ChatGPT е чатбот с изкуствен интелект (ИИ), разработен от OpenAI, който

...
ChatGPT е чатбот с изкуствен интелект (ИИ), разработен от OpenAI, който
Коментари Харесай

Как да се предпазим от хакерски атаки, докато чатим с ChatGPT


ChatGPT е чатбот с изкуствен интелект (ИИ), създаден от OpenAI, който употребява както следени техники, по този начин и техники за образование с одобрение. Чатботът впечатлява със своите подробни и достоверни отговори в разнообразни области. Като главен минус се показва неговата неравномерна фактическа акуратност.

Езиковият модел предлага разнообразни функционалности, като генериране и превод на текст, основаване на изображения, отговаряне на въпроси, помощ при писане, генериране на хрумвания, обобщаване на информация, помощ при учене и други благоприятни условия, които непрекъснато се усъвършенстват.

Инструментът за изкуствен интелект ChatGPT става все по-популярен заради лесната му приложимост. Въпреки това, IT специалистите предизвестяват за хакерски офанзиви против изкуствения разсъдък и надлежно – неговите консуматори, които могат да станат обект на киберпрестъпност.

За малко време ИИ се трансформира в неизменима част от всекидневието ни. Все повече хора се възползват от принадлежности като ChatGPT, Гугъл Bard и Microsoft Copilot, които дават бърз и елементарен метод за връзка и решение на проблеми. Въпреки това, с повишаването на използването на ИИ, се усилват и заканите от хакерски офанзиви, които могат да обиден както елементарните консуматори, по този начин и огромните корпорации.

ChatGPT е уязвим за хакерски клопки: в никакъв случай не кликвайте върху линк или изображение

За да могат да откраднат данните на жертвите, хакерите изпращат в чата връзка към подозрителен уеб страница или изображение. Ако потребителят щракне върху линка или изображението, нападателят може да изпрати всички данни, налични в чата, на себе си. Затова чувствителни данни като пароли или информация за кредитни карти в никакъв случай не трябва да се разгласяват в чата с ИИ.

Една от главните закани и способи на офанзива против ИИ е фишингът. Хакерите употребяват общественото инженерство, с цел да изпратят всеобщи имейли с линкове или атачмънти, които, в случай че бъдат отворени от потребителите, могат да доведат до компрометиране на данните им. С помощта на ИИ като ChatGPT, хакерите са в положение да генерират безапелационни и достоверни известия, които могат да заблудят даже най-бдителните консуматори.

Друг способ на офанзива, който се употребява против ИИ, е прочут като „ Prompt-Injection “. Тази техника включва увещание на системата за изкуствен интелект да извърши избрани задания, които да доведат до компрометиране на сигурността или неправда във действието ѝ. Хакерите са способни да провокират нежелани дейности от ИИ, като го убедят, че тези дейности са законни.

Като цяло, потребителите не трябва да имат вяра сляпо на всички дадени отговори и информация. Самите производители на системи за ИИ като Гугъл, Microsoft и OpenAI предизвестяват, че информацията може да бъде неверна. Ако чатботът ви насочва съмнителни условия, би трябвало да бъдете мнителни и да не ги приемате за „ чиста монета “, защото това може да се окаже лъжлива скица.

Освен кражбата на данни, хакерите могат съзнателно да заблудят потребителя посредством даване на неверна информация или да получат достъп до други, свързани принадлежности. Атакуващите могат да вършат онлайн поръчки или да изпращат имейли от името на жертвите. Въпреки това инструментите за ИИ се приготвят за такива офанзиви посредством непрестанно създаване на нови ограничения за отбрана.

Защита на ChatGPT от хакерски офанзиви: производителите постоянно да вършат актуализации

Най-големият проблем с хакерските офанзиви върху ИИ е, че те мъчно могат да бъдат видяни и проследени. В доста случаи е съвсем невероятно потребителите да създадат разлика сред достоверни и подправени връзки, което прави отбраната от офанзиви още по-трудна задача. 
Прочетете още
За да се предпазят от тези закани, както самостоятелните консуматори, по този начин и огромните компании би трябвало да вземат съществени ограничения за отбрана. Една от най-важните стъпки е да се насочи вниманието към образованието на потребителите за различаване на фишинг офанзиви и други типове обществено инженерство. Въпреки че това може да наподобява като обикновена задача, образованието на личния състав е ключът за попречване на доста офанзиви.

Освен това, производителите на софтуерни артикули би трябвало непрестанно да работят по подобряването на сигурността на своите системи. Редовните актуализации и корекции на програмния код спомагат да се открият и поправят уязвимите места преди да бъдат употребявани от злонамерени хакери.

ИИ е мощен инструмент в доста области на актуалния живот, само че също по този начин е значимо да знаем, че той може да бъде употребен за злонамерени цели. Потребителите би трябвало да бъдат деликатни и да се осведомят за заплахите, свързани с използването на ИИ, до момента в който бизнесът би трябвало да работи интензивно за възстановяване на сигурността на своите артикули. Само по този метод може да се сътвори по-сигурна и надеждна среда за развиване на ИИ в бъдеще.
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР