Частната корпорация СпейсЕкс изстреля благополучно ракетата “Фолкън 9 снощи в

...
Частната корпорация СпейсЕкс изстреля благополучно ракетата “Фолкън 9 снощи в
Коментари Харесай

СпейсЕкс изстреля успешно океанографски спътник!

Частната корпорация СпейсЕкс изстреля наред ракетата “Фолкън 9 ” нощес в 20:42 ч. българско време. Ракетата изведе в космоса изкуствения сателит Jason-3 за мониторинг на земните океани. Мисията се координира взаимно от НОАА, НАСА, Френската галактическа организация и европейската метеорологична организация EUMETSAT.

СпейсЕкс се опита да организира и кацане на отработена първа степен в океана. За страдание, въпреки и ракетната степен да се приземила меко върху плаващата платформа, една от опорите не се е застопорила и това е довело до прекатурването й.

Напомням на читателите, че през месец ноември предходната година Блу Ориджин съумя да извърши кацане на обработена ракета след суборбитален полет. През месец декември СпейсЕкс също съумя да организира кацане на първа степен на ракета, този път след орбитален полет. И двете кацания бяха извършени върху суша. Все още следва да бъде осъществено кацане върху плаваща платформа в океана.

“Определено е по-трудно да кацнеш върху транспортен съд. То е сходно на кацането на аероплан върху самолетоносач ”, написа Елон Мъск в Туитър. ”Но не това попречи на положителното кацане. Скоростта при спускането беше окей, само че ключалката на опората не се заключи, по тази причина ракетата се прекатурна при кацането ”.

Малшансът се е случил евентуално заради неприятно време и струпване на лед в механизма.

От СпейсЕкс в началото възнамерявали да върнат ракетата на космодрума, а не в океана, само че не получили позволение. Стартът през вчерашния ден бил извършен от площадката във Ванденберг, Калифорния, а не от Канаверал. Предният сполучлив полет, който завърши с кацане на ракетна степен на суша, беше извършен от Канаверал.

Трудностите при кацането на ракетата, несъмнено, не са попречили на сполучливата задача. Спътникът е изведен наред в орбита!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР