Частните болници ще бъдат задължени да правят обществени поръчки за

...
Частните болници ще бъдат задължени да правят обществени поръчки за
Коментари Харесай

Ананиев иска и частните болници да купуват лекарства с обществена поръчка

Частните лечебни заведения ще бъдат задължени да вършат публични поръчки за закупуването на медикаментите, също както държавните и общинските. Такива оферти за промени в Закона за публичните поръчки ще направи здравният министър. Освен това Ананиев ще изиска и инспекция на лечебните заведения и търговците на едро за цените, по които се търгуват онкохематологичните медикаменти. Решението за фрапантните законови промени става след разкритията на шефа на Здравната каса доктор Дечо Дечев за нейното източване. Думите му стреснаха властта и активизираха опозицията, която изиска неговото чуване в Народното събрание, написа dariknews.bg.

По мотив друга от рецензиите на Дечо Дечев, че едни и същи медикаменти се заплащат на 7 пъти по-високи цени на частните лечебни заведения, тъй като те не били задължени да организират публични поръчки, министърът на опазването на здравето беше безапелационен, че сходни сигнали не са постъпвали в министерството. Дечо Дечев, обаче, даде уточнения за сигнала със скандалните разлики в цената на едно и също лекарство. Той бил подаден от производител, който в края на годината забелязал разлика сред сумите, които НЗОК е заплатила и това, което той е получил. След инспекцията се оказва, че производителят в действителност е подавал една и съща цена на търговците на едро, само че НЗОК е плащала в някои случаи 7 пъти по-висока.

Конкретно лекарство е закупувано от 29 лечебни заведения на цени сред 129 лева и 1063 лева, изясни Дечев. " Говорим за едно и също лекарство и за едни и същи производители. Регистрираните производители са четирима. Информацията е на един от тях. Когато направихме разбора в низходящ ред, първите 10 лечебни заведения с най-висока цена на лекарството, които са отчели фактури, са частни лечебни заведения. Следват общински, онкологични центрове. Според мен тогава, когато лекарственото средство е минало през социална процедура, неговата цена е доста по-ниска, в сравнение с когато е закупувано без такава процедура, както е в частните лечебни заведения. Това беше връзката с смяната в Закон за обществените поръчки да не организират публични поръчки частните лечебни заведения “, изясни Дечо Дечев.

„ Връзка сред производител и снабдител няма изрично. Дали има връзка сред болница и търговец на едро, изрично има “, сподели още Дечев. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР