Ченг Лей: Журналистка, задържана в Китай, казва, че вижда само 10 часа слънце годишно

...
Австралийска журналистка - задържана в Китай в продължение на три
Коментари Харесай

Австралийска журналистка - задържана в Китай в продължение на три години от този уикенд - говори публично за първи път.

"Слънцето ми липсва. В моята килия слънчевата светлина грее през прозореца, но мога да стоя в нея само 10 часа годишно", каза Ченг Лей в отворено писмо до народа на Австралия, продиктувано на дипломати, които могат да говорят с нея всеки месец.

" Не мога да повярвам, че избягвах слънцето, когато живеех в Австралия... Вероятно ще вали през първите две седмици, когато се върна в Мелбърн,"

"Не съм виждала дърво от три години", каза тя.

Финансовият репортер работеше за китайската държавна медия, англоезичната телевизионна станция CGTN, когато беше задържана, прекарвайки първите си шест месеца от задържането в изолация без обвинение .

През март миналата година г-жа Ченг беше съдена тайно и чакаше година и четири месеца да бъде осъдена.

Посланикът на Австралия в Китай, Греъм Флетчър, се опита неуспешно да влезе в съда, за да стане свидетел на съдебното производство.

Дори нейното семейство не знае в какво е обвинена, освен че се твърди, че включва предаване на „държавна тайна“.

Затворена в Китай по неизвестна причина

В Китай , това, което представлява държавна тайна, е много неясно понятие и може да включва всичко, което правителството смята за чувствително.

Публикуваното днес писмо е изпълнено с носталгия по нея живот в Австралия, страната, в която семейството й имигрира от провинция Хунан, когато тя беше само на 10 години.

"През 1987 г. си спомням, че бях на къмпинг за първи път с моето семейство, баща ми кара кола за $700 [£550]“, каза тя.

„Изживявам отново всяка разходка, река, езеро, плаж с плуване и пикник с психеделични залези, небе, осветено от звезди, и тихата и тайна симфония на храста."

В затвора бившата телевизионна водеща каза, че тя „тайно изричам имената на местата, които съм посетил и през които съм минал с кола“ в Австралия.

В това, което тя описва като „любовно писмо до 25 милиона хора", г-жа Ченг каза, че си спомня добротата както на непознати, така и на приятели и че спомените за такава доброта "се върнаха при мен сега и ме възстановиха" зад решетките.

Тя каза, че й липсват морската сол, черният хумор, тропиците на Куинсланд и безкрайното синьо небе на Западна Австралия, както и пясъкът между пръстите на краката й.

Има известни спекулации, че присъдата на г-жа Ченг е била отложена, за да може нейният случай да се използва като разменна монета в отношенията на китайското правителство с австралийското му колега.

Австралийският министър-председател Антъни Албанезе е поканен в Пекин, за да се срещне със Си Дзинпин. Той обаче е подложен на значителен натиск у дома да не предприема пътуването, докато г-жа Ченг и другият австралиец Ян Хенджун не бъдат освободени.

Краят на нейното писмо съдържа може би най-важният ред: „Най-вече ми липсват децата ми.“

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР