Черни буреносни облаци са захлупили планината в района на Своге

...
Черни буреносни облаци са захлупили планината в района на Своге
Коментари Харесай

Бурята иде: Вече гърми и трещи недалеч от София, а утре в цяла България ще е ужас, обявиха жълт код

Черни буреносни облаци са захлупили планината в региона на Своге и Годеч, на към 30-40 км от столицата. Вали мощен дъжд, съпроводен от гръмотевици и светкавици, оповестиха за БЛИЦ преди минути очевидци. За извънредно рисково време в петък предизвестяват синоптиците от Национален институт по метеорология и хидрология, написа блиц.
В идващите часове се чакат интензивни превалявания, като за съвсем цялата страна са издадени предизвестия за рисково време. Валежите ще стартират още през днешния ден следобяд.

В Западна България те ще продължат през нощта, а на следващия ден ще обзет цялата страна. Най-значителни валежи се обрисуват в източните региони, за които е в действие оранжев код за превалявания с количества към 40-50 литра на квадратен метър за денонощието.
В Централна и Западна България заплахата е в “жълто ” – преваляванията там ще са към 20-30 литра на квадратен метър. През идващото денонощие през страната ще премине добре изразен леден атмосферен фронт. От запад на изток ще има интензивни краткотрайни превалявания от дъжд. През идната нощ по-значителни ще са количествата в планинските региони и по високите полета на Западна България, а денем – в централните региони.

На места в Югоизточна България преваляванията ще са съпроводени с гръмотевични стихии, има условия за градушки. След обяд от северозапад преваляванията ще стартират да стопират и облачността да се раздира. В Дунавската низина ще духа сдържан, краткотрайно мощен вятър, който последователно ще отслабва.
В Източна България вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е сдържан. Ще продължи да нахлува леден въздух. Минималните температури в по-голямата част от страната ще са сред 7° и 12°, в източните региони: 10°-15°. Максималните температури също ще са в необятен период: от 11°-16° в Западна България до 23°-25° в югоизточните региони.

През нощта против събота, като се изключи северозападните региони, преваляванията ще продължат, по-интензивни ще са в Източна България. Атмосферното налягане е по-ниско от междинното за октомври, само че ще стартира да се покачва.
След кратковременно усъвършенстване на времето в средата на десетдневието, към 8 – 9 октомври още веднъж ще има условия за валежи, а по-късно – релативно захлаждане.
През второто десетдневие температурите ще бъдат към този момент близки до естествените. Облачността ще е раздрана, с повече слънце в часовете към и след обяд. Условия за валежи има през интервала 12 – 14 октомври и към края на десетдневието.

През третото десетдневие повече спокойни и относително топли дни ще има през първата част от интервала, само че към този момент с присъщите инверсии и ниска облачност в утринните часове. Около средата на десетдневието и до края на месеца времето ще е изменчиво с условия за превалявания. Температурите последователно ще се намаляват, само че като цяло за интервала средноденонощните ще останат близки до нормалните.
Инфо: Брадва

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР