Чаят Oolong (Улонг или Оолонг) съчетава качествата на тъмния и

...
Чаят Oolong (Улонг или Оолонг) съчетава качествата на тъмния и
Коментари Харесай

Какво представлява чаят Oolong и какви са ползите от него?

Чаят Oolong (Улонг или Оолонг) съчетава качествата на тъмния и зеления чай, като има няколко хипотетични изгоди за здравето.

Например, потреблението на чай oolong може да помогне за намаляване и понижаване на напрежението.

Тази публикация изяснява всичко, което би трябвало да знаете за чая улонг и неговите изгоди за здравето.

Какво е чай Оолонг?

Чаят Oolong е обичаен китайски чай.

Прави се от листата на  растението Camellia sinensis , същото растение, което се употребява за подготвяне на зелен чай и черен чай. Разликата е в метода на обработка на чая.

Процесът на окисляване е това, което основава зелени, тъмни или оолонг чайове.

Зеленият чай се създава от пресни чаени листа, които не са претърпели окисление, химическа реакция, която стартира, когато листата са изложени на въздух и която е виновна за цвета и усета на другите типове чай. Черният чай се основава, когато листата са изцяло смачкани, с цел да се усъвършенства окисляването, а оолонг се основава, когато листата са изсъхнали на слънце и леко намачкани, с цел да се сътвори отчасти окисление. ( 1 ) ( 2 ) ( 3 )

Хранителни субстанции в чая улонг

Подобно на черния и зеления чай, чаят оолонг съдържа няколко витамини, минерали и потребни антиоксиданти.

Чаша сварен чай улонг съдържа дребни количества калций, магнезий и калий. Съдържа и към 38 мг кофеин. За съпоставяне, чаша зелен чай съдържа към 29 мг кофеин. ( 4 ) ( 5 )

Някои от главните антиоксиданти в чая улонг, известни като чаени полифеноли, са теафлавините, теарубигините и EGCG. Те са виновни за доста от неговите изгоди за здравето.

Чаят Oolong също съдържа L-теанин, аминокиселина, за която е потвърдено, че има позитивен резултат върху релаксацията и когнитивното показване. ( 6 )

Чаят Oolong може да помогне за предотвратяване от диабет

Като цяло е потвърдено, че чаят оказва помощ за предотвратяване от диабет и затруднения от диабет, евентуално посредством облекчение на инсулиновата устойчивост и понижаване на възпалението, наред с други механизми. ( 7 )

Проучване от 2021 година и обзор от 2019 година оповестяват за връзки сред постоянната консумация на чай, усъвършенстваното ръководство на кръвната захар и по-ниския риск от развиване на диабет вид 2. ( 8 ) ( 9 )

Въпреки това, характерните резултати на чая оолонг нормално не са толкоз добре проучени, както тези на зеления или черния чай.

Като се има поради това, едно по-малко, по-старо изследване сочи вероятната успеваемост на чая оолонг при понижаване на плазмената глюкоза при пациенти с диабет вид 2. ( 10 )

Независимо от това, не всяко изследване потвърждава способността на чая улонг да оказва помощ за попречване или облекчение на признаците на диабет вид 2, като изследване от 2011 година, включващо почти 5000 мъже от Япония, заключава, че потреблението на чай може да бъде предиктор за появяването на болестта. ( 11 ) ( 12 )

Чаят Oolong може да усъвършенства здравето на сърцето

Редовната консумация на чай с антиоксиданти също може да усъвършенства здравето на сърцето. ( 13 )

Няколко изследвания на постоянно пиещи чай демонстрират намалено кръвно налягане и равнища на холестерол, както и понижен риск от сърдечни болести. ( 13 ) ( 14 ) ( 15 )

В огромно изследване от 2003 година хората, които пият повече от шест чаши чай дневно, са имали „ доста “ по-нисък % на коронарна болест на сърцето, в сравнение с хората, които не пият чай. ( 16 )

Няколко изследвания също са изследвали особено чая oolong.

Едно изследване на повече от 76 000 възрастни японци следи, че мъжете, които пият 240 мл или повече чай оолонг дневно, имат 61% по-нисък риск от сърдечни болести. ( 17 )

Нещо повече, изследване, направено в Китай, оповестява, че възрастните, които пият 1 до 2 чаши дневно зелен или улонг чай, „ доста “ понижават риска от инсулт. ( 18 )

Едно нещо, което би трябвало да запомните е, че чаят улонг съдържа кофеин, който може да увеличи леко кръвното налягане или хипертонията при някои хора. Има обаче спорни резултати, когато става въпрос за изследвания, разглеждащи връзката сред кръвното налягане и кофеина, тъй че са нужни повече проучвания, преди да могат да се създадат дефинитивни изводи. ( 19 ) ( 20 )

Освен това, защото наличието на кофеин в чаша от 240 мл е единствено към една четвърт от това, което се намира в същото количество кафе, всеки негативен резултат във връзка с хипертонията евентуално ще бъде много дребен. ( 21 )

Чаят Oolong може да помогне за намаляване

Консумацията на чай и загубата на тегло от дълго време са свързани; и в действителност доста изследвания илюстрират връзката сред биоактивните съединения в чая и загубата на тегло или предварителната защита на затлъстяването. ( 22 )

Въпреки че дълго време се смяташе, че антиоксидантната интензивност на чая е само виновна за способността му да понижава телесните мазнини, откривателите стартират да допускат, че способността на чая да ускорява ензимното инхибиране и антиоксидантните взаимоотношения по-специално с чревната микробиота може в действителност да е повода за дарба за загуба на тегло. ( 23 )

Интересното е, че става дума за самия чай улонг. Скорошно изследване върху животни сподели, че екстрактите от оолонг действително помагат за увеличение на окисляването на мазнините – което значи, че спомагат за непосредствено понижаване на телесните мазнини.

Въпреки това, когато става дума за изследвания върху хора, единствено едно малко, по-старо изследване преглежда способността му да усилва разхода на енергия при възрастни, което е главно броят калории, които тялото изгаря, до момента в който е неподвижен, само че не и окисляването на мазнините. Ясно е, че би трябвало да се създадат повече проучвания, преди да могат да се вършат изводи. ( 24 ) ( 25 )

Важно е да се означи, че това, че антиоксидантните интензивности, кофеинът и потискащите апетита качества на чая са свързани със загуба на тегло в изследвания, не значи безусловно, че пиенето на няколко чаши чай всеки ден е ключът към отслабването.

Други фактори, като съществени положения и държание, играят огромна роля, когато става въпрос за загуба на тегло, а количеството чай, което може безвредно да се употребява, варира от човек до човек. ( 26 ) ( 27 ) ( 28 )

Чаят Oolong може да усъвършенства мозъчната функционалност

Скорошни прегледи демонстрират, че потреблението на чай може да помогне за поддържане на мозъчната функционалност и паметта, както и евентуално да защищити от крах, обвързван с възрастта. ( 29 ) ( 30 )

Всъщност няколко съставния елемент на чая могат да оказват помощ на мозъчната функционалност.

Като за начало, кофеинът може да усили освобождението на норепинефрин и допамин. Смята се, че тези два мозъчни пратеника благоприятстват настроението, вниманието и мозъчната функционалност. ( 31 )

Допълнителни проучвания демонстрират, че теанинът, аминокиселина в чая, може също да помогне за повишение на вниманието и облекчение на тревогата. Преглед от 2014 година оповестява, че чай, съдържащ както кофеин, по този начин и теанин, покачва бдителността и вниманието през първите 1 до 2 часа след консумация. ( 32 ) ( 33 )

Малко изследвания са разглеждали съответно чая улонг, само че изследване от 2008 година откри, че „ високото равнище “ на консумация на чай е обвързвано с по-нисък риск от когнитивно увреждане и когнитивен спад. Този резултат е изключително мощен при постоянно пиещите черен чай и чай улонг. ( 34 )

Друго по-малко изследване от 2010 година свързва постоянното пиянство на зелен, черен или оолонг чай с усъвършенствани когнитивни качества, памет, изпълнителни функционалности и скорост на обработка на информация при по-възрастни възрастни китайци. ( 35 )

Чаят Oolong оказва помощ за подсилване на зъбите и костите

Антиоксидантите, открити в чая улонг, могат да оказват помощ за поддържането на зъбите и костите ви здрави.

Едно изследване сподели, че хората, които пият черен, зелен или улонг чай всеки ден в продължение на 10 години, имат 2% по-висока обща костна минерална компактност. ( 36 )

Няколко други рецензии оповестяват за сходни позитивни резултати на чая върху минералната компактност на костите. ( 37 ) ( 38 )

По-високата минерална компактност на костите може да понижи риска от фрактури. Пряката връзка сред чая улонг и фрактурите обаче към момента не е проучена.

И най-после, проучванията свързват потреблението на чай с по-добро здраве на зъбите, в това число понижена плака и гингивит, което се равнява на по-здрави зъби като цяло. ( 39 )

Чаят Oolong може да помогне за облекчение на екзема

Както черният, по този начин и зеленият чай са изследвани за способността им да оказват помощ за облекчение на признаците на атопичен дерматит, прочут още като екзема, и макар че резултатите са обещаващи, са нужни повече проучвания, с цел да се обезпечат дефинитивни резултати. (40 ) ( 41 )

По сходен метод, едно малко изследване от 2001 година преглежда способността на чая оолонг да помогне за справяне с екзема при 118 индивида с тежки случаи на екзема. Те бяха помолени да пият 1 литър чай оолонг дневно, в допълнение към поддържането на естественото им лекуване.

След един месец е имало „ маркирано до умерено “ усъвършенстване на положението им, като признаците на усъвършенстване са забележими още 1 до 2 седмици след началото на изследването.

Нещо повече, подобрението продължава и към момента се следи при 54% от индивидите 5 месеца по-късно. ( 42 )

Странични резултати

Чаят Oolong се употребява от епохи и нормално се смята за безвреден.

Важно е да се знае, че той съдържа кофеин.

Когато се употребява в остатък, кофеинът може да докара до безпокойствие, главоболие, бодърствуване, погрешен сърдечен темп и в някои случаи високо кръвно налягане. ( 43 ) ( 44 )

Освен това, потреблението на прекалено много полифенолни антиоксиданти може да ги накара да работят като прооксиданти, което не е положително за вашето здраве. Може да възникне несъразмерен банкет от приема на полифенолни добавки, само че това е малко евентуално от обикновено пиянство на чай. ( 45 )

Възможно е също по този начин флавоноидите в чая да нарушат хомеостазата на желязото в организма, правейки усвояването на желязото по-трудно, само че количеството употребявани флавоноиди и точните механизми на този проблем се нуждаят от повече проучвания. ( 46 )

Като се има поради, че междинната чаша е 240 мл, можете да пиете общо 6-10 чаши чай оолонг дневно, без да консумирате прекалено много кофеин.

Въпреки това, бременните дами се поучават да се придържат към най-много 200 мг кофеин, което е към 3-5 чаши чай улонг дневно. ( 47 )

Заключение

Чаят Oolong може да не е толкоз прочут или известен като зеления или черния чай, само че има сходни хипотетични изгоди за здравето. Те включват изгоди за здравето на сърцето, мозъка, костите и зъбите.

В допълнение, чаят oolong може да помогне за понижаване на риска от развиване на диабет вид 2, да ви защищити от някои типове рак и да предложи поддържащи изгоди, в случай че се пробвате да отслабнете.

Освен това има по-малко кофеин от кафето, което го прави положително решение за тези, които са чувствителни към кофеина.

Прочети Още:

  • Син чай: Ползи за здравето
  • Чай за намаляване
  • Мурсалски чай – Ползи, метод на подготвяне
  • Черен чай – Подпомага ли здравето на косата?
  • Цикория „ Синя жлъчка “: Ползи и вреди, кафе и чай от билката
Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР