Частичното бедствено положение в община Божурище остава в сила. Половината

...
Частичното бедствено положение в община Божурище остава в сила. Половината
Коментари Харесай

След бурята в София: Остава в сила частичното бедствено положение в община Божурище

Частичното бедствено състояние в община Божурище остава в действие. Половината от къщите в махала Бобен и село Хераково са наводнени от приливна вълна след снощния проливен дъжд. В София получените сигнали са над 260, най-вече за наводнени изби, гаражи и приземни етажи. На доста места клони и боклуци запушиха отводнителните шахти, а част от улиците се трансфораха в реки. В положително положение и без изгаряния обаче е мъжът, до който през вчерашния ден падна гръмотевица в столичния квартал " Младост ". Утре той ще бъде изписан.

Излязлата от коритото си Беличка река потегля по улиците и влиза в къщите.

Ганчо Марков: " Поне метър вълна имаше. От тук от горната страна се спусна по улицата и... "



Най-силно е потърпевша къщата на Георги Николов. Водата първо е трансферирала солидната двуметрова ограда, а по-късно я е и повалила. Понесла е няколко дървета по пътя си и безусловно е нахлула през една от стените в дома на Георги, повалила и друга стена:

" Щетите са големи за хиляди левове. Не мога да ви кажа какъв брой тъкмо пари са, само че са хиляди левове. За един час стана и за един час почти се изтече водата. Много бързо стана всичко. Донесе доста строителни материали, доста отпадъци, дървета, всевъзможни неща. От където е предходна, това е довлекла. "

Съседната къща на Недялко Христов също е мощно потърпевша:

" Водна буря мина през двора. Тук, където снима камерата сега, имаше стена - тухлена. Заедно с бетонната основа всичко е повлечено, дружно с дърветата и както виждате и тази къща всичко беше във вода. Къщата общо взето е отпътувала. "



Местните споделят, че дъждът в действителност е бил проливен, само че съгласно тях повода реката да излезе от коритото си е непочистеното дере.

Ганчо Марков: " Всичко, което по къщите нагоре тук пристигна, тъй като е най-ниската точка. Тук откъм гърба е реката и всичко завлече. Контейнери имаме и дивани и какво ли не още, по полето всичко може да се откри. "

Освен къщите на хората, в региона два моста са мощно развалени и не могат да се употребяват, изровени са и доста от улиците.

Георги Димов, кмет на община Божурище: " В села Златуша, пътя, който е благосъстоятелност на АПИ, обиден беше моста, който е вход - излаз от село Златуша. В момента там го разчистваме, както и тук сега виждате тук се работи. И тук още няколко групи работят и в Храбърско също. "

И в София през днешния ден почистваха след пороя и падналата градушка. В квартал " Манастирски ливади " отводняваха под земята гараж. В " Младост " пък мазето на 17-та детска градина беше цялостно с вода, наводнени са и основите на постройката.



фотоси: Българска телеграфна агенция

Малките речни корита в София също за затлачени от клони и боклуци, изключително в кварталите " Бояна ", " Драгалевци " и " Манастирски ливади ".

" Нивата на реките се подвигнаха над метър и осемдесет. Това е поради мощния дъжд на несъмнено място, който се изсипа дружно с градушката. Това беше повода. Повече шахти са почистени, само че при градушката листната маса влиза към дъждоприемните шахти ", сподели Красимир Димитров, " Аварийна помощ и предварителна защита " към Столичната община.

Захранваща кутия за мрежата на трамваите до Центарлни хали пък се възпламени, откакто изолацията ѝ не е издържала на проливния дъжд и водата проникнала в нея провокирала късо съединяване. Днес кабелите, които подават напрежение към трамвайната мрежа са изолирани, а зареждането е обезпечено от авариен източник.

По тематиката работиха: Иво Никодимов, Алекс Донев


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР