Частно финансирана мисия до Венера се очаква да стартира през

...
Частно финансирана мисия до Венера се очаква да стартира през
Коментари Харесай

Частно финансирана мисия до Венера ще търси признаци на живот

Частно финансирана задача до Венера се чака да започва през 2023 година, като ще даде началото на серия от планове, които биха могли да оказват помощ да се разкрие дали „ злият близнак “ на Земята в миналото е бил хазаин или към момента е хазаин на живот.

Защо това има значение? Противоречиво изследване, оповестено през 2020 година, допуска, че в облаците на Венера може да има фосфин – вероятен симптом за микробен живот, което укрепва потребността от в детайли изследване.

В момента галактическите задачи се финансират главно от държавни организации като НАСА. Частно финансирани междупланетни задачи биха могли фундаментално да трансформират метода, по който се прави просвета, отваряйки вратата към нови пътища за проучване.

Мисията, която се възнамерява от учени от Масачузетския софтуерен институт, Технологическия институт в Джорджия, Университета Пърдю, Калифорнийския софтуерен институт и Института по планетарни науки, ще употребява сонда, изпратена към Венера от галактически транспортен съд Rocket Lab.

Нов отчет от екипа изяснява, че сондата ще бъде оборудвана с лазер, предопределен да помогне да се разбере какъв тип химия има в капчиците в атмосферата на Венера по време на триминутен полет през облаците на планетата.

„ Флуоресценцията или примесите, открити в капчиците, биха могли да демонстрират нещо по-интересно от съществуването на сярна киселина която се носи там, и да прибавят информация към концепцията, че елементи от атмосферата на Венера може да са обитаеми “, пишат от MIT в известие за пресата.

Тази задача се чака да започва през 2023 година, като за 2026 година се възнамерява друга, по-мащабна задача в атмосферата на Венера, която ще се основава на резултатите от първата.

След това задачата от 2026 година може да докара до друга, която в действителност ще върне проба от атмосферата на Венера назад на Земята.

НАСА също насочва вниманието си към Венера. Космическата организация неотдавна даде зелена светлина за две огромни задачи до облачната, гореща планета, с цел да научи повече за нейния капацитет за минал и даже сегашен живот.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР