Черните мечки може би са по-умни, отколкото сме предполагали до

...
Черните мечки може би са по-умни, отколкото сме предполагали до
Коментари Харесай

Черна мечка разпознава предмети от компютърен екран

Черните мечки може би са по-умни, в сравнение с сме предполагали до този миг. В ново проучване, учени разкрили, че американска черна мечка на име Мигуан може да разграничи познати за нея обекти, наблюдавайки ги на компютърен екран. Това значи, че този тип мечки са способни да разпознават обекти от фотоси. Подобна дарба е присъща и на други животни, като гълъби, костенурки, коне и кокошки носачки.

Главен воин в проучването е мечката Мигуан – американска черна мечка, родена в дивата природа. Мигуан е на 11 години и живее в зоологическа градина в Детройт. Целта на проучването е да се откри по какъв начин животните правят оценка средата, в която се намират, като за задачата се употребяват фотоси на уреди, храни и други неща в обсега на мечките. За да се дефинира дали те могат да разпознават 2D изображения на познати за тях обекти и хора, екипът провел два опита, които съдържали инцидентни предмети. Изследователите основали апарат във формата на вилица и за края му закрепили обектите, които следвало да покажат на Мигуан.

В първия опит, всички предмети били нови за мечката и способността й да ги разпознава била оценена по-късно. След това, учените почнали теста в обратна посока – те упражнявали Мигуан да разпознава предмети на фотография, след което й показвали същинските обекти. Експериментите открили, че мечката познава всички показани й предмети.

Учените считат, че фотосите на познати предмети, като храна, хора или други мечки могат да бъдат употребявани за тестване на техните качества. В по-ранен опит, Мигуан била обучавана да употребява фотоси на храна от диетата си.

Учените споделят, че един ден потреблението на фотоси може да помогне за възстановяване на ситуацията на мечките в естествените паркове. Но, макар че мечките могат да разпознават предмети на фотография, те въпреки всичко не схващат напълно естеството й. Дженифър Вонк, един от създателите на изследването, изяснява: „ Много изследвания с фотографски тласък употребяват познати изображения, като да вземем за пример на храна. Това е потребно и се допуска, че реакциите на мечките към обектите на фотосите дефинират държанието им към в действителност съществуващите предмети “.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР