Чау чау са ефектни кучета, които с екзотичния си външен

...
Чау чау са ефектни кучета, които с екзотичния си външен
Коментари Харесай

Чау Чау

Чау чау са ефектни кучета, които с екзотичния си външен тип постоянно притеглят вниманието. Това са горди самостоятелни животни, които се трансформират в другари за цялостен живот.

История на чау чау

Чау чау е една от най-древните породи кучета в света. След осъществяване на редица разбори на НДК е потвърдено, че чау чау е една от първите породи, еволюирали от вълците в сухите стехи на Китай и Монголия. Върху китайски барелеф, датиран от 150 година преди новата епоха, има изображение на куче от породата чау чау. Тези кучета са били употребявани за лов, защита и даже като ездитни животни, които са теглили транспортни средства. Чистокръвната линия на кучетата от тази порода се е поддържала в античните будистки манастири.

Там са се водели специфични книги, които на процедура са представлявали родословията на другите кучета. За да се поддържа породата, сред манастирите са се осъществявали разменяния на кучета за кръстосване. Първото изложение на куче от породата чау чау в Европа било написано от италианския странник Марко Поло, който стигнал до Тибет. Заради изолираността на Тибет от външния свят идната новина за кучета от тази екзотична порода се появили едвам в края на XVIII век в книга за природата, написата от англичанина Гилбърт Уайт.

През 1830 година в Англия се появяват първите кучета от породата чау чау. По това време британските селекционери стартират усилена работа по подобряването на качествата на породата. Гордото царствено куче от породата чау чау, което е известно през днешния ден, е артикул на англичаните, които са създали най-хубавото, което са могли, с предоставените кучета от Тибет. Днес тази порода се счита за декоративна, въпреки че и актуалните кучета чау чау могат да станат съвършени ловци или пазачи.

Стандарт на чау чау

Кучетата от породата чау чау доближават от 20 до 32 кг. Ръстът им варира от 46 до 51 сантиметра за женските и от 48 до 56 сантиметра за мъжките представители на породата. Отдалече кучето от породата чау чау наподобява на мече. Главата му е едра, носът е огромен и черен. Муцуната е необятна, без да е заострена. Устните на чау чау са черни. Очите са с овална форма и са тъмни на цвят. Ушите са дребни и леко заоблени в краищата.

 Куче Чао Чао

Те са наведени към очите, което дава на кучетата от тази порода леко ядосан тип. Гръдният панер е добре развъртян. Крайниците са мускулести и едри. Опашката на чау чау е ситуирана високо и лежи върху гърба му. Срещат се както късокосмести, по този начин и дългокосмести чау чау. Около главата козината образува грива. Козината на чау чау е в един цвят. Допустими цветове на козината са златист, черен, червенокафяв, сив, кремав, бял, кафеникав. Петна по козината не са възможни.

Грижи за чау чау

Гъстата четина на чау чау изисква доста грижи. В студените дни след изкъпването на кучето козината би трябвало да се изсуши със сешоар. Сушенето стартира от корема и лапите по посока на гръбнака, по-късно се сушат хълбоците и гривата. Не се предлага чау чау да се къпе по-често от три пъти в годината. Това е чистоплътно куче, което се пробва постоянно да избегне калта и мръсотията, когато се разхожда. Тази порода е подобаваща за спокойни хора и не изисква дълги разходки.

Достатъчно е да извършите една или две обиколки към блока или в двора и кучето ще е щастливо. Чау чау понася доста зле горещините. Когато температурата на открито е над 23 градуса, е добре чау чау да не се извежда и да стои на ветровито място, само че не и на течение. В топлите дни се предлага чау чау да се разхожда единствено в прохладните часове, заран и вечер. През зимата чау чау се усеща добре и доста обича да лежи в снега.

Обучение на чау чау

Характерът на чау чау е друг от характера на кучетата от множеството породи. На пръв взор наподобява, че чау чау е нападателно куче, което е безусловно безсърдечно и егоистично. Но в действителност чау чау е гордо и без значение животно, което е елементарно ранимо. За да се държи добре куче от породата чау чау, социализацията му би трябвало да стартира още от първите му дни в фамилията. През целия му живот е належащо да се поддържа умеенето му да извършва команди.

Обучението на чау чау е много мъчно. Дори откакто е научено на команди, кучето от тази порода няма да ги извършва незабавно, а ще гледа стопанина си учудено, все едно не схваща какво се желае от него. Всъщност то просто ще взима решение дали да извърши командата, а в случай че реши да го направи, ще се изправи, ще въздъхне и едвам тогава ще я извърши. Напълно е допустимо обаче въобще да не изиска да извърши командата, която му се дава. Наказанието не се предлага, тъй като в такива случаи гордото куче се затваря в себе си и може дни наред да не желае да контактува със стопанина си.

Хранене на чау чау

Чау чау на драго сърце похапва суха или консервирана храна. Можете да храните чау чау и с натурални артикули, само че би трябвало да имате поради, че възрастните кучета от тази порода доста обичат зеленчуците и плодовете. Препоръчва се да се хранят единствено с телешко месо и телешки дреболии, които са топлинно обработени. Чау чау на драго сърце ще хапва изгорял пълнозърнест самун, сварени моркови, цвекло, зеле, тиква. Киселото мляко и изварата също се харесват на чау чау.

 Порода Чао Чао

Овесените ядки, заляти с топла вода, бързо стават обичани на кучетата от тази порода. Чау чау обича разнообразни плодове, само че може да прояви алергия към цитрусови, грозде и банани. На чау чау може да се дават твърдо сварени яйца. Не се предлага да храните чау чау с пържени храни, както и с тестени, сладки, пикантни, прекомерно горещи или прекомерно студени. Пушеното месо също не се предлага за кучетата от тази порода.

Заболявания на чау чау

Чау чау е склонно към няколко болести - измежду тях са тазобедрената дисплазия и дисплазията на лакетната става, проблеми със ставите на коляното, хипотиреоидизъм, глаукома, преплитане на червата.

Любопитни обстоятелства за чау чау

Кучетата от породата чау чау имат наследник език. Според антична китайска легенда това се получило, тъй като прародителят на всички кучета от тази порода облизал небето. Затова и до през днешния ден в Китай назовават кучетата от породата чау чау - тези, които са облизали небето.

За разлика от другите породи кучета чау чау не демонстрира насладата си от появяването на стопанина си, като върти лудо опашка. Кучетата от тази порода махат един-два пъти с опашка и по-късно обръщат тил на притежателя си, само че това не значи, че не му се радват. Просто страстите на тези кучета са доста по-сдържани.

Чау чау издава смешни мечешки звуци, когато е умерено и щастливо, а когато не е склонен с нещо, ръмжи. Въпреки че е сдържано в страстите, чау чау е доста сензитивно към настроенията на стопанина си. Това куче ще претърпява доста тежко всяко неприятно въодушевление на стопанина си. В такива случаи то ще отива при него и ще поставя главата си на коленете му, с цел да се опита да го утеши.

Интересен факт е, че чау чау се мести доста из жилището. Само през нощта това куче може да се реалокира на десетина места, на които да спи по няколко минути. През деня кучетата от тази порода се усещат най-добре, в случай че лежат някъде, откъдето могат да следят всичко.

Интересен факт е, че чау чау понася доста философски болката. Но тъкмо поради това от време на време е мъчно да се дефинира дали на кучето му е зле.

Недостатъци на чау чау

Кучетата от породата чау чау са родени водачи и вършат всичко допустимо, с цел да преобладават в фамилията, с което живеят. Те непрекъснато ще се пробват да потвърдят, че те са най-важни и могат да командват останалите.

Чау чау не обича измененията и изключително тежко понася промяната на стопанина си. При промяна на ситуацията или стопанина кучето може да стартира да къса четина от тялото си със зъби или да откаже да се храни.

Кучетата от породата чау чау имат особено отношение към децата. Те се вършат, че въобще не виждат хлапетата, само че в случай че някое дете прояви даже напълно лека експанзия по време на игра, чау чау може да се опита да го нарани. Затова не се предлага кучетата от тази порода да се оставят уединено с дребни деца.

Чау чау не обичат непознати и могат да се опитат да го атакуван. При опит за офанзива от друго куче чау чау няма да се замисли и ще нападне незабавно, като ще се опита да убие съперника си.

Ако ви се желае да си вземете кученце от породата Чау Чау, разгледайте тези разгласи за чау чау.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР