Черна котка претича между Будапеща и Букурещ. Унгарският президент Каталина

...
Черна котка претича между Будапеща и Букурещ. Унгарският президент Каталина
Коментари Харесай

Унгарският президент обиди Румъния с кратка молитва

Черна котка претича сред Будапеща и Букурещ. Унгарският президент Каталина Новак пристигна в Румъния, в Трансилвания на частно посещаване, помоли се на празненство дружно с живеещите там унгарци, написа в обществените мрежи „ Не позволявай Трансилвания да загине, Господи наш! “ и си потегли. Въпреки че получателят на фразата явно не беше румънското външно министерство, то отговори. Унгарският дипломат беше извикан на изострен митинг. Защо Новак нарани толкоз доста румънската страна?

Официален Букурещ остро осъди държанието на президента на прилежаща Унгария Каталина Новак и думите ѝ, направени по време на частното ѝ посещаване в Румъния по случай католическата Света Троица (Петдесетница).

Въпреки „ многократните апели от румънска страна за въздържаност в обществените изказвания по време на частни визити на маджарски публични лица и политици в Румъния, в подтекста на визитата, тези дни бяха направени несъответстващи обществени изказвания, в това число такива, отнасящи се до историческия район на Румъния “, се споделя в изказване на външното министерство на Румъния. В него се показва също, че мощното отрицание в това отношение е било неотложно обявено на унгарския дипломат в Букурещ.

Цялата история стартира в събота, когато Каталина Новак пресече румънската граница като частно лице и дойде в Трансилвания, по-точно в тази част от нея, където плътно живее унгарскоговорящо население или по-скоро секеите - национално малцинство, етнически близки до унгарците. Трансилвания завоюва международна популярност като родното място на вампира граф Дракула, с помощта на романа на ирландския публицист Брам Стокър.

Президентът посети черква в град Миеркуря-Кук и взе участие в поклонение в Шумулеу-Кук (окръг Харгица). По традиция събитието приключи с осъществяване на два химна – на Унгария и Секейския край. Поклонението в Шумулеу-Кук се организира към този момент повече от 450 години и всяка година в него вземат участие стотици хиляди католици, основно още веднъж от прилежаща Унгария.Тогава Новак написа във “Фейсбук ” ред от химна на Секейския край: „ Не позволявай Трансилвания да загине, Господи наш! “

Съгласно Трианонския контракт, подписан на 4 юни 1920 година сред страните победителки в Първата международна война и победената Унгария (като една от наследниците на Австро-Унгария), Трансилвания минава към Румъния.

В Румъния, основно в Трансилвания, има 1,2 милиона етнически унгарци (6,1% от популацията на страната). Има и Секейския край (окръзи Ковашня, Харгица и част от окръг Муреш), където секеите живеят плътно. За финален път локалните поданици желаеха автономност през 2019 година

Каталина Новак назова реакцията на Букурещ неоснователна. „ Протестите на румънското външно министерство са несъразмерни и неоправдани, само че не са нищо извънредно “, сподели Новак.

Професорът от университета " Етвьош " в Будапеща, историкът Тамаш Краус не изключва, че Новак съзнателно е дразнила политиците от Букурещ, правейки го в завоалирана форма. „ Наистина румънското външно министерство преувеличи смисъла на тази къса фраза. Но за какво Каталина Новак остави този ред от химна на страницата си? Тя можеше да приказва по-конкретно за това, което има поради “, споделя професорът.

„ Трансилвания принадлежи значително на унгарската просвета и е належащо понякога на избрани дати да покажем, че не забравяме за унгарците, живеещи отвън нашата страна. Но в Будапеща никой съществено не чака да върне тези земи на нашата страна. Следователно сходни действия на нашите политици, както в Румъния, по този начин и в прилежаща Украйна, са предопределени повече за вътрешно ползване. И министър председателят Виктор Орбан, и президентът Каталина Новак се пробват да „ укрепят националния дух “ и на тази вълна непрекъснато поддържат високо равнище на личната си известност. Смята се, че доста унгарци харесват тази политика “, споделя Краус.

„ От позиция на Букурещ, Новак се пробва да укрепи нашия народен дух в Трансилвания с визитата си, с цел да резервира унгарската просвета, да не разреши тя да бъде асимилирана. Това съгласно локалните управляващи това пречи на основаването на единна румънска нация. Между другото, в Румъния има и доста други национални малцинства, освен унгарци. Но като цяло никой не преследва унгарците в Румъния. Разбира се, румънският шовинизъм съществува, само че ситуацията на унгарското малцинство е доста по-добро, в сравнение с в Украйна. Изобщо нямам доверие, че национализмът оказва помощ за развиването и просперитета на която и да е страна. Виждаме до каква степен докара национализмът Украйна, до каква степен се стигна до въоръжен спор. Нейният образец би трябвало да бъде урок за всички останали страни в Европа и целия свят “, обобщава будапещенският професор.

За финален път сходна кавга избухна сред двете столици предходната есен. Тогава унгарският министър председател Виктор Орбан пристигна на мач на унгарския народен тим по футбол против Гърция с шал с облика на " Велика Унгария " - страната в границите преди 1920 година Тогава унгарската страна включва територии, които в този момент принадлежат на Словакия, Сърбия, Хърватия, Румъния и Украйна. Букурещ и Киев бяха възмутени от постъпката на Орбан.

Експерти в Москва също считат, че унгарските политици предизвикат Букурещ, като непрестанно провеждат дейности като " частното посещаване " на президента Новак на румънска територия.

„ Румънските управляващи също не харесват практиката на „ летни учебни заведения “, когато учители от Унгария идват в Трансилвания и провеждат „ курсове за проучване на тяхната родна просвета “. Освен това в такива „ учебни заведения “ се канят възпитаници от целия свят, в това число млади етнически унгарци, живеещи в Западна Европа и Съединени американски щати. Всичко това изнервя румънското държавно управление “, споделя Татяна Биткова, старши откривател в отдела за Европа и Америка в ИМЕМО на РАН, експерт в Румъния.

Престрелките сред двете столици се трансфораха съвсем в рутина. „ Всеки път викат посланика на тепиха във Външно министерство и впрочем. Букурещ е уверен, че Будапеща води подривна активност в Трансилвания, защото нарушава неписаните догми на държание в Европейския съюз. Полемиката сред двете столици много постоянно протича на приповдигнати тонове. Например, когато през 2015 година Виктор Орбан подреди построяването на ограда на границата с Румъния, с цел да спре потока от незаконни мигранти, тогавашният му румънски сътрудник Виктор Понта сподели, че унгарските управляващи не са по-добри от управляващите в Сирия и Либия, от където бежанците се втурнаха към Европа “, спомня си специалистът.

Колкото до Брюксел, той не се намесва в тези разногласия, добавя тя. „ Разпоредбите на Европейския съюз за правата на националните малцинства в Румъния не са нарушени. В Трансилвания унгарският език се учи в учебните заведения, има табели по улиците на два езика - в градовете, където плътно живеят унгарци. Но когато председателството на Европейския съюз мина за половин година в Будапеща, унгарците сложиха във фоайето на постройката на Европейския парламент килим с карта на " Обединена Унгария " - т.е. в старите граници, в това число Трансилвания. Тогава породи скандал към този момент на равнище управление на Европейския съюз, само че унгарците дадоха отговор, че имат поради историческата карта на XIX век.Видите ли, нищо сходно “, споделя Биткова.

„ Но в действителност доста унгарци към момента са засегнати от обстоятелството, че тогава страната губи голяма част от популацията, както и 67% от територията, в това число минерални залежи и достъп до морето. Унгарците са афектирани и от обстоятелството, че 4 юни - денят на сключването на Трианонския контракт - от 2020 година в Румъния стартира да се празнува като народен празник. Освен това въвеждането на празника беше прокарано от настоящия президент, етническия немец Клаус Йоханис, макар възраженията на унгарската общественост в страната “, изясни Биткова.

Между другото, преди да открият подобен афектиран празник за унгарците, румънските управляващи за малко да открият, в противен случай, автономност за това малцинство. През април 2020 година по предложение на ръководещата тогава Социалдемократическа партия долната камара на Народното събрание утвърди законопроект за необятна автономност на Трансилвания. Това се случи в разгара на коронавирус епидемията. Президентът Йоханис подвигна скандал.

„ Социалдемократическата партия оказа помощ на Демократичния съюз на унгарците в Румъния да прокара през Камарата на депутатите законопроект за даване на необятна автономност на Секейския край. Докато ние, аз, държавното управление и други управляващи се борим за живота на хората, с цел да се отървем от пандемията, Социалдемократическата партия се бори в парламентарните офиси да даде Трансилвания на унгарците “, възмути се Йоханис. Той даде обещание да наложи несъгласие на документа.

„ Какво ви даде обещание водачът от Будапеща Виктор Орбан в подмяна на това съглашение? “, попита тогава Йоханис. По-късно горната камара на Народното събрание отхвърли законопроекта и от този момент концепцията за автономност не се е прибирала.

Забавното е, че тъкмо един ден преди офанзивата му против Каталина Новак, румънското външно министерство с устата на шефа си Богдан Ауреску рапортува в детайли и с забележима горделивост, че самото то прави същото - оказва помощ за отбраната на румънската еднаквост на непознатите жители от румънски генезис. Министърът приказва във връзка празника - Ден на румънците.

„ Ние сме в непрекъснат разговор с румънските общности в чужбина, с цел да укрепим връзките им със страната и да разпространяваме полезностите на румънската еднаквост и нашето историческо и културно завещание. Защитата на културното завещание и румънската еднаквост на историческите общности в прилежащите страни, правата на хората, принадлежащи към тези румънски общности, е непрекъсната и предпочитана задача в нашите действия “, съобщи Ауреску. Румънското държавно управление ще продължи да подхваща всички вероятни ограничения за отбрана на правата на еднаквост на румънците отвън страната, увери външният министър. Според министъра " на процедура всеки румънец в чужбина е дипломат на Румъния ".

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР