Чехия преговаря с Виетнам за доставка на военно оборудване, включващо

...
Чехия преговаря с Виетнам за доставка на военно оборудване, включващо
Коментари Харесай

Чехия преговаря с Виетнам за доставка на военно оборудване

Чехия договаря с Виетнам за доставка на военно съоръжение, включващо самолети, радари, рационализация на бронирани транспортни средства и огнестрелни оръжия, в миг, в който Ханой се пробва да понижи зависимостта си от съветски оръжия, съобщи източник от чешкото държавно управление, представен от Ройтерс.  

Сигурността бе съществена тематика на диалог сред чешкия министър председател Петър Фиала и виетнамски представители по време на тридневното му посещаване в страната предходната седмица, сподели служителят. Той означи, че бизнес делегацията, придружавала Фиала, е била формирана най-вече от представители на компании, работеща в областта на сигурността.

Смята се, че Чехия е добре готова да посрещне на някои от възходящите потребности на Виетнам в региона на сигурността, защото нейните военни компании имат опит в преоборудването на съветска военна техника и създават ново съоръжение, което е съвместимо с наследеното руско въоръжение - нещо, изключително ценено във Виетнам, където 80% от локалния боеприпас идва от Русия.

Според данни на мозъчния концерн " Стокхолмски интернационален институт за проучване на мира " (SIPRI) през последните две десетилетия Прага към този момент се е открила като главен европейски снабдител на оръжия за Виетнам.

През 2021 година Ханой поръча дузина леки бойни самолети Л-39НГ от чешкия производител " Аеро ", като доставката им ще стартира тази година. Водят се договаряния за още такива доставки, сподели източникът, който е участвал на срещите на високо ниво, само че е поискал да остане неизвестен.

В края на срещата сред чешкия министър председател Фиала и виетнамския му сътрудник Фам Мин Чин, чешкият министър-председател заяви, че " двамата водачи са се договорили да засилят съдействието в региона на сигурността и защитата ", наред с други области.

Официалният представител съобщи, че Прага може да поддържа прехвърлянето на оръжейни технологии и локалното произвеждане, в случай че бъдат подписани значими покупко-продажби за доставка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР