Черешова задушница е съботният ден пред Петдесетница, втората Задушница за

...
Черешова задушница е съботният ден пред Петдесетница, втората Задушница за
Коментари Харесай

Черешова задушница! Обичаи и молитва

Черешова задушница е съботният ден пред Петдесетница, втората Задушница за годината. Той е ден в памет на всички умряли православни християни и именуван още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на независимост след Велики четвъртък.

След Възнесението на Господ входът на царството небесно – раят, е отворен. Затова в този ден Църквата старателно се моли през него да влязат умрелите с религия. На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. На задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да подсети за грижата за мъртвите. Богослужебното предписание е по-особено, с усърдни молебствия за умрелите.

Обичаи

Характерното и отличителното от другите задушници е, че на тази дамите в някои райони, сходно на Великден, още веднъж боядисват червени яйца. На места това се случва още на Спасовден. Рано заран, след изгрев слънце или следобяд преди залез, домакините носят приготвените от предния ден раздавки на гробищата. Преди да тръгнат, хората оставят прозорците отворени, че да не остане някоя душа в къщата. През целия път до гробищата мълчат, с цел да не смутят и уплашат душата.

Гробовете се почистват, прикадяват се с тамян, с цел да избяга дяволът, прелива се с вино или вода под формата на кръст, пали се свещичка. Старите хора са нарекли тази задушница точно Черешова, защото първото вкусване на черешите става, откакто първи „ опитат “ от тях покойниците.

Освен черешите и кръглата неразчупена пита, на трапезата наложително би трябвало да участва и вареното жито. Запалва се свещ и кадилничката с тамян.

На този специфичен ден смирено и чистосърдечно насочваме молитва към Бог за опрощаване на греховете на тези, които към този момент не са измежду нас, само че постоянно ще живеят надълбоко в сърцата ни.

Молитва от Свети Серафим Саровски Чудотворец Упокой, Господи, душите на умрелите Твои раби, нашите праотци, отци и братя, православни християни, които са заровени тук и на всички места, и на Божиите раби… (избройте имената). Дай им, Господи, Твоето Царство и присъединяване в Твоя безконечен благословен живот и елементарни им всяко провинение, волно и несъзнателно. Слава на Отца и Сина и Светаго Духа, в този момент и всеки път и во веки веков. Амин

Всяка една молитва, изречена на този ден, приключва с думите: Бог да елементарни!

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР