко прокурори, борещи се срещу корупция, бяха арестувани или принудени да изгнание. Той също така предприе репресии срещу критични журналисти.

Корумпираните „прогресивно поеха контрола над всички държавни институции“, каза пред AFP бившият главен прокурор Клаудия Пас и Пас – която сега е в Коста Рика.

Гватемала е едни от най-тежките нива на бедност, недохранване и детска смъртност в Латинска Америка, според Световната банка.

Процентът на убийствата е един от най-високите в света, като много убийства се приписват на групово насилие, свързано с трафика на наркотици.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР