Черният дроб се определя като най-голямата жлеза в човешкото тяло.

...
Черният дроб се определя като най-голямата жлеза в човешкото тяло.
Коментари Харесай

Проф. д-р Людмила Матева обясни пред в. "ДОКТОР" как да се предпазим от възпаление на черния дроб и панкреаса

Черният дроб се дефинира като най-голямата жлеза в човешкото тяло. Разположен е в дясната горна част на коремната празнина и има четири дяла. Здравият черен дроб има мощни регенериращи качества и е в положение да извършва функционалностите си даже при загуба на 70% от тъканта.

Заради своя градеж и отсъствието на нервни окончания черният дроб няма способността да “боли”. Най-често хора се оплакват, че имат леки пробождания в черния дроб, и то нормално след интензивно спортуване.

“Тежест, отичане и дискомфорт се получават да вземем за пример при повишен черен дроб, когато той подпира в ребрата. Състоянието тлъст черен дроб се предизвиква от редица фактори, измежду които най-основните са консумация на храни и питиета, богати на захари и мазнини, незадоволителна физическа интензивност, затлъстяване, съществуване на диабет, корист с алкохол или генотип на хепатит С.

Затлъстяването на черния дроб може в последна сметка да аргументи увреждане на чернодробната тъкан, а при болните от хепатит С да докара до още по-сериозни здравословни проблеми, ускорявайки въздействието на самия хепатит С върху организма”, изяснява проф. доктор Людмила Матева от Клиниката по гастроентерология в софийската болница “Св. Иван Рилски”.

- Проф. Матева, какво съставлява затлъстяването на черния дроб?
- Неалкохолната стеатозна болест е най-честото заболяване на черния дроб както при възрастните, по този начин и при децата. В развитите страни - Северна Америка, Европа, в това число и у нас, визира към 20-30% от популацията.

Честотата й непрестанно нараства паралелно с увеличението на затлъстяването и захарния диабет вид 2. Среща се във всяка възраст и пол, само че все по-често при децата и в млада възраст. В младата възраст доминира мъжкият пол.

Стеатозната болест е положение, обвързвано с отсрочване на мазнини в черния дроб в по-голямо от естественото количество. Но в това разбиране се включва и неалкохолният стеатозен хепатит. Това значи, че в черния дроб има и инфектиране, което може да прогресира до цироза и даже до рак на черния дроб. Заболяването е с генетична предразположеност към увреждане и фактори от външната среда.

Кои са факторите от външната среда, какво може да го сполети човек, когато преяде и защо да внимаваме по време на празниците четете на най-полезния здравен уебсайт zdrave.to

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР