Черна книга на прокурорските акции, които са започнали шумно, създали

...
Черна книга на прокурорските акции, които са започнали шумно, създали
Коментари Харесай

Зарков предлага черна книга на шумните и провалени операции на прокуратурата - Темида

Черна книга на прокурорските акции, които са почнали шумно, основали са огромни диспути, политически разтърсвания, промени на министри, а най-после са приключили безславно, предлага служебният правосъден министър Крум Зарков в изявление за БНР. А " сметката " заплаща незащитеният българин. Министърът съобщи, че постоянно е бил последовател на тезата, без значение кой е основният прокурор, държавното обвиняване да приказва след неоправдателни присъди, а не преди този момент.

" Никога не съм твърдял, че с приемането на този закон (става дума за механизма за надзор над основния прокурор, който депутатите не одобриха, преди да се разпусне 48-ият парламент) всичко, обвързвано с прокуратурата, се взема решение. Не е по този начин. Тези въпроси имат други решения. Има известни детайли от тях и в този закон, само че не свързани с механизма. Има няколко казуса. Голямата мощ на прокуратурата идва от две места – монопол на това кое става общоизвестно и по какъв начин, другото - монопол дали ще се образува досъдебно произвеждане или не ", разяснява Зарков и добави, че от време на време има типично фанфарни мероприятия от страна на обвиняването.

Той подсети, че са признати 5 от 12 значими законопроекта, които са минали през необятно публично разискване. 

" Според мен се получиха положителни. Ще прегледаме още един път полемиките в Народното събрание, с цел да забележим дали има нещо, което можем да нанесем. В по-голямата си част тези полемики бяха много несъдържателни от позиция на това, че те стопираха на първо четене. Ще създадем обзор на всичко, което се сподели, само че като цяло мога занапред да заявя, че законопроектите ще бъдат същите или най-малко същите ще предложа на Министерския съвет, който би трябвало да реши дали да ги даде на вниманието на Народното събрание ", бе безапелационен служебният министър.

Зарков още веднъж акцентира, че става въпрос за тежки политически решения, зад които би трябвало да има политическо болшинство. По думите му не е чул визия за правосъдната промяна от страна на ГЕРБ, макар че въпросът стои на масата от 15 година Представеното в Министерския съвет решение е най-хубавото, работено е от две държавни управления, само че не е достигнала воля за приемането му.

Той подсети, че законът е бил признат с голямо болшинство на първо четене в Народното събрание, а след това са почнали въпросите и депутатите са отказали да поемат отговорност за започване на промяната.

" Според нас решението на този проблем се крие в това да може човек, който нито преди следствието, нито след него зависи, в случай че щете официално, от основния прокурор, който ще бъде вероятно обект на това следствие ", изясни за следващ път Зарков.

И подсети, че измененията са заложени в Плана за възобновяване и резистентност, по целите на който са били съгласни всички. Предложеният механизъм няма да промени и усъвършенства цялостното действие на прокуратурата, това обаче не значи, че не би трябвало да се направи опит. Механизмът не може да накарана прокуратурата да работи, а да носи отговорност. Тя би трябвало да бъде накарана да работи посредством механизмите за отчетност, посредством Висш съдебен съвет и по разпоредбите, които съществуват, само че не се ползват, посочи Крум Зарков.

По думите му страната е била изправена пред сериозна конституционна рецесия, тя не е преодоляна, а смекчена, и тази обстановка не е естествена.

Зарков не подмина и тематиката " Българска социалистическа партия ". Поставен е лидерският въпрос и до момента в който столетницата не го реши, не я чака нищо положително, счита той. Запитан дали лидерската позиция в партията е негова цел, Зарков отговори: " В момента пред мен не стои въпросът. По принцип имам доста и огромни цели пред себе си. Тази може да бъде една от тях – да ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР