Чехия да започне подготовка за приемане на еврото, призова в

...
Чехия да започне подготовка за приемане на еврото, призова в
Коментари Харесай

Президентът на Чехия с призив за приемане на еврото в новогодишното си обръщение


Чехия да стартира подготовка за приемане на еврото, прикани в новогодишното си послание президентът на страната Петър Павел.

" Време е след толкоз години да бъдат направени съответни стъпки, които ще ни доведат до осъществяването на нашите обвързване, " разгласи Павел в първото си послание от Пражкия палат като държавен глава.

През май Чехия ще означи 20 години от присъединението си към Европейския съюз, само че до момента не е предприемала съответни ограничения и да е обявявала точна дата за въвеждането на еврото поради скептицизма както на политиците и на централната банка, по този начин и на обществото.

По думите на Павел обаче за страна с отворена стопанска система, чийто главен мотор е износът, единственото
" разумно бъдеще е общата европейска валута ".

В момента ръководещата коалиция от пет партии е срещу приемането на еврото, макар че в програмата на кабинета е записано желанието страната да покрие допустимо най-скоро Маастрихтските критерии, които са главно изискване за въвеждането на общата валута.

Според тях инфлацията на страна, която е кандидат-членка за влизане в еврозоната, не би трябвало да надвишава с 1,5% годишната инфлация на трите страни с най-нисък подобен индикатор от еврозоната.

През ноември центристките партии в ръководещия блок насочиха директни рецензии към министъра на финансите Збинек Станюра, че не е предложил присъединението към еврозоната, каквато стъпка следва от записаното в програмата на ръководещите.

Според водещото икономическо издание Hospodarske Noviny в документа напълно съответно е било посочено, че Чехия е подготвена за въвеждане на еврото и че рисковете за стопанската система са минимални.

В същото време тя остава една от дребното страни, които са извънредно скептично настроени към приемането на еврото с минимален дял от популацията, подкрепящо общата валута.

Според изследване на Евробарометър двете страни с най-ниска поддръжка са точно Чехия и България.

В Хърватия, която при еврото тъкмо преди година, поддръжката е малко над 50 на 100, а най-положително настроени са в Румъния и Унгария - над 60%.

Румъния обаче не бърза с въвеждането му - след първичното отсрочване за 2029 година, в този момент задачата остава 2026 година

Целта на България съгласно финансовия министър Асен Василев е доникъде на тази година да покрие всички критерии за влизане в еврозоната.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР